Tujina

Bitka za generalnega sekretarja ZN se zaostruje. Odstopila še ena kandidatka, Bolgarke niso zamenjali

New York/Sofia, 13. 09. 2016 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tekma za generalnega sekretarja ZN se zapleta. Odstopila je Kostaričanka Christiana Figueres, ki je bila na predzadnjem mestu. Bolgari so razmišljali o zamenjavi svoje kandidatke Irine Bokove, a so se odločili, da Bokova, ki je trenutno najbolje uvrščena ženska, ostaja kandidatka.

Kostaričanka Christiana Figueres, ki se je na zadnjem neformalnem glasovanju članic Varnostnega sveta ZN o naslednjem generalnem sekretarju ZN uvrstila na predzadnje mesto med desetimi kandidati, je v ponedeljek odstopila od kampanje. 

Figueresova je na zunanjem ministrstvu Kostarike v San Joseju dejala, da je njena kandidatura utrdila mednarodno podobo države, ki lahko tekmuje na najvišji ravni mednarodne diplomacije. Vendar pa zaradi pomanjkanja podpore v Varnostnem svetu ZN odstopa od tekme. Ob petih glasovih podpore je v Varnostnem svetu 9. septembra dobila deset glasov proti.

Bitka za generalnega sekretarja ZN se zapleta.
Bitka za generalnega sekretarja ZN se zapleta. FOTO: AP

Od tekme za generalnega sekretarja ZN sta doslej odstopila že Hrvatica Vesna Pusić in Črnogorec Igor Lukšić. Kostarika si bo še naprej prizadevala za to, da Ban Ki Muna 1. januarja nasledi ženska, čeprav pa je za to sedaj vse manj možnosti.

Med ženskami je največ podpore 9. septembra dobila Bolgarka Irina Bokova, in sicer sedem glasov podpore, pet proti in tri nevtralne, s čimer se je uvrstila na peto mesto tik pred slovenskim kandidatom Danilom Türkom (7-6-2).

Rusi niso naklenjeni Guterresu

Vse ostale kandidatke (Susanna Malcorra, Helen Clark, Figueresova in Natalia Gherman) pa so se uvrstile za njim. Na prvem mestu je bil po vseh štirih dosedanjih glasovanjih Portugalec Antonio Guterres, vendar pa diplomatski viri pravijo, da je stalna članica Rusija proti njemu, ker si želi nekoga iz regionalne skupine Vzhodna Evropa.

Preferenca Rusije naj bi bila šefica Unesca Bokova, kar pomeni, da je toliko manj sprejemljiva za stalno članico ZDA, čeprav ima od vseh kandidatk še največ podpore. V igro naj bi se sedaj vpletla nemška kanclerka Angela Merkel, ki naj bi na zadnjem vrhu G20 na Kitajskem prepričevala ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj se odpove Bokovi in sprejme namesto nje drugo kandidatko iz Bolgarije.

Bokova ostaja kandidatka Bolgarije

Čeprav so bile glasne govorice, da Bolgarija razmišlja o menjavi kandidatke, pa je bolgarska vlada sporočila, da še naprej podpira Irino Bokovo kot kandidatko za generalno sekretarko ZN. Nekateri tuji mediji so te dni poročali, da bi Bolgarija lahko umaknila podporo Bokovi in namesto nje kandidirala evropsko komisarko za proračun Kristalino Georgievo.

Bodo Bolgari po pritiskih vendarle zamenjali Bokovo, ki je najbolje kaže med ženskami?
Bodo Bolgari po pritiskih vendarle zamenjali Bokovo, ki je najbolje kaže med ženskami? FOTO: AP

Bolgarski premier Borisov je dodal, da podpora Bokovi ostaja "vsaj do 26. septembra, ko bo morala biti med dvema glavnima kandidatoma". Peto neformalno glasovanje o kandidatih v Varnostnem svetu ZN bo namreč potekalo 26. septembra.

Varnostni svet ZN naj bi predvidoma oktobra izbral kandidata, ki bo 1. januarja 2017 nasledil Ban Ki Muna, in ime posredoval v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN.

Bokova, sicer generalna sekretarka Unesca, je pred začetkom glasovanj veljala za favoritko, tudi zato, ker je ženska in ker prihaja iz vzhodne Evrope.

Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima?

Ob predpostavki, da bo Rusija še naprej vztrajala pri nekom iz Vzhodne Evrope, je to lahko dobra novica za preostale kandidate iz te regije, ki lahko pridejo na vrh kot kompromisni kandidati. Med njimi je trenutno pri vrhu slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, vendar pa so v Washingtonu opazili pobudo njegove vlade za konec sankcij proti Rusiji.

Sledi mu Srb Vuk Jeremić, ki ga ZDA zavračajo zaradi Kosova. Tu je še potem Makedonec Srgjan Kerim, ki mu nasprotniki očitajo nepojasnjeno visoko vsoto denarja pri njegovem šoferju, ki so jo odkrili na madžarski meji, ko je Kerim predsedoval Generalni skupščini ZN. V igri ostaja tudi Türk, ki mu v palači narodov ne očitajo nobenega škandala oziroma prevelikih zvez ali z ZDA ali Rusijo na račun ene ali druge.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
13. 09. 2016 20.17
-1
Drugorazredni se kar ustraja in trosi moj denar BUM
puspan
14. 09. 2016 18.06
Mogoče pa je edino upanje zanj, če odstopijo vsi, seveda razen njega.
tron3
13. 09. 2016 17.24
+1
O Turku pa nč, pa kdo bo volil tega slamuha, saj res 2 milijončka je dolžan slovenskemu proračunu, za svojo neuspešno kandidaturo, ki je bila pač še ena od njegovih kapric, če ne bo vrnil on pa mora Cerar, saj ima, ker njegova Vlada, vsak dan uspešno puca proračun!!!
glava2
13. 09. 2016 16.45
+0
samo, da ne bo ta naš župnik...
Juzni
13. 09. 2016 16.18
+3
Komu se rabi ZN ko pa mocni delajo kar hocejo???
CRNALUKNJA
13. 09. 2016 12.59
+1
če bi funkcija predsednika ZN bila tako pomembna brez skrbi da na to funkcijo nebi kandidirali tipi iz balkanskih držav,,ta turk,hrvatica pušičeva,ali črnogorc....svetovni politiki se norčujejo s balk.državami in jim ponujajo funkcije za katere ni nobene ogovornosti in na sploh ta organizacije nič ne pomeni v tem globalnem času...
User768643
13. 09. 2016 12.38
-1
Vztrajaj Turk, vztrajaj. Slovenija je s tabo!
fafajonka
13. 09. 2016 10.22
+6
Naš Turk pa vztraja, s ščitom ali brez njega......jaz pa mislim, da ga bodo odnesli na krožniku......:D
mkug5g
13. 09. 2016 10.01
+5
a udbaš še ni odstopu
Iluzionist
13. 09. 2016 10.14
-4
uradno je še vedno v igri, kar je prestižen dosežek za slovenijo, priznajmo pa si, da desnica na žalost nima kandidata v svojih vrstah, ki bi lahko dosegel kaj takega
fafajonka
13. 09. 2016 10.24
+0
Pa saj je Turk desničar, saj z levico ne zna.....:D
igy02
13. 09. 2016 09.41
+0
A naš slinar še ni odstopil?