Tujina

Blair že naslednji mesec predsednik EU?

London, 22. 10. 2009 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski voditelji bi lahko Blaira že naslednji mesec ''okronali'' za predsednika EU. Sarkozy naj bi namreč vztrajal pri posebnem srečanju v Bruslju v ta namen, preden se nasprotniki okrepijo.

Nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira bi lahko po navedbah britanskih časnikov že naslednji mesec imenovali za prvega predsednika Evropskega sveta. Iz diplomatskih krogov naj bi bilo namreč slišati, da francoski predsednik Nicolas Sarkozy navija za izredno zasedanje evropskih voditeljev v Bruslju, na katerem bi Blaira imenovali na to mesto. Njegova plača bi bila približno 305.000 evrov na leto.

Sarkozy si za predsednika EU želi Blaira.
Sarkozy si za predsednika EU želi Blaira. FOTO: Reuters

Privrženci Blairove kandidature bi radi čim prej dosegli njegovo imenovanje, saj se bojijo, da bi prihajajoča preiskava o iraški vojni v prihodnje škodovala Blairu in s tem njegovemu imenovanju. Britanski konservativci pa so Franciji že sporočili, da bi morebitno Blairovo imenovanje na to mesto naslednja torijska vlada razumela kot ''vojno napoved''.

Blair naj bi bil glavna priča v preiskavi o iraški vojni, kar bi ga lahko potegnilo v velik škandal, opozarjajo nasprotniki njegove kandidature. Po drugi strani pa naj bi njegovo imenovanje poleg Sarkozyja močno podpiral tudi ameriški predsednik Barack Obama. Bela hiša sicer o imenovanju na to mesto ne bo dajala nobenih izjav, poroča britanski The Daily Mail.

Tudi švedsko predsedstvo EU si želi imenovanja predsednika v nekaj tednih, čeprav slednji delovnega mesta ne bo zavzel, vse dokler ne bodo vse države članice ratificirale Lizbonsko pogodbo. Govori se tudi o tem, da bi lahko drugo pomembno mesto, ki ga uvaja Lizbonska pogodba, predstavnika za zunanje zadeve in s tem neke vrste evropskega zunanjega ministra, ponudili britanskemu zunanjemu ministru Davidu Milibandu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
22. 10. 2009 14.15
Trudijo se ga čim prej ustoličiti, da bo imel določeno imuniteto pred pregonom, ki nikoli ne zastara ter da bo imel čas sam sebe hvaliti in preusmerjati pozornost in grajati "malopridne" države,.... spet bo izprijena pralnica možganov naredila ogromno moralne (posledično tudi materialne) škode na zemeljski obli. Upam, da se naši evro poslanci, s predsednikom države na čelu, ne bodo preveč slinili s čestitkami ob ustoličenju vojnega zločinca blaira, in tako izdali večino slovenskega in evropskega naroda.
ninja.subversion
22. 10. 2009 14.14
to sem napovedal pred par meseci, pa ste se mi samo smejali :)
camcboj
22. 10. 2009 12.43
Res smo lepo samostojnost izglasovali '91.
Titus01
22. 10. 2009 12.33
Super. Prvi predsednik EU bo oseba, za katero obstaja kar nekaj dokazov, da je vojni zločinec. Včasih ne vem, zakaj smo se sploh odcepili od Jugoslavije. Povsod najdeš balkansko politko. Upam samo, da si ga bo nekdo upal ovaditi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu.
rok18488
22. 10. 2009 12.07
blair je isti kot bush
Mr.Somebody
22. 10. 2009 10.23
Ja Millbrand pa Blair na čelu EU a se jim je čist zmešal??
Mars
22. 10. 2009 10.19
Samo tega blefa ne, morilca, vojnega hujskača, lažnjivca in še kaj.
Nad.oblaki
22. 10. 2009 10.19
Brown se je izkazal, kot učenec proti Blairu... javnost je to že dougo nazaj spregledala, tudi z nasstopom Browna se je pomojem mnenju odnos VB do EU malo ohladil (kar pa ni dobro). Kar se tiče premoženja, pa ni treba zgubljati besed v kateri državi pa ni tako.
HellWolf
22. 10. 2009 10.18
Pa ja ne da bo ta Busheva podrepna muha predsednik EU???!!!!
Jethro
22. 10. 2009 10.09
Restless: A si slišal za neko krizo? Pustimo, da so prišle na dan razne lumparije poslancev, saj tudi Blair ima nič koliko vil v lasti, pa nihče ne preveri, s kje mu toliko denarja! Na milijone funtov vredne nepremičnine zbira, pa ga noben ne preveri, kaj ni zanimivo? Drugače pa, a ni ravno Blair postavil Browna na njegovo mesto? To tudi pove nekaj!
Rogue505@gmail.com
22. 10. 2009 10.08
Jethro
22. 10. 2009 10.03
Nekdo, ki je v imenu ne vemo česa podpiral invazijo Iraka, Afganistana, Palestine, odprtje Guantanama, kjer se je kratilo človekove pravice, pridržalo ne vem koliko ljudi brez ene sodbe, brez ene obravnave, zaprti več let...taki ljudje, da vodijo EU in ZDA? Ravno zato je McCain izgubil volitve, ker je hotel nadaljevati enako politiko, ljudje pa so spregledali, da to ni to, da se tako ne sme početi!
Nad.oblaki
22. 10. 2009 09.56
Odkar Blaira ni več na oblasti je VB kar precej padla tako diplomatsko, kot gospodarsko... pomoje je kar primeren... res pa je, da je tesni zaveznik ZDA... no saj tu imajo tudi sami interes.
Jethro
22. 10. 2009 09.51
Blair pa nikakor ni primeren za predsednika Unije! Ta gnida je bil ritolizec največjemu diktatorju nove dobe, Bushu mlajšemu! V 8 letih sta skupaj naredila cel cirkus po svetu, razlog - kapital! Zaradi tega pa so divjale vojen, atentati, teptale so se človekove pravice (Guantanamo, Irak, Palestina, itd...), vse v imenu svobode in pravice (beri: kapital). Sploh pa...kako je z izvoljenjem predsednika, a to ni stvar narodov držav članic, kot v normalni demokraciji? A sedaj bodo pa zbirali in lobirali mali diktatorčki iz največjih držav članic, kdo nam bo vodil EU? Hujše od Rusije!
vetruvian
22. 10. 2009 09.37
Če bo ta morilska gnida od Blaira predsednik od EU-ja, si predstavljajte kakšno sporočilo s tem pošiljamo celotnemu svetu.
alc19@email.si
22. 10. 2009 09.37
huh to pa res ni dober znak zgleda ja je n w o res vse bližja realnost