Tujina

BiH deset let po Daytonu

Ženeva, 20. 10. 2005 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deset let po koncu vojne v Ženevi poteka mednarodna konferenca o prihodnosti države.

Musliman ob obletnici konca vojne moli na grobu nekdanjega bosanskega predsednika Alije Izetbegovića
Musliman ob obletnici konca vojne moli na grobu nekdanjega bosanskega predsednika Alije Izetbegovića FOTO: Reuters

V središču razprav so sprememba ustave in zahteva po reformi državne uprave ter krepitev demokracije in gospodarstva, pa tudi regionalne povezave v JV Evropi v luči skorajšnjega začetka pogajanj BiH z Evropsko unijo o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju.

Konferenco z naslovom "BiH deset let po Daytonu" organizira Združenje BiH 2005, ki ga vodi bivši visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Wolfgang Petritsch, trenutno sicer avstrijski veleposlanik pri Združenih narodih v Ženevi. Konference naj bi se udeležilo kakih 300 visokih predstavnikov iz BiH in mednarodne skupnosti, med njimi tudi sedanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown, premier BiH Adnan Terzič ter evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je ob deseti obletnici podpisa Daytonskega sporazuma dejal, da bo Evropska unija z BiH kmalu začela pogajanja o sklenitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. Ocenil pa je, da bo morala BiH pred tem premagati nekatere ovire, med katerimi je omenil ustavno strukturo države in finance. Po mnenju evropskega komisarja je problematična tudi vloga visokega predstavnika. Ta je bil koristen in je pripomogel k normalizaciji razmer, zdaj pa je čas, da BiH prihodnost vzame v svoje roke, je menil komisar Rehn.

Petritsch je ob napovedi konference menil, da BiH potrebuje "demokratično revolucijo", s katero bi odpravili prevlado etničnih načel v korist državljanskih. Po njegovi oceni je BiH v prisilnem jopiču Daytonskega sporazuma, ker ima v skladu s sporazumom več ravni oblasti in ker za administracijo v BiH porabijo kar 70 odstotkov državnega proračuna.

Vojna se je končala z Daytonskim sporazumom

Mirovni proces se je tri leta in pol po začetku vojne v BiH začel 8. septembra 1995 v Ženevi pod vodstvom takratnega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Carla Bildta. Konec novembra istega leta so vpletene strani v Daytonu sklenile sporazum, 14. decembra 1995 v Parizu pa so BiH, takratna ZRJ in Hrvaška sporazum podpisale.

Obnova Sarajeva leta 2000
Obnova Sarajeva leta 2000 FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja