Tujina

Bin Ladnova smrt je nedvomno udarec za teroriste

Ljubljana/New York, 02. 05. 2011 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predavatelj na FDV Bebler je ob novici o bin Ladnovi smrti opozoril na težave v odnosih med pakistanskim vojaškim in političnim vrhom, saj so v vojaški obveščevalni službi gotovo vedeli za prisotnost bin Ladna v Pakistanu.

Bin Ladna so usmrtili v bližini vojaške akademije Kakul v Pakistanu.
Bin Ladna so usmrtili v bližini vojaške akademije Kakul v Pakistanu. FOTO: Reuters

Usmrtitev vodje Al Kaide Osame bin Ladna je nedvomno udarec za teroristično mrežo, zlasti na simbolni ravni, je ocenil predavatelj na FDV Anton Bebler. Opozoril je na težave v odnosih med pakistanskim vojaškim in političnim vrhom, saj so v vojaški obveščevalni službi po njegovih besedah gotovo vedeli za prisotnost bin Ladna v Pakistanu.

Bin Laden sicer sodeč po okoliščinah usmrtitve po besedah Beblerja ni bil operativni vodja teroristične mreže. "On je bil bolj simbolni, duhovni vodja," je pojasnil.

Kot je opozoril, okoliščine usmrtitve govorijo tudi o tem, da je bin Laden zadnjih deset let neovirano deloval z ozemlja Pakistana, od tega zadnjih pet let v večjem mestu, nedaleč od pakistanske vojaške akademije. Po besedah Beblerja to potrjuje tezo, da "Afganistan že dolgo ni več središče mednarodnega terorizma in Al Kaide", pač pa je to Pakistan. Tako je bila po njegovih besedah tudi vojna v Afganistanu, ki jo nekateri poskušajo upravičiti z bojem proti mednarodnemu terorizmu, "napačno usmerjena".

Dejstvo, da so bin Ladna usmrtili v bližini vojaške akademije Kakul, po besedah Beblerja dokazuje, da so nekateri v pakistanski vojaški obveščevalni službi vedeli za prisotnost vodje Al Kaide. "Verjetno so posredno tudi vzdrževali stik z njim, ga obveščali o tem, kaj se dogaja," je pojasnil. To po njegovih besedah kaže, da je pakistanska vojska "država v državi", ki ne deluje po navodilih civilnega vodstva države.

Kot je spomnil, je Al Kaida na eni strani razglasila vojno zoper državo Pakistan, njeni pripadniki pa so izvršili več hudih terorističnih dejanj na ozemlju Pakistana. Na drugi strani pa je to isto mrežo od samega začetka podpirala pakistanska vojaška obveščevalna služba, pravi Bebler. Problem je torej znotraj Pakistana, v odnosih med vrhom vojske in političnim vodstvom Pakistana, je povedal.

Nekatere celice bodo smrt bin Ladna verjetno želele maščevati, meni Bebler. Opozoril je, da lahko posamezne dobro organizirane in obveščene ter izurjene celice povzročijo tudi hude posledice. Na vprašanje, ali se mora katera od držav v tem času še posebej bati morebitnih terorističnih napadov, pa je pojasnil, da je to verjetno ZDA. Vendarle pa je mednarodnim teroristom lažje napasti ameriške tarče zunaj ozemlja ZDA, na primer njihove vojaške postojanke ali diplomatska predstavništva, je še povedal Bebler.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
03. 05. 2011 09.47
Pravi Hoolywoodski scenarij. Ampak svet je že naveličan teh ameriških pravljic.
Sagitta
03. 05. 2011 09.26
Mars...dobra! Zelo dobra!
Mars
03. 05. 2011 08.45
Pa tale bin laden je na vsaki sliki drugačen. Kje je sedaj španec, ki so mu ukradli identiteto, da so lahko nato retuširali njegov obraz v bin ladna? LAŽ. LAŽ, LAŽ, LAŽ... In živimo v svetu,kjer te za resniico zaprejo in ti sodijo - Assange, za laž pa nagradijo - obama in nobelova nagrada za mir. Svet je na robu moralnega propada.
vasija
02. 05. 2011 22.36
Mi?i Mori?i
02. 05. 2011 22.00
nevrjamemm.....
Mitja_L
02. 05. 2011 21.03
24kur: "Na vprašanje, ali se mora katera od držav v tem času še posebej bati morebitnih terorističnih napadov, pa je pojasnil, da je to verjetno ZDA." ... "je" ZDA? ZDA = Združene države Amerike = več držav, množina ... štekate?
Northwest
02. 05. 2011 19.56
Donald Trump je zacel preiskavo zoper Obamo in njegovim rojstvom.Umorjrn jr bil Gadafijev si n in vnuki,sedaj pa kar z jasnega likvidacija Osame.Sploh pa slika,meni vse zelo smrdi tako kot 11.september.
matedolenc
02. 05. 2011 18.55
Zato je morala umreti Benazir Butho.