Tujina

Blairove možnosti vse manjše

London, 30. 10. 2009 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpora nekdanjemu britanskemu premierju Tonyju Blairu za mesto predsednika Evropskega sveta vse bolj bledi. Podpore nima pri voditeljih držav, ki prihajajo iz vrst socialistov.

Tony Blair
Tony Blair FOTO:

Po poročanju britanske medijske hiše BBC naj bi se britanska vlada že sprijaznila, da je poraz Tonyja Blaira za mesto prvega predsednka EU, vse bolj realna možnost. Tudi poročevalec omenjenega medija iz Bruslja pravi, da tako malo možnosti Blair do zdaj še ni imel. Razlog pa naj bi bili voditelji držav, ki prihajajo iz vrst socialistov.

Španski premier Jose Luis Zapatero je povedal, da so bili voditelji seznanjeni s kandidati in da je pred njimi še dolga pot do konsenza. Blairovo imenovanje je za voditelje sporno predvsem zaradi sodelovanja Velike Britanije v vojni v Iraku, ki v Evropi ni imela široke podpore. Države Beneluksa so tudi že napovedale, da Blaira ne bodo podprle.

Blairova kandidatura pa dviguje prah tudi v Veliki Britaniji. Tako torijci kot liberalni demokrati ji nasprotujejo, podobno pa kaže tudi javnomnenjska raziskava YouGov, po kateri Blaira podpira manj kot tretjina Britancev.

Blairov predstavnik za medije se je na to odzval, da se trenutno njegov nadrejeni za zdaj ne ukvarja s kampanjo za mesto predsednika EU, saj ta še ne obstaja in da je trenutno osredotočen na trenutne projekte. Položaj predsednika Evropskega sveta je zapisan v Lizbonski pogodbi, ki so jo do zdaj ratificirale vse članice Evropske unije razen Češke.

Poleg Blaira še šest imen

Poleg Blaira se v javnosti kot kandidati za omenjen položaj pojavljajio tudi luksemburški premier Jean-Claude Juncker, belgijski premier Herman Van Rompuy in njegov nizozemski kolega Jan Peter Balkenende, nekdanji avstrijski premier Wolfgang Schüssel, finski premier Paavo Lipponen in nekdanji irski premier in sedanji veleposlanik EU v ZDA John Bruton.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
30. 10. 2009 18.35
to dober, da mi nimamo nič z irakom...in da nismo bili hlapci bucha...za to sta zaslužna ivek iz grasuplega in rupel...!!!!!
Bohem
30. 10. 2009 15.20
Sem za finca. blair pa naj gre rajši malo ležati (tudi do 2m pod zemljo). Lp
zahod.west
30. 10. 2009 15.10
neo1 30.10.2009, 11:30 Angleži so Ameriški hlapci in nočejo postati polnopravni člani EU! Zato nimajo kaj iskati na čelu EU s svojimi kandidati. neo1, balkanci pa čeprav živite v sloveniji pa ste polnopravni , mar ne?
zahod.west
30. 10. 2009 15.08
Socialisti ne podpirajo levičarja? Saj ni več socialistov, sedaj so socialisti in demokrati skupaj (S&D)- Po komunistih zglede , da tudi socialisti želijo it zgodovino.
Amel505
30. 10. 2009 14.36
ta vojni zlocinec je za v zapor ne pa nek predsednik
Synchro
30. 10. 2009 12.42
Blair je samo za vrabce strašit. On pa res nima kaj iskat na položaju predsednika.
neo1
30. 10. 2009 11.30
Angleži so Ameriški hlapci in nočejo postati polnopravni člani EU! Zato nimajo kaj iskati na čelu EU s svojimi kandidati.
DeadBull
30. 10. 2009 09.37
Še to manjka, tega Clintonovega in bushevega hlapca za predsednika EU, potem pa res lako postanemo ameriška kolonija.....