Tujina

Bin Laden mrtev, terorizem pa živi naprej

New York/Washington/Peking/Islamabad, 03. 05. 2011 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

VS ZN je opozoril, da terorizma ni mogoče izkoreniniti samo z vojsko in kazenskim pregonom, ampak tudi z razvojem civilne družbe in poglobljenim razumevanjem, kako in zakaj se razvija terorizem.

Svet se še naprej odziva na novico o smrti prvega moža teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna. Varnostni svet Združenih narodov (VSZN) je pozdravil njegovo smrt, sprejel pa je tudi predsedniško izjavo, v kateri so izpostavili odločenost, da se teroristične organizacije in njihovi člani postavijo pred roko pravice. Sicer pa je treba poudariti, da se izjemno redko zgodi, da VS ZN ob kakem smrtnem primeru sprejme predsedniško izjavo.

VS ZN je mednarodno skupnost tudi pozval, naj bo še naprej pozorna in okrepi skupen boj proti terorizmu. Hkrati je VS ZN opozoril, da terorizma ni mogoče izkoreniniti samo z vojsko in kazenskim pregonom, ampak tudi z razvojem civilne družbe in poglobljenim razumevanjem, kako in zakaj se razvija terorizem.

Kitajska: Smrt bin Ladna pozitiven razvoj

Osama bin Laden je mrtev, a terorizem še naprej živi.
Osama bin Laden je mrtev, a terorizem še naprej živi. FOTO: Reuters

Danes se je oglasila predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Jiang Yu, ki je dejala, da je smrt bin Ladna "pozitiven razvoj" in mejnik v boju proti terorizmu. Uradni Peking podpira okrepljeni boj proti terorizmu, menijo pa, da se je treba osredotočili tudi na njegov izvor.

Savdska Arabija: Končalo se je zlo

Iz Savdske Arabije, sicer bin Ladnovega rojstnega kraja, so sporočili, da upajo, da se je z njegovo smrtjo "končalo zlo“. "Predstavljal je zlo sebi, svoji družini in vsem arabskim državam," je povedal princ Ahmed bin Abdul Aziz.

Cameron pozval k pazljivosti

Britanski premier David Cameron je sporočil, da mora biti Velika Britanija glede terorističnih groženj zdaj še bolj pazljiva kot kadar koli. "Čeprav bin Ladna ni več, grožnja Al Kaide ostaja. Obstaja tveganje, da bodo Al Kaida in njeni pripadniki poskušali dokazati, da še vedno lahko uresničujejo svoje cilje. Zato moramo biti previdni zdaj in to previdnost ohraniti še nekaj časa,“  je dodal.

Francija bo poostrila varnost

Francija bo – da bi se zavarovala pred povračilnimi ukrepi, ki bi jih lahko sprožila bin Ladnova smrt – okrepila varnost tako doma kot na svojih ambasadah v tujini, je sporočil premier Francois Fillon.

Nevarnost povračilnih ukrepov

Torej, s smrtjo bin Ladna ni konec terorizma, kar ameriške oblasti zelo dobro razumejo, saj so v pakistanski prestolnici Islamabad in še treh mestih v državi, Pešavar, Lahore in Karači, zaprle svoje veleposlaništvo in konzulate. Diplomatsko-konzularna predstavništva ZDA ostajajo zaprta do nadaljnjega, za ukrep pa so se odločili zaradi bojazni pred povračilnimi ukrepi Al Kaide zaradi smrti bin Ladna.

Iz Washingtona so danes tudi sporočili, da bo ameriški predsednik Barack Obama v četrtek obiskal prizorišče terorističnih napadov 11. septembra 2001 v New Yorku, kjer se bo srečal s sorodniki žrtev napadov.

Preberite tudi:

Osama bin Laden – človek, ki je zaznamoval zgodovino

So se pakistanske oblasti osramotile?

Obama gledal usmrtitev Osame bin Ladna

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vance
04. 05. 2011 10.11
Kaj ni čudno,da se tak terorist brez telefonskih in internetnih povezav toliko časa skriva in hkrati uspešno podtalno deluje?Sedaj bodo vsi heroji,vsi odkritelji.Cel svet se lahko sramuje,da ob mastno plačanih obveščevalnih službah po celem svetu,razpisanih nagradah,CIA,ki je na vseh koncih sveta,eden skrajnež dela norca s celim svetom.Vse zgleda malo čudno,meni pa se zdi,da je to le ena velika igra Amerike v želji po totalnem zasužnjenju sveta.
beri66
04. 05. 2011 09.06
Al Kaido so ustvarili američani z svojo politiko....nafta ima prednost pred življenji...tipično kapitalistično razmišljanje.
lolipoly
04. 05. 2011 05.46
Naj mi nekdo razlozi kdo je ta "ELITA " ki toliko pisete o nje? Ker jaz nimam pojma kdo bi naj to bil, razen neke izmisljenosti z propagandne strani in zarote.
ovcerejec
03. 05. 2011 23.17
Osama bin Hladen
carpathian
03. 05. 2011 21.24
če bi ljudje vedeli kako in zakaj se razvija terorizem se ne bi pustili tako manipulirat
majyja
03. 05. 2011 20.56
živ ali mrtev, terorizem bo še naprej živel z enim teroristom manj, saj ni/ ni bil edini
Allbr
03. 05. 2011 18.27
Portalu se gre samo za obiskanost in dobicek. Škoda zapravljati toliko energije za objavljene novice, ker so provokacija. In ce sprovociraš ljudi imaš odziv v tem primeru dobro obiskanost portala. Novica je placana in napisana tko kot elita želi.
nikhrast
03. 05. 2011 17.45
Pogledaš komentarje, pa vidiš da je nekaj narobe v Sloveniji, mislil sem da smo del zahodnega sveta, pa zgleda da še dolgo ne bomo. EU, Amerika, svoboda, demokracija... vse to smatrajo * tu v Sloveniji kot teroristične organizacije, potem pa ni čudno da smo ekonomsko na riti, v Sloveniji je vse postaljeno na glavo. Podpora zločincem in diktatorjem, kot bin Laden in Gadhafi, bo pa res rešila vse probleme, ste *?
bLaz1337
03. 05. 2011 16.59
je reko on amerikanc da se prejemajo poročila kaj se je dogajalo med operacijo... KOK CE SO U ZIVO GLEADAL ?!?!?
Alojz Antoni?
03. 05. 2011 15.47
trorizem se bo boljse tivel brez bin ladna.
ALITE
03. 05. 2011 11.28
treba jih je civilizirati,teli na zahodu pa naj bodo srečni da tako lepo živijo kot živijo me zanima kako bi bilo obratno če bi toliko zahodnjakov živelo v arabskem svetu
usi-glih
03. 05. 2011 11.06
Glih teli se oglašajo, ki so američanoM NAROČILI umor Gadafija in njegove družine zaradi poceni nafte. In oni nam nakladajo o civilni družbi kjer človeka ubijejo po natročilu , brez sojenja ... Hitler je bil proti američanom nedolžna ovčka , tam so se vsaj potrudili in ti prebrali obsodbo. FUJ AMERIKA FUJ OZN SRAM VAS BODI.
alkes
03. 05. 2011 11.05
Igra svetovne prostozidarske elite... Še boljši izraz bi po mojem mnenju bil prostozidarske sekte! Mi pa šahovske figure z opranimi možgani... Nekateri se mi res smilijo, ja. :)
vzhod
03. 05. 2011 11.01
Terorizem ima tak grd prizvok.ampak vprasajte se zakaj terorizem obstaja...če ubijejo bin ladna ne pomeni da je konec ker to ni mafijska organzicaiija ampak ideologijska.soiled Bo obstajaj teror americanov in njihova represija na svoboden svet Tako do go Bo obstajaj terorizem
vlab
03. 05. 2011 10.51
Ja no, ubili so ga tisti, ki so nekoč trdili da neka država ima orožje za masovno uničevanje in vmes ko so drugi študirali kaj narest so ti prvi kar smuknili mimo in napadli državo. Terorizem živi dalje. V očeh preprostega in nekritičnega opazovalca pa ta obstaja samo na eni strani.
windrop
03. 05. 2011 10.43
On je pa največkrat umrl od vseh iskanih ... Koliko krat še bo ?
tinetone
03. 05. 2011 10.10
"...Bin Laden mrtev, terorizem pa živi naprej..." avatar mrtev...
Kimberley-Echo
03. 05. 2011 10.04
... kako in zakaj se razvija terorizem, je ena najboljših izjav UN nasploh. Prišel bo čas, ko se bodo morale tudi ZDA pogledati v ogledalo.
dreko123
03. 05. 2011 09.59
čak da sfejkajo posnetek uboja, upam da bo boljši kot posnetki sfejkanih apollo misij, sedaj imajo vsaj cgi na razpolago!
Sputnik
03. 05. 2011 09.52
D4DO hahah zdej sm se pa nasmejal :)) mrtva je človeška etika in velesile delajo na tem da ljudje sami sebe pokoljejo in s tem pomagajo h čistki plan je zmanjšat svetovno populacijo na samo pol milijarde... čistke se že dogajajo mi pa sodelujemo