Tujina

Bill Gates podpira mlade raziskovalce

Varšava, Poljska, 12. 05. 2010 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bill Gates je v Varšavi na Poljskem svečano razglasil zmagovalce tekmovanja Imagine Cup. Fundacija Bill & Melinda Gates namreč vsako leto podeli nagrade za inovativne pristope k svetovnim problemom.

Bill Gates
Bill Gates FOTO: Reuters

Dobrodelna fundacija Bill & Melinda Gates Foundation sicer pomaga ljudem v tretjem svetu pri šolanju in zdravstvu. Letošnji nagrajenci omenjenega tekmovanja so se pomerili v osmih različnih kategorijah, naslovna tema pa je bila 'Predstavljajte si svet, kjer tehnologija pomaga rešiti največje svetovne težave.' Kategorije so pokrivale pereče tematike sodobne družbe, kot so zdravstvo, lakota, ekologija in enakopravnost med spoloma.
V sklopu fundacije kot podpornik projektov sodeluje tudi podjetje Microsoft, kjer verjamejo, da bi se prav s pomočjo teh projektov del svetovnih težav lahko rešilo do leta 2015.

Čeprav fundacija podpira znanstvene projekte, ki bi lahko v prihodnosti reševali življenja, pa nanjo vseeno letijo kritike. Ob prejemu nagrade avtorji projektov avtomatično dovolijo, da Microsoft njihove koncepte, izsledke in tehnike uporabi tudi pri svojih produktih. Od leta 1994, odkar fundacija podpira Imagine Cup, so za projekte namenili kar 21 milijard dolarjev. Preberite si več o nagrajencih in tekmovanju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
13. 05. 2010 23.29
Ekoligija je ravno tako težava kapitalističnega sistema, ki temelji na denarju. / In zakaj v onesnazevanju vodi komunisticna Kitajska? Dejstvo je ,da je gospodarski razvoj sam kot tak povzrocil onesnazevanje ,neglede na kapitalizem ,komunizem in druge nebuloze. Nadaljni razvoj ,naj bi moral urediti ravno obratno ,razvoj poteka od slabsega k boljsemu in kar smo imeli pred 200 leti za pomanjkljivost ,danes imamo. Kar imamo ,danes za pomanjkljivosto(recimo onesnazevanje) lahko pricakujemo ,da bomo cez 100 let pocasi odpravili ,saj se tehnologija razvija eksponentno.
Ramzess
13. 05. 2010 12.07
"naslovna tema pa je bila 'Predstavljajte si svet, kjer tehnologija pomaga rešiti največje svetovne težave.' Kategorije so pokrivale pereče tematike sodobne družbe, kot so zdravstvo, lakota, ekologija in enakopravnost med spoloma." V tem svetu je problem, ki so tile zanemarili, ali pač ne, odvisno od gledišča. Po eni strani tovrstna tehnologija že obstaja, že dolgo, a njeno rabo, svetovna vladajoča elita, zaradi lastnih intersov onemogoča, medtem ko sama v tajnosti, v bodzemnih baza, lepo uporablja. Po drugi strani pa se v takih projektih, ki so tako zavajujoči, iščejo tehnologije, ki bi sicer lahko spremenile svet, in so hkrati v skladu z interesi svetovne elite. Priporočam v branje knjigo 'Človek je več', e-knjigo dobite na portali prisluhni pika si, zastonj. Zgodba, ki ji ni para in vredna razmisleka, zgodovina sveta in sedanjost skozi druga očala. Česa ljudje ne vidijo, pa bi morali, če jim je kaj mar zase in za svoje. Zdravstvo oz. medicina vsebuje polno napak in paradoksov, ki so nastali zaradi podrejenosti interesom kapitala, oz. kapitalističnega sistema. Težave lahko reši samo pravo zanje in naravna zdravila, ki farmaciji predstavljajo trn v peti, saj jih ni moč patentitari. Lakota je izmišljena forma, kot še nekatere druge, denimo prenaseljenost, v resnici ne obstaja, in služi za interese elite. Ljudje res trpijo lakoti, vendar ne zgolj po lastni krivdi in brez potrebe. Še ena težaka kapitalističnega sistema, ki enormne količine hrane meče stran, da lahko s preostalo nadzira populacijo. Tu pridemo tudi do znanega Alimentarius Codeksa. Ekoligija je ravno tako težava kapitalističnega sistema, ki temelji na denarju. Podobnih primerov je še kar nekaj. Vsem je skupni imenovalec kapitalistični sistem, in predvsem interesi svetovne elite, ki so ... ve se, niso ljudje, da ne bo zmote, Lizards. .
krivulja
12. 05. 2010 17.40
cash vse je manipulacija.Tega se lepo zavedam.Zato ker to vem,vem ,da je zadaj vedno interes-kapitala.
krivulja
12. 05. 2010 16.08
Poceni raziskovanje za Mikrosoft-ni potrebno plačevati patentov. In to ti je čista fundacija-manipulacija.