Tujina

Nekdanja računovodkinja HDZ: Obstajali so črni skladi

Zagreb, 10. 07. 2012 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Marica Glavaš, nekdanja glavna računovodkinja HDZ, je na sodišču potrdila, da je brez evidenc v sef na sedežu stranke januarja 2010 pospravila približno dva milijona kun in 300.000 evrov. Denar ji je dal eden izmed obtožencev, nekdanji blagajnik stranke Mladen Barišić.

V nadaljevanju sojenja v korupcijskem primeru Fimi-media je pričala Marica Glavaš, nekdanja glavna računovodkinja HDZ. Govorila je o denarju, ki ji ga je januarja 2010 dal eden izmed obtožencev, nekdanji blagajnik stranke Mladen Barišić. Po njenih besedah ji je Barišić prinesel približno dva milijona kun (270.000 evrov) in 300.000 evrov.

Glavaševa je dejala, da ni spraševala o poreklu denarja, saj je takratni generalni sekretar HDZ Branko Bačić napovedal, da bosta z Barišićem prinesla nekaj, kar ni povezano z njenim delom. O vsem je bila obveščena tudi takratna predsednica vlade in HDZ Jadranka Kosor.

Kot je dodala Glavaševa, denarja takrat, torej januarja 2010, ni preštela niti evidentirala ali zanj izdala potrdila.

Kosorjeva pa je naknadno obvestila glavnega državnega tožilca, da so januarja 2010 denar pospravili v strankarsko blagajno, nakar ga je Bačić oktobra istega leta, ko se je začela preiskava proti Barišiću, izročil tožilstvu.

Na delo v HDZ je Glavaševo povabil Ivo Sanader.
Na delo v HDZ je Glavaševo povabil Ivo Sanader. FOTO: Reuters

Glavaševa je bila pri HDZ zaposlena med septembrom 2008 in majem 2010. Na položaju je nasledila Branko Pavošević, ki je preiskovalcem razkrila podrobnosti o črnih skladih v HDZ in načinih izplačila denarja. Kot je danes še povedala Glavaševa, jo je na delo v HDZ povabil prvoobtoženi v primeru Fimi-media, nekdanji predsednik hrvaške vlade in HDZ Ivo Sanader, potem ko je državna revizija ugotovila številne nepravilnost v finančnem poročilu stranke za leto 2007. S Sanaderjem se sicer poznata od začetka 80. let prejšnjega stoletja.

Zanikala, da bi delala na črno

Sama je ugotovila številne nepravilnosti v poslovanju stranke, zaradi katerih so plačali tudi denarno kazen. Barišić je sicer preiskovalcem povedal, da je Glavaševa pri HDZ delala na črno, kar je nekdanja računovodkinja danes ostro zanikala.

Dejala je, da ne bi prišla iz Splita v Zagreb, če ne bi dobila redne službe. Potrdila je, da je imela pri HDZ 15.000 kun (2.000 evrov) plače. Kot svojega neposredno nadrejenega je navedla generalnega sekretarja stranke Ivana Jarnjaka, ki je bil na tem položaju pred Bačićem.

Z Jarnjakom naj bi se Glavaševa pogovarjala o nakupu luksuznega avtomobila bmw za Sanaderja, preden je izbruhnila afera o načinu nabave vozila. Kot je povedala danes, je po izbruhu afere finančno uredila spor, avtomobil pa so vrnili proizvajalcu.

Omenila je, tudi da so zaposleni v HDZ delali po pogodbah, tudi preko študentskega servisa. Seznam oseb, ki so prejemale denar, pa je najprej prejemala od Jarnjaka, potem pa tudi od Bačića.

Sojenje za odtujitev najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetjih in državnih institucij prek oglaševalske agencija Fimi-media bodo nadaljevali 16. julija, ko naj bi pričal nekdanji minister za zdravje Darko Milinović, ki naj bi tudi redno prejemal denar iz črnih skladov stranke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
10. 07. 2012 14.11
+3
Vojne, mnozicni poboji, etnicno ciscenje, teror, sistemska korupcija, klientalizem, nepotizem, kraja javnega premozenja, erozija pravne drzave, teror nad ljudmi, politicne cistke, omejevanje novinarske svobode in cenzura, cinizem, demagogija in zavajanje...spodbujanje narodne, verske in politicne nestrpnosti. To je rezultat "uspesne" tranzicije na ozemlju drzav bivse Jugoslavije.