Tujina

Snowden spregovoril za Der Spiegel: Nemčija pri nadzoru sodeluje z NSA

Moskva, 07. 07. 2013 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./G.G./STA
Komentarji
69

"Nevidni" Edward Snowden postaja turistična atrakcija za zdolgočasene potnike na ruskem letališču Šeremetjevo. Rusi sicer uradno želijo, da odide, vprašanje pa je, kako naj do držav, ki mu ponujajo azil, pride.

Snowdnovo življenje na letališču naj bi bilo vse prej kot lahko.
Snowdnovo življenje na letališču naj bi bilo vse prej kot lahko. FOTO: APTN Video

Medtem ko mu Venezuela, Bolivija in Nikaragva ponujajo zatočišče pred ameriškimi oblastmi, "žvižgač" Edward Snowden ostaja na ruskem letališču Šeremetjevo.

Ruske oblasti nad prisotnostjo nekdanjega pogodbenega sodelavca Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je razkril nadzor, ki ga ta agencija izvaja nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami po svetu, niso pretirano navdušene in upajo, da bo kmalu odšel v smeri katere od držav, ki mu ponujajo azil. A letališče bo s tem izgubilo svojo "glavno atrakcijo".

Odkar je 23. junija iz Hongkonga prispel v tranzitno cono letališča, je Snowden, ki ga je takrat pričakalo na desetine novinarjev, snemalcev in fotografov, uspel ostati neopažen.

Da bi morali Snowdnu azil ponuditi v Sloveniji, pa je predlagal evropski poslanec Ivo Vajgl. Podprli so ga številni mladi, uradnega odziva politike še ni bilo. Pravni strokovnjaki menijo, da ponudba ni realna, saj se Slovenija doslej ni še nikoli upirala ZDA, država, ki bo sprejela Snowdna, pa bo morala biti sposobna, da ga pred ZDA tudi dejansko zaščiti.
So si pa potniki, ki na letališču čakajo naslednje letalo, omislili posebno igro – "poišči Snowdna". Tako si namreč krajšajo dolge ure čakanja.

"Svojima otrokoma sem obljubil 200 dolarjev, če ga fotografirata," je dejal Britanec Simon Parry, ki je prav tako čakal na let v tranzitnem območju med terminali D, E in F, ki jih sestavlja labirint hodnikov, čakalnic, restavracij s hitro hrano in brezcarinskih prodajaln.

Parry je še dejal, da se mu Snowden smili. Pa ne zaradi političnih razlogov, ampak zato, ker je imel sam čakalnice na letališču po nekaj urah čakanja "vrh glave". "Brezžični internet je grozen, cene nore, ljudje pa se nikoli ne nasmehnejo. Jaz ne bi zdržal en dan, kaj šele dva tedna. Mislim, da bi raje poskusil svojo srečo na sojenju!" je dejal.

"Biti ujet na tem letališču je tako kot biti v zaporu. Le da nimate niti spodobne postelje. Ker ga ni nihče videl, so ga mogoče odpeljali v kakšno "varno sobo". A potem je prepuščen na milost in nemilost Rusov ..." pa meni potnik Armin Hies.

Druga igrica, ki se jo te dni igrajo zdolgočaseni potniki na letališču, pa je "ugani, kaj zdaj počne Snowden".

Med možnimi odgovori je žvečenje hamburgerja v restavracijah s hitro hrano, kupovanje spominkov iz sovjetskih časov v brezcarinskih trgovinah, morda ogled potovalnih torb, okrašenih z dragimi kamni v trgovini za petične goste. Lahko bi si ogledoval tudi ponaredke Fabergejevih jajc, ki jih prodajajo za okoli 1000 evrov, morda pa je v trgovinah z "odštekanimi" oblačili kupil primerno krinko, ki mu omogoča neopazno gibanje po območju, ugibajo potniki.

Letališče Šeremetjevo
Letališče Šeremetjevo FOTO: Reuters

Umivanje in spanje sta v tranzitni coni pravi podvig, čeprav je nekaj toaletnih prostorov opremljenih tudi s prhami, spanje ponoči pa je po mnenju uslužbencev zaradi brnenja čistilnih strojev skoraj nemogoče.

Olga Samsonova, ki na letališču že 18 let dela kot natakarica, pravi, da je v teh letih videla že več primerov, kot je Snowdnov, večinoma je prav tako šlo za prosilce za azil. Najdlje je po njenem mnenju na letališču živela ženska z otroki iz Irana, ki je šele po letu dni dobila azil v Kanadi.

ZDA pisale Venezueli

Kako se bo razpletel Snowdnov primer, ni jasno. Čeprav ponudbe za azil ima, večina ocenjuje, da je najbolj resna venezuelska ponudba, ostaja pa vprašanje, kako se bo s tranzitnega območja letališča prebil do letala, ki bi ga prepeljalo v Venezuelo, in katere države bodo letalu sploh dovolile prelet njihovega zračnega prostora.

Medtem pa je Guardian danes objavil pismo, ki so ga ZDA Venezueli poslale le nekaj dni, preden je država Snowdnu ponudila zatočišče. V pismu so zapisali, da Venezuelo prosijo, da Snowdna aretira, če se pojavi na njenem ozemlju, prav tako so podrobno opisali resnost njegove izdaje države in kazni, ki mu grozijo.

Snowden spregovoril za Der Spiegel

V intervjuju za nemški Der Spiegel je Snowden Nemčijo obtožil, da pri sumljivem nadzoru sodeluje z NSA.

Kot pravi, je direktorat NSA za zunanje zadeve pristojen za partnerstva z drugimi državami. Partnerstva pa so po njegovem mnenju oblikovana tako, da so politiki zaščiteni v primeru, da pride do razkritja operacij. Po njegovem mnenju so partnerji NSA tudi telekomunikacijske družbe, ljudje pa so za nadzor ponavadi izbrani na podlagi vsebine njihovega Facebook profila in nabiralnika elektronske pošte.

Spiegel tudi poroča, da je sodelovanje med NSA in nemško obveščevalno službo BND veliko tesnejše, kot je bilo znano doslej. NSA naj bi BND priskrbel analitska orodja za analizo tujih podatkov, ki se pretakajo skozi Nemčijo, BND pa naj bi bil še posebej osredotočen na podatke z Bližnjega vzhoda.
Sodelovanje z NSA je sicer delno potrdil tudi prvi mož BND Gerhard Schindler .

Ob vsem tem pa Američani v Nemčiji gradijo novo vojaško bazo, ki naj bi jo uporabljal tudi NSA. Gre za visoko tehnološki center, vreden 124 milijonov dolarjev, pri Wiesbadnu. Ko bo končan, bo nadomestil center v Darmstadtu. Bazo gradijo natančno preverjeni ameriški delavci, material pa pošiljajo iz ZDA.

Avstrijski predsednik Heinz Fischer je medtem sporočil, da avstrijski uradniki pretekli teden niso "forenzično" preiskali letala bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Slednje je moralo pristati na dunajskem letališču, potem ko so Španija, Italija, Francija in Portugalska zaprle svoj zračni prostor zaradi suma, da je na krovu Moralesovega letala Snowden, ki ga ZDA iščejo zaradi objave zaupnih podatkov.

"Nekdo od letališkega osebja je po pristanku vstopil v letalo, da bi se pozanimal o tehničnih težavah," je dejal Fischer in dodal, da je bilo razvidno, da na letalu ni bilo nikogar.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Storyteller
08. 07. 2013 13.07
+1
Nemčija je ZDA. To se vidi kako se vedno poberejo. To se vidi, da je Rothschild bil nemec. Vsem jasno.
Mejduš
08. 07. 2013 10.48
+3
Če je Amerika kršila je to prav da je prišlo v javnosti,če kršijo pa ne pride v javnosti je lahko katastrofa, ki je res lahko hudo.Američani niso najbol pametni, je dobro če se kakšentak pojavi tudi za njih, je dobro da dobijo pozorilo.
jocjoc321
08. 07. 2013 09.44
+4
we are the 99 percent!!! ajmo dejmo tipu azil da mau sprovociramo U.S....pa še 3/4 sveta nas bo bolj spoštovala ker U.S trenutno skoraj bolj osovražena kot severna koreja
ponosen_na_24ur
07. 07. 2013 22.54
+17
z avtom ga pelem za venezuelo sam da ne pride v ZDA
F55
07. 07. 2013 23.27
-3
ponosen_na_24ur
08. 07. 2013 00.36
+3
ljx
07. 07. 2013 22.43
+8
Sorry in vsa opravičila Nemcem za to kar bom napisal,ampak če je na tem svetu nekdo ki dela vse na befel potem je to Nemc! Dragi Dojčerji,vam če bi oblast ukazala,slecite se in nagnite vi bi to tudi naredili! Ne vem kok cajta bojo Nemci v imenu cvaj kindr programa ,razvoja in napredka futrali enga svetovnega parazita kot je NATO,Evropa in vse pro zahodne kreature oblasti,nadzora in kontrole.
F55
07. 07. 2013 23.29
-6
ljx
08. 07. 2013 01.29
+2
F55,sej dokler se taki kot ti jokajo pred našim sodiščem,bi se še res lahko na boljš napotil!
Storyteller
08. 07. 2013 13.08
Nemec ko gre protestirat gre kot se spodobi ne kot slovenci. Befeli ne obstajo več kar bi lahko opazil če bi tu v Nemčiji živel.
ONniON
07. 07. 2013 22.27
+10
avstrija in švica sta nevtralni in nista članici nata, Snowdenu pa izrekam vso podporo
Mladi? Plasto
07. 07. 2013 20.15
+29
MENE PA ZANIMA SAMO TO.....KAJ BI SE ZGODILO,ČE BI PRIZEMLJILI AIR FORCE ONE IN GA ŠLI MALO PREGLEDATI?!!!!!......PO MOJE BI BILA TO DEKLARACIJA VOJNE PROTI ZDA!!!!...... IN PO KATERIH STANDARDIH IN ZAKONIH SO SI TO UPALI NAREDITI BOLIVIJSKEMU PREDSEDNIKU??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
F55
07. 07. 2013 23.31
-1
Generacija56
07. 07. 2013 19.34
+14
Zelo lahkomiselno pristopate k komentiranju. Mislite, da prisluškujejo le aktivnim telefonskim pogovorom in mailom. Pa se motite. Močno. Prisluškujejo lahko tudi vsakomur, ki ima telefon v stanovanju. Karšenkoli. Pravzaprav se je z prisluhi začelo že pred več kot 25. leti. Sedaj spremljajo vse aktivnosti v stanovanju tudi preko TV zaslona, če želijo. Ko se boste začeli tega zavedati, vam bo mnogo manj ugodno. Če se tega ne bo zaustavilo, boste kmalu lahko postali zvezda v reality showu, kot Truman.
Mil?007
07. 07. 2013 20.24
+0
Nabavi si kakšen 20 let sta TV s katodno cevjo, komunikator primerno zaščiti pa ne boš imel teh problemov.
Ahmed ?u?ak
07. 07. 2013 18.28
+9
A temu se reče...iz dobro obveščenih krogov smo izvedeli...vs cajt prsluškujejo in nadzirajo....ja sej so jim Nemci nehote pomagal z Enigmo...tko da so vnaprej vedel za vsak korak...bedniki...
tutankamon86
07. 07. 2013 18.21
+14
Po WW2, ko je del Nemčije za nekaj časa prišel pod ameriško okupacijsko cono, so Nemci bili prisiljeni podpisati vrsto pogodb in pustiti američanom, da tam postajo vojaška oporišča, itd.... DANES IMA U.S.A. V NEMČIJI nekaj čez 45.000 vojakov (v celotni Evropi jih je skoraj 70.000), se pravi da je VEČINA VOJAKOV V NEMČIJI....IZVEN eVROPE IMAJO AMERIČARNI VEČ VOJSKE SAMO ŠE V AFGANISTANU IN JAPONSKI. Tako, da je NEMČIJA ŽRTEV Američanov, s katerimi so morali podpisati vrsto pogodb, sporazumov....
tedomedo_8
07. 07. 2013 18.08
+22
*Vsaka vojna je biznis, zato sem prepričan, da so se Američani zmenili z Nemci za 2. svetovno vojno. Vse nakradeno so dali Ameriki prek švicarskih bank, Švice seveda niso napadli. Amerika je tudi prodajala orožje Britancem, Francozom in tudi Nemcem v vojni, po vojni so pa vsi v Evropi zaradi uradne ameriške pomoči postali ameriški hlapci, ameriška naloga po pogodbi z Nemci je pa bila, da Nemčijo naredijo za gospodarsko najmočnejšo evropsko državo.
tutankamon86
07. 07. 2013 18.09
+3
Nisem vedel, da je bila Nemčija zaveznik Američanov v WW2?
tutankamon86
07. 07. 2013 18.11
+1
btw, spoštujem tvoje mnenje, vendar to je le tvoje mnenje oz. domneva. Nemčija ni bila Ameriška zaveznica med sv. vojno.
tedomedo_8
07. 07. 2013 18.12
+18
Za ameriški biznis je lahko vsak sodelavec, če pa ne sodeluješ z njimi, si najhujši kriminalec.
tutankamon86
07. 07. 2013 18.13
+4
Mil?007
07. 07. 2013 18.08
-6
Tudi pri nas kakšna USA baza ne bi škodila a smo za kaj takega premalo zanimivi. izjema je le luka Koper, kjer so se včasih oskrbovale vojne ladje ZDA pa saj smo itak zavezniki. Kar vprašajte kakšenega župana ali bi mu pasalo toliko delovnih mest in potrošnikov, kot jih prinese baza v Avianu.
Glavavtorbi
07. 07. 2013 18.06
-2
Rusijo vodi bivša tajna policija, me res zanima, kdo prisluškuje njim, da je povsod toliko ruske mafije.
Glavavtorbi
07. 07. 2013 18.02
+3
Mora biti lušno prisluškovati drugim, ko ti veš o njih vse, oni pa o tebi ničesar oziroma se sploh ne zavedaš, da obstajajo. Večina pri prisluškovanju pomisli predvsem na kriminal in terorizem, v resnici so večina prisluhov zasebno življenje in intimne misli posameznika, vključno z onaniranjem, zato ne bodimo presenečeni, če se nam bo kak znanec režal, ko ga bežno srečamo na ulici. Zdaj vemo, da nam prisluškujejo in sledijo na vsakem koraku, zanima me edino še, kdo so osebe, ki nam to počnejo, oni se verjetno znajo zaščiti, da njim to ne more nihče delati in so torej edini, ki lahko po mili volji kršijo zakon ter zlorabljajo vse ostale., kar je zanimivo predvsem v najbolj skorumpiranih režimih.
Mil?007
07. 07. 2013 18.15
-3
Če imaš ti z onaniranjem težave in zaradi tega občutke krivde še res ne pomeni, da ti sosed prisluškuje. Verjetno, pa ti ki prisluškujejo po službeni dolžnosti lahko to zlorabijo in zaradi firbca prisluškujejo sosedom in sorodnikom. Dvomim, da se te številke kje beležijo, no lahko pa se, zato da se to nekomu to pomoli pred nos če ga insajder kaj serje ali želi začivkat.
tedomedo_8
07. 07. 2013 17.52
+15
Snowden ne govori nič neznanega, saj vsi vemo, da je EU ameriška kolonija.
ivica26
07. 07. 2013 17.32
+8
Normalno da sodeluje sej to ze vedo vsi matr jim svabsko
tutankamon86
07. 07. 2013 17.55
+6
Po WW2, ko je del Nemčijeza nekaj časa prišel pod ameriško okupacijsko cono, so Nemci bili prisiljeni podpisati vrsto pogodb in pustiti američanom, da tam postajo vojaška oporišča, itd.... DANES IMA U.S.A. V NEMČIJI nekaj čez 45.000 vojakov (v celotni Evropi jih je skoraj 70.000), se pravi da je VEČINA VOJAKOV V NEMČIJI....IZVEN eVROPE IMAJO AMERIČARNI VEČ VOJSKE SAMO ŠE V AFGANISTANU IN JAPONSKI. Tako, da je NEMČIJA žrtev Američanov, s katerimi so morali podpisati vrsto pogodb, sporazumov....NATO? Nato je preveć Ameriško sranje!
zzirafa
07. 07. 2013 16.55
+9
A ni letalo smatrano za ozemlje določene države?
Mil?007
07. 07. 2013 17.16
+3
Edino varno prevozno sredstvo za Snowdena je podmornica do Venezuele. Kako po priplula do Moskve pa je drugo vprašanje.
jazpatipašeti
07. 07. 2013 17.38
-5
Mil?007
07. 07. 2013 17.48
+2
Ja morje ima samo podmornica bi se morala pripeljat do Snowdena na terminal za mednardoni promet na letališču. Pa ja kdo ne misli, da ga bodo rusi spustili v državo.
Mil?007
07. 07. 2013 16.33
-33
Zdaj je pa že dolgočasen ta Snowden, vsake nekaj dni vrže petardo, da se ne pozabi nanj.Če bi imel kaj konkretnega za povedat bi to naredil že zdavnaj. Baš je to neka novica, da se telefonski promet snema. če vas to moti se pač odpovejte mobilnemu telefonu in računalniku. Čez en teden se ne bo več pojavljal v medijih bo preveč dolgočasno.
rew333
07. 07. 2013 16.52
+8
...imaš torej še en teden časa, da se ti spomniš kaj bolj zanimivega, kar bo pritegnilo pozornost celega sveta...
Mil?007
07. 07. 2013 17.08
-8
Res ne čutim nobene potrebe po vzbujanju pozornosti. Itak snemajo kar hočejo, so prej, zdaj in bodo še dolgo potem, ko se bo Snowden znašel na sodišču. To lahko vzamete v zakup. Med kriminalci že dolgo velja, da med poslovnim pogovorom vsi iz telefonov ostranijo baterije. Če koga to zbiranje podatkov moti naj pač mobilca zabriše v smeti.
Mladi? Plasto
07. 07. 2013 20.22
+5
EJ MILANĆE tebe bi lah pa VSAK dobr nat egnu:))).... veš človekove pravice in varovanje zasebnosti sta ene izmed osnov moderne civilizirane družbe....... če pa se tega ne zavedaš:D lahko kmalu postanemo DEMOKRATIČNA REPUBLIKA EVROPA Z VELIKIM VODJO IN BREZ PRAVIC- pa dober tek,če si pripravljen popapat to kar ti servirajo:))) MENI PAČ TO SMRDI KOT TA HUDA DRISKA:D
Mil?007
07. 07. 2013 20.27
-2
Zaradi mene lahko kdor hoče zbira podfatke o meni, itak da ih zbirajo za od pamtiveka o nas vseh, le tehnologija zdaj omogoča več. Do kršitve pa pride šele, ko se podatke tako ali drugače zlorabi.
Atilia
07. 07. 2013 15.50
+30
kdo je za to da mu ponudimo azil'' če gremo zbirat podpise smo zmagal. nj te politiki saj neki dobrga naredijo:)
jansa-arms
07. 07. 2013 16.02
-1
Northwest
07. 07. 2013 15.14
+26
Angela,imas tako dvojni obraz.Pred TV se nekaj upiras,ko kamere ugasnejo mutis kot strela.Vsi so isti,zato se biti politik ne da nauciti to ti mora biti v krvi.