Tujina

Nekdanji francoski predsednik Sarkozy bo stopil pred sodnika

Pariz, 07. 02. 2017 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji francoski predsednik Nicholas Sarkozy se bo moral zagovarjati zaradi nelegalnih finančnih prilivov na račune republikanske stranke med predsedniško kampanjo leta 2012. Sojenje se bo osredotočilo na to, ali je Sarkozy vedel za nepravilnosti in o njih celo sam odločal. Sarkozyjev odvetnik Thierry Herzog je že napovedal pritožbo.

Nekdanji francoski predsednik Nicholas Sarkozy se bo moral po poročanju BBC soočiti z obtožbami, da je njegova stranka med predsedniško tekmo leta 2012 ponaredila račune in tako prikrila okrog 18 milijonov evrov finančnih sredstev.

Sarkozyjev odvetnik Thierry Herzog je že napovedal pritožbo. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je samo eden od dveh sodnikov, ki sta odločala o procesu, podpisal odločitev za, kar je po njegovem "jasen dokaz o razlikah v stališčih".

Sojenje se bo osredotočilo na to, ali je Sarkozy vedel za nepravilnosti oziroma ali je celo sam sprejel odločitve o tem. 61-letni Sarkozy je že septembra 2015 policiji med zaslišanjem povedal, da se ne spomni, da bi ga kdo opozoril na sporno financiranje, in očitke označil za farso. Odgovornost pa očita podjetju Bygmalion in stranki UMP, ki jo je takrat vodil Jean Francois Cope.

Podjetje Bygmalion, ki je organiziralo Sarkozyjevo kampanjo leta 2012, je 18,5 milijona evrov namesto organizatorjem kampanje zaračunalo takratni Sarkozyjevi stranki UMP in tako domnevno prikrilo višje izdatke.

Francosko tožilstvo je pred slabim letom uradno uvedlo preiskavo zaradi nezakonitega financiranja volilne kampanje in ker je kot kandidat presegel zakonsko dovoljene izdatke za kampanjo. Izdatki so omejeni na 22,5 milijona evrov. Guardian poroča, da se je Serge Tournaire, eden od dveh sodnikov, zadolženih za ta primer, 3. februarja odločil za nadaljevanje pregona v zvezi s financiranjem zadnje Sarkozyjeve kampanje, ki je sedaj privedlo do obtožbe. 

Nicholasu Sarkozyju grozi sojenje zaradi finančnih nepravilnosti med predsedniško kampanjo leta 2012.
Nicholasu Sarkozyju grozi sojenje zaradi finančnih nepravilnosti med predsedniško kampanjo leta 2012. FOTO: Reuters

Leta 2012 je Sarkozy v predsedniški bitki izgubil proti Francoisu Hollandu in tudi letos predsedniškega stolčka zagotovo ne bo osvojil, saj je izgubil že v bitki za republikanskega kandidata za predsednika.

Sarkozy je tako šele drugi francoski predsednik po letu 1958, ki bo moral stopiti pred sodnika. Do zdaj je bil v zatožno klop prisiljen stopiti le Jacques Chirac. Leta 2011 so ga, takrat še župana Pariza, obsodili na dveletno pogojno kazen zaradi obtožb o korupciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
07. 02. 2017 19.59
+1
Sarkozy dirigent uvajanja demokracije v Libijo, slučajno je tudi Jud
Kollerik
07. 02. 2017 17.40
+2
Take velike ribe, kot je on, celo v franciji nikoli ne obsodijo. Žal ne verjamem v čudež.
Mauzahecmauzares
07. 02. 2017 12.39
+3
on si je v zep spravil milioncke...sam pa najvecji krivec da se Francija bori z migrantskimi in teroristicnimi problemi...temu bi moral narod z giljotino sodit