Tujina

Van Rompuy na čelu Evrope

Bruselj, 19. 11. 2009 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi stalni predsednik Evropskega sveta je postal predsednik belgijske vlade Hermana Van Rompuya, na položaj visoke predstavnice za zunanjo in varnostno politiko pa je bila imenovana Catherine Ashton.

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy FOTO: Reuters

Voditelji držav in vlad članic EU so za prvega stalnega predsednika Evropskega sveta izbrali predsednika belgijske vlade Hermana Van Rompuya. Van Rompuy je pripadnik desnosredinske politične opcije, v Evropi najbolj poznan kot umirjena oseba, ki je uspela poenotiti belgijsko politiko.

Položaj stalnega predsednika Evropskega sveta, v okviru katerega se sestajajo šefi držav in vlad članic EU, uvaja Lizbonska pogodba, s katero Evropski svet tudi postane ena sedmih institucij EU. Predsednik je izvoljen za dve leti in pol z možnostjo enkratnega podaljšanja mandata, medtem ko je doslej zasedanja Evropskega sveta vodil šef države, ki šest mesecev predseduje EU.

Po Lizbonski pogodbi predsednik Evropskega sveta predseduje Evropskemu svetu in vodi njegovo delo; skrbi za pripravo in kontinuiteto dela Evropskega sveta v sodelovanju s predsednikom komisije in na podlagi dela sveta za splošne zadeve; prizadeva si za krepitev povezanosti in soglasja v Evropskem svetu; po vsakem zasedanju Evropskega sveta Evropskemu parlamentu predloži poročilo.

Poleg tega v zadevah, ki se nanašajo na skupno zunanjo in varnostno politiko, po novi pogodbi "predsednik Evropskega sveta na svoji ravni in v tej vlogi predstavlja unijo navzven, ne da bi to posegalo v pooblastila visokega predstavnika unije za zunanje zadeve in varnostno politiko". Ob tem predsednik Evropskega sveta ne sme imeti nacionalnega mandata.

Glede na ta opis nalog je po mnenju nekaterih diplomatov v EU "dobra popotnica za naprej", da je prvi predsednik postal Belgijec. Po predsedovanju Španije v prvi polovici prihodnjega leta, ki pa bo v veliki meri prehodno, bo namreč predsedovanje EU prevzela Belgija, mala in ustanovna članica EU, kar naj bi v kombinaciji z Belgijcem kot predsednikom po oceni diplomatov omogočilo dober prehod v nov sistem.

Herman Van Rompuy in Catherine Ashton
Herman Van Rompuy in Catherine Ashton FOTO: Reuters

Ashtonova: Navdušena sem!

Za visoko predstavnico za zunanjo in varnostno politiko unije so voditelji EU izbrali Britanko Catherine Ashton, sedanjo evropsko komisarko za trgovino, ki prihaja iz vrst britanskih socialistov. Hkrati bo postala tudi podpredsednica Evropske komisije. "Navdušena sem," je v prvi izjavi za javnost dejala Ashtonova.

Ashtonova se je sicer v zadnjih dneh omenjala kot zmagovalna kombinacija, saj izpolnjuje tri ključna merila: je ženska, prihaja iz vrst socialistov in ima podporo predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa.

Visoka predstavnica bo vodila skupno zunanjo in varnostno ter varnostno in obrambno politiko unije, stalno predsedovala svetu za zunanje zadeve ter vodila novo evropsko zunanjo službo.

Poleg tega bo visoka predstavnica "dvoklobučnica" - obenem bo ena od podpredsednikov Evropske komisije, odgovorna za zunanje odnose. Visoka predstavnica bo morala po Lizbonski pogodbi skrbeti za "doslednost zunanjega delovanja unije".

Ashtonovo sedaj čaka – kot vse bodoče komisarje, ki jih bo v prihodnjih dneh predlagal Barroso – zaslišanje v Evropskem parlamentu, ki je v minulih dneh odločno pozival k temu, naj vrh EU na vodilni položaj imenuje žensko.

Herman Van Rompuy in Catherine Ashton
Herman Van Rompuy in Catherine Ashton FOTO: Reuters

De Boissieu generalni sekretar le za prehodno obdobje

Generalni sekretar Sveta EU naj bi po navedbah virov v Bruslju Francoz Pierre de Boissieu, sedanji namestnik generalnega sekretarja Javierja Solane. Tako Solani kot namestniku de Boissieuju se mandat izteče na dan začetka veljavnosti Lizbonske pogodbe, torej 1. decembra. Francoz naj bi za prehodno obdobje presedlal na položaj generalnega sekretarja, kar bi tudi zagotovilo kontinuiteto delovanja Sveta EU. Ker pa bo kmalu dopolnil starost za upokojitev, naj bi ga nato nasledil nekdo drug, predvidoma Nemec. Nemški mediji poročajo, da je kandidat za to mesto svetovalec kanclerke Angele Merkel za evropske zadeve Uwe Corsepius.

Lizbonska pogodba ločuje položaja generalnega sekretarja Sveta EU ter visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko. Visoki predstavnik bo po novem sicer obenem podpredsednik Evropske komisije, pristojen za zunanje zadeve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skandinavec
26. 11. 2009 00.35
Bilderbergovec!!!
mamilko01
22. 11. 2009 18.43
Ta dva sta prej za v risanko
adamwest
20. 11. 2009 02.34
Animax, res je, tako je v vseh državah, kjer predsednik države ni vodja izvršilne veje oblasti. V nemčiji npr. vsake 5 let izvolijo predsednika oba domova parlamenta in del strokovne javnosti. slovenska ustava je nasplošno zlo šlampasta zadeva.
AlternativeFacts
20. 11. 2009 01.05
Nevem, zakaj imamo v Sloveniji predsedniške volitve.Enostavno bi demokratično izvoljeni parlament z 2/3 večino potrdil enega od kandidatov. ;)
foreverblue
20. 11. 2009 00.17
Ne vem, kaj bluzite z volitvami. Izvolili so ju (in to soglasno) demokratično izvoljeni predsedniki vlad. Če bi gledali tiskovno konferenco z Rompuyem, bi videli, da gre v prvi vrsti za izjemno modro osebo, politika gor al dol. Takih pri nas ne delajo.
AlternativeFacts
19. 11. 2009 23.54
Živela demokracija, svoboda mišlenja in govora.Živel demokratično izvoljen predsednik Evropske Unije. ~I fell Europe. ;)
vetruvian
19. 11. 2009 23.33
Tale EU bo očitno postala ena sama birokratska diktatura. Bomo še jokali po starih časih, boste videli.
aetherix@email.si
19. 11. 2009 23.15
Hmm, na čelu evrope - krščanski demokrat....
IsIam
19. 11. 2009 22.46
Novo vodstvo pomeni priložnost za nov, enakopravnejši dialog med Evropsko Unijo in islamskim svetom. Upajmo, da bodo dialogu sledila konkretna dejanja z odpravo vizumov za državljane muslimanskih dežel, ki edini lahko zagotovijo prepotrebno svežo kri starajočemu kontinentu .
gelion1101@yahoo.com
19. 11. 2009 22.13
kaj pa volitve? Še v Afganistanu državljani volijo svojega predsednika, ki jih predstavlja navzen... Sicer si težko predstavljam, da bi imeli takšne volitve, ker je EU še vedno skupek nacionalno vase zazrtih držav, ampak lahko pa bi vseeno nekaj naštudirali v tem smislu, če se že gremo demokracijo in združeno Evropo. Tole imenovanje je bolj podobno nekdanjemu partijskemu imenovanju funkcionarjev.
mamilko01
19. 11. 2009 22.03
Gorgoni napadajo!
Triglav_
19. 11. 2009 21.45
Tale človek ima izjemno čudne in skrajne ideje. Zavzema se tako celo zato, da bi opusitli nacionalne zastave držav in nacionalne himne in uporabljali le še "evropsko". Sanjari celo o povezvoanju v športu, tako da se ne bi več morali veselite, tako kot smo se včeraj uspehov naše reprezentance, ampak bi navijali za neke Združene države evrope v kar se EU vsak dan bolj spreminja in kar je kočni cilj EU elite...
Synchro
19. 11. 2009 21.14
Po teh slikah sodeč nista ravno simpatična :D
TOTALEN_KURAC
19. 11. 2009 21.11
Prav mu pride. Od kar je sestopil iz mesta premijerja je zasluzil ze £15M in se dvakrat toliko bo v casu, ko bi bil predsednik EU z nepremerljivo nizjo placo.
mamilko01
19. 11. 2009 21.02
Rumpyštilski
LujXV
19. 11. 2009 20.51
in kaj bosta ta dva predstavljala ? ta EU je kot osnovna šola...vedno nekaj novega samo da vlečejo dobre plače....
foreverblue
19. 11. 2009 20.10
Torej je svojo podporo umaknil tudi Pahor, ki ga je izrecno podprl? Rompuy piše haikuje, tako da ima pošlihtano v glavi. Res upam, da bo za zunanjo predstavnico izvoljena Ashtonova. Naj pokaže, kako ženske strežejo tem rečem! :D