Tujina

BiH na poti v Nato

Talin, 23. 04. 2010 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bosna in Hercegovina bo v petih letih postala članica Nata, a le, če bo izpolnila določene pogoje. Največji zalogaj bo delitev vojaškega premoženja med obe entiteti.

Nato
Nato FOTO: Reuters

Zunanji ministri zveze Nato so Bosni in Hercegovini pogojno odobrili Akcijski načrt za članstvo v zavezništvu (Map). To pomeni, da bi država lahko v prihodnjih letih lahko postala članica zavezništva, a le, če bo izpolnila določene pogoje. BiH mora med drugim rešiti vprašanje delitve vojaškega premoženja med obe entiteti, Federacijo BiH in Republiko srbsko.

Ministri so sicer ugotovili, da je BiH naredila precejšen napredek glede reform. Pozdravili so tudi odločitev oblasti v Sarajevu o uničenju odvečnega streliva in orožja ter prihodnji napotitvi vojakov v Natovo misijo v Afganistanu.

Akcijski načrt za članstvo je večstopenjski proces političnega dialoga in vojaških reform, v katerem država svoje standarde uskladi z Natovimi, tako da lahko postane članica. Proces lahko traja več let.

Zunanji ministri Nata, med njimi je tudi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar, bodo neformalno zasedanje v Talinu danes nadaljevali razpravo o odnosih z Rusijo, govorili pa naj bi tudi o prenosu zagotavljanja varnosti v Afganistanu z mednarodnih na lokalne sile.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bita3
24. 04. 2010 09.15
Najhuje je to a rabijo dobro izkušene borce z islamisti in to so dobili v Republiki Srbski srbi ostanite doma saj so že pri vas v Bosni.
laza
23. 04. 2010 11.45
Najmanj kar bo,bo referendum v Republiki Srbski o tem vprašanju.Sicer so vse pogostejše zlorabe "enotne" vojske od strani Bošnjakov.Na pogrebu haaškega obsojenca,torej vojnega zločinca Rasima Delića,generala Armije BiH,je bila udeležena četa bošnjaške komponente vojske BiH,brez vednosti skupnega poveljstva oboroženih sil.To pomeni le to da je treba vojsko vrniti entitetom in potem iskati stične točke.BiH je tudi sicer le tako mogoča kot se dogovorijo v njej.
Rok Leban
23. 04. 2010 10.13
Še ena prvo aprilska konec meseca aprila :D
tr00per
23. 04. 2010 10.02
Od kdaj pa se srbska v besedni zvezi Republika srbska piše z malo začetnico?