Tujina

Bin Ladna skrivali pakistanski obveščevalci?

New York, 24. 06. 2011 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V mobilnem telefonu bin Ladnovega kurirja so odkrili telefonske številke nekaterih pripadnikov militantne skupine, ki je tesno povezana s pakistanskimi obveščevalci. Pa to pomeni, da so tudi oni sodelovali pri njegovem skrivanju?

Pred hišo Osame bin Ladna
Pred hišo Osame bin Ladna FOTO: Reuters

Skrivnostni kurir Osame bin Ladna je imel po poročanju ameriškega časopisa The New York Times v svojem mobilnem telefonu več kontaktov militantne skupine Harakat ul Mudžahedin, ki že dolgo deluje pod okriljem pakistanske obveščevalne službe. Odkritje kaže, da naj bi bin Ladnu v okviru mreže, ki ga je podpirala in mu pomagala na begu, delovala tudi ta skupina. Tako se poraja vprašanje, ali je skupina Harakat to počela v imenu pakistanskih obveščevalcev, ki so obstoj te skupine podpirali že najmanj zadnjih 20 let.

Ameriški analitiki so pri sledenju klicev ugotovili, da so bili predstavniki skupine v stiku z pakistanskimi obveščevalci tudi v času, ko naj bi pomagali bin Ladnu, vendar pa ni jasno, ali so z obveščevalci govorili o skrivanju bin Ladna. Za to ameriške službe za zdaj nimajo potrdila. Kljub temu pa ta dokaz predstavlja zanimiv namig glede vprašanja, kako je lahko bin Laden več let brez večjih težav živel v Abotabadu, ki je od prestolnice oddaljen le tri ure vožnje z avtomobilom.

Preiskovalce zanima tudi, zakaj se je bin Ladnova podporna mreža odločila prav za Abotabad. Harakat ima sicer globoke korenine prav na območju Abotabada in mreža, ki jo ima skupina, bi lahko bin Ladnu omogočila dokaj lagodno življenje na tem območju. Voditelji skupine pa naj bi bili precej tesno povezani z Al Kaido. Tudi vodja skupine Mulana Fazlur Rehman Halil, nekdanji bin Ladnov tesen sodelavec, še danes mirno živi v Pakistanu.

Neimenovani vir blizu ameriškim obveščevalnim službam pa za New York Times ni navedel imen tistih poveljnikov Harakata, katerih telefonske številke so bile shranjene v mobilnem telefonu omenjenega kurirja. Potrdil je le, da gre za visoke predstavnike skupine, ki delujejo na območju Južnega Vaziristana, kjer je že več let dejavna tudi Al Kaida.

ISI nekoč tesno sodeloval z bin Ladnom

Voditelj skupine Harakat Mulana Fazlur Rehman Halil je bil nekoč tesen bin Ladnov sodelavec.
Voditelj skupine Harakat Mulana Fazlur Rehman Halil je bil nekoč tesen bin Ladnov sodelavec. FOTO: Reuters

Harakat je ena izmed skupin, ki so nastale pod okriljem pakistanske obveščevalne službe ISI v 80. in 90. letih preteklega stoletja. Skupine so bile ustanovljene, da bi se borile v Afganistanu proti sovjetskim silam. Tudi nekdanji obveščevalec ameriške obveščevalne agencije Cia Bruce Riedel in avtor knjige 'Smrtonosni objem: Pakistan, Amerika in prihodnost globalnega džihada' trdi, da je Harakat tesno povezan z Al Kaido, hkrati pa tudi s službo ISI.

Prav s pakistansko obveščevalno službo pa je bil tesno povezan tudi bin Laden, ki je s podporo ZDA vodil upor mudžahedinov proti sovjetski okupacijo Afganistana v 80. letih preteklega stoletja. Tudi eden višjih članov Harakata je za ameriški časopis izrazil prepričanje, da je pri skrivanju bin Ladna sodelovala pakistanska obveščevalna služba.

Bin Ladna so v začetku maja na pakistanskih tleh ubile ameriške sile, njegovo truplo pa odvrgle v morje. Smrt voditelja je potrdila tudi Al Kaida, ki je napovedala maščevanje, njegovo mesto pa bo najverjetneje prevzel nekdanji bin Ladnov najtesnejši sodelavec Ajman al Zavahiri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
24. 06. 2011 23.06
Ha-ha-haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, ...............v mobilnem telefonu so našli, ....haaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaa...... pričam ti priču! Kdo pa to verjeme je pa res čisti*!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vid Kraljic
24. 06. 2011 16.29
lazycocos 24.06.2011, 12:10 1 ja sej je kriza na vidiku nova, gospodarska seveda. se pravi rešitelj gospodarskih kriz so ponavadi vojne. amerikanci pa rabijo nekje spucat orožje.....sam nevem kaj bo zdej za "POVOD". a bo kakšna skala padla kakemu veleposlaniku na glavo. Barack Obama bo šel na obisk v Pakistan, in tam ga bodo pripadniki al kaide ubili. nato se bo začela vojna!!!
Elias47
24. 06. 2011 14.53
Aja, ped meseci pa so trdili, da sta dva Osamina pastirja zgradila to vilo, v kateri so Tjuuuulnnni napadli mrtvašnico in še devetič po vrsti "ubili" Osamo. ZDA tako očitno hočejo na vsak način sprožiti konflikt s Pakistanom, da še skoraj vsi "slepi" to vidijo! Lažnivi smrdlivi Ameriški imperialistični kolonialisti in vse njihove medijske vlačuge po svetu!
Puroresu
24. 06. 2011 13.52
americani pa bodo s kopenskimi silami v Libiji in Siriji do oktobra 2011 (Lindsey Williams 2 dni nazaj)
Puroresu
24. 06. 2011 13.50
Osama je mrtev od 2001 zaradi problemov z ledvicami... pa to ve vsak ki bere kaj vec kot 24ur ;)
ljx
24. 06. 2011 13.25
ISI ni nič drugega kot podružnica CIE v Pakistanu! Ne verjamem niti ene same besede,še posebej ko gledam Jim Carryja in Hillary Clinton,torej Sculls & Bones pa Billderberg navezo.Če je kje zlo na svetu,potem je to v izjavah ki prihajajo iz njihovih ust.
detect
24. 06. 2011 13.17
Kje je Rambo?
detect
24. 06. 2011 12.38
Zarad mene če ga je skrival Pahor,Janša ali Kučan,mi dol visi.
Die einemaister
24. 06. 2011 12.29
al pa so ga skrivali ameriški obveščevalci oz. ga skrivajo
detect
24. 06. 2011 12.22
Naj počiva v miru.
lazycocos
24. 06. 2011 12.10
ja sej je kriza na vidiku nova, gospodarska seveda. se pravi rešitelj gospodarskih kriz so ponavadi vojne. amerikanci pa rabijo nekje spucat orožje.....sam nevem kaj bo zdej za "POVOD". a bo kakšna skala padla kakemu veleposlaniku na glavo.
hoho123
24. 06. 2011 12.09
Še ne bodo nehali s pravljicami? "Elita" poskuša na vse načine na svojo stran dobiti ovčice, da jih bodo podprli pri njihovi novi vojni, proti Pakistanu. Kdo zna vsaj malo uporabljati možgane točno ve, da smo vodeni kot v neki igrici.
Eziderped.
24. 06. 2011 11.55
uuuuuu nov poligon nov poligon, se pravi je Pakistan na vrsti, auuuuu amerikanjeci bodo velik * naredili zdaj.. Kitajci pa to.. Sej veste.