Tujina

Bitka za vnukinji: dvojčici dali v rejništvo, starih staršev in strica o tem niso niti obvestili

Varaždin, 01. 12. 2014 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Osemletni deklici, ki sta pred šestimi leti ostali brez matere, so septembra odvzeli očetu, ki se zdravi zaradi alkoholizma, in ju dali v rejništvo, čeprav bi zanju zelo radi skrbeli stari starši in njun stric. Škandalozno rešitev je predlagal center za socialno delo v hrvaškem mestu Ivanec, sodišče pa mu je pritrdilo.

Mesto Ivanec v Varaždinski županji, ki ima nekaj manj kot 15.000 prebivalcev, pretresa žalostna zgodba o usodi osemletnih dvojčic. Deklici sta pred šestimi leti po hudi in dolgotrajni bolezni ostali brez mamice, šest let po smrti matere pa ju je tamkajšnji center za socialno delo dal v rejništvo. In to kljub temu, da imata sorodnike, ki bi lahko skrbeli zanju in za njunega tri leta starejšega brata.

Oče se je po tragediji zapil

Hrvaško mesto Ivanec pretresa žalostna zgodba o usodi osemletnih dvojčic. (slika je simbolična)
Hrvaško mesto Ivanec pretresa žalostna zgodba o usodi osemletnih dvojčic. (slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

O žalostni zgodbi in birokratski krutosti uslužbencev na tamkajšnjem centru za socialno delo poroča Večernji list. Pred šestimi leti je petčlanska družina doživela velik šok. Po smrti matere se je oče s tremi otroci odselil iz skupnega doma pri materinih starših in se preselil k svojim staršem. Zaradi izgube žene je začel piti, zaradi alkohola pa se je moral večkrat zdraviti. Vsi trije otroci so ohranili stike s starima staršema po materini strani, pri njiju so namreč preživljali praznike in občasno tudi vikende.

Dedek in babica sta šele tri leta po smrti hčerke izvedela, da se njun zet zdravi zaradi alkoholizma. Takrat sta se skupaj s sinom (stricem otrok) odpravila na center za socialno delo v Ivanjcu, kjer sta jih sporočila, da želijo biti vključeni v družinsko obravnavo. Ko je center za socialno delo očetu zaradi alkoholizma omejil starševske pravice, jih center za socialno delo o tem ni obvestil.

Sorodnikov po materini strani ni nihče obvestil

Še več. Ker sta očetova starša sporočila, da ne moreta skrbeti za otroke, so dečka dodelili v skrbništvo očetovi sestri, na katero se je v teh letih močno navezal, deklici pa je sodišče dalo v rejništvo. Za to odločitev sta starša pokojne mame izvedela šele na lansko silvestrovo. Nihče ju ni o tem obvestil, tudi nihče ju ni vprašal, ali bi bila pripravljena skrbeti za vnuka in vnukinji. Zgrožen je tudi njun stric, ki bi z veseljem skrbel za nečake.

Dedek se je odpravil na tamkajšnji center, kjer so mu povedali, da je zadeva že v zaključni fazi na sodišču. Družina je najela odvetnike in začela bitko za otroke. "To so zelo travmatizirani otroci. V najbolj občutljivih letih in po hudi bolezni so ostali brez matere, v letih po materini smrti pa so se zelo navezali na svojega očeta," pripoveduje stric. Na centru so mu pojasnili, da ga niso kontaktirali, ker živi v tujini, dedku pa center očita, da je otroke zlorabljal. Nad takšnim postopkom je zgrožen in opozarja, da je center za socialno delo deklici raje poslal k tujcem, kot da bi jim ponudil dom pri sorodnikih.

Dedka obtožili, da je grdo delal z otroki

Na sodišču njihove pritožbe niso sprejeli, češ da niso stranke v postopku. Obrnili so se na center za socialno delo, ki pa sodišču ni želel sporočiti, da so se spremenile okoliščine. Obrnili so se celo na ministrstvo za socialne zadeve, da bi vendarle dosegli, da deklici ne bi poslali k tujcem. Po obtožbah, da naj bi dedek grdo delal z otroci, je otroke pregledala psihiatrinja ter ekipa psihologov. Zlorabe niso bile ugotovljene. Stric je prepričan, da si je center za socialno delo vse skupaj izmislil, da bi našel opravičilo, ker niso stopili v stik z družino pokojne matere. To potrjuje tudi dejstvo, da v vseh tem mesecih ni stekla nobena policijska preiskava, pravi stric.

Primer je prevzel center za socialno delo v Zagrebu, ki je ugotovil, da sta tako stara starša kot tudi stric primerni skrbniki za deklici. Kljub temu je veljala odločitev sodišča sprejeta februarja letos, ki določa, da morata deklici v rejništvo.

Oče deklic se je odvzemu upiral sedem mesecev, septembra pa so mu deklici vzeli in jih odpeljali k rejnikom. Strokovnjaki opozarjajo, da do februarja, ko bo minilo leto dni odkar je bila sprejeta odločitev sodišča, spremembe niso možne, februarja 2015 pa bo moralo sodišče ponovno odločati o usodi deklic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ENEG
02. 12. 2014 07.11
+2
Pri nas je isto, vem iz lastnih izkušenj.
pepikrlinca
01. 12. 2014 18.53
+2
eviva la birokracija.......
nekdonekje
01. 12. 2014 15.16
+4
Je blo verjetno že vnaprej dogovorjeno, da bodo zrihtal komu otroka za v rejništvo, al zarad dnarja al pa kej podobnga...
Ramzess
01. 12. 2014 14.54
+6
Deli, razdeli družino, in vladaj, to često velja tudi za vladno službo CSD.
pepikrlinca
01. 12. 2014 18.53
+2
Ramzess
01. 12. 2014 14.50
Res je škandalozno, in kako CSD je jemlje pravico v svojo roko, in jo hkrati jemlje sorodnikom. Taki primeri sicer niso redki, in CSD tako pa bržkone zato, ker ve da bi nesojeni straši ali starš prišli v stik ali do svojih otrok. Vsekakor pa lahko CSD čisto druge plane, kar prav tako ne preseneča. Je pa vprašanje kaj so počeli sorodniki, da niso ukrepali, ko so še lahko, ... sedaj, kdo ve.
mucek17
01. 12. 2014 12.40
+0
Vprašanje kaj je res. Lahko, da ni vse ok s starimi starši. Da jima brez razloga ne bi dali deklic malo dvomim. Sej verjetno jim je v interesu, da dobita varen dom.
Ramzess
01. 12. 2014 14.52
+2
Varen dom, daleč od krvnih sorodnikov, dediščine, itd. ... res lepo.
mucek17
02. 12. 2014 08.27
+2
V določenih primerih so ti krvni sorodniki najhujši sovražniki. Ne trdim, da je tukaj tako.Lahko so najboljši in jim delajo krivico, lahko pa niso ok.
topo
01. 12. 2014 12.23
+20
To se poravi da imajo hrvati iste probleme kot v Sloveniji..
nis9x
01. 12. 2014 11.21
-5
A daj no,nekaj je hudo narobe v širši družini,verjetno gre kar za alkoholizem..Sicer pa kgor obvešča rumene medije,takrat gre praviloma za manipulacijo.In mi dostikrat spremljamo žrtve ki to v bistvu niso.
galiot
01. 12. 2014 11.21
+26
To so otroci ne pa predmeti ,da jih prestavljaš sem ter tja.Kar se pa državnih institucij tiče je pa povsod enako ,čim dlje od njih...
Maltežan
01. 12. 2014 10.29
+51
CSD je za samo zdraho delat
lappappap
01. 12. 2014 11.15
+23
čim dlje od ljudi, ki niso v tvoji koži, še posebej CSD