Tujina

Biden se ne bo potegoval za položaj predsednika ZDA

Washington, 22. 10. 2015 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpredsednik ZDA Joseph Biden se ne bo potegoval za predsedniško mesto, čeprav mu je v zadnjem času naraščala podpora. Njegova odločitev bo še povečala možnosti vodilni kandidatki Hillary Clinton, saj je bil on eden njenih najbolj resnih tekmecev.

Joseph Biden in Barack Obama
Joseph Biden in Barack Obama FOTO: Reuters

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je pred Belo hišo naznanil Ameriki, da se ne bo potegoval za naslednika predsednika Baracka Obame, ki mu je ob izjavi stal ob strani skupaj s soprogo Jill Biden. Bidnova odločitev bo glede na ankete uvodoma povečala podporo vodilni kandidatki Hillary Clinton.

Hkrati z naraščanjem težav nekdanje državne sekretarke Clintonovo v zvezi z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte, je med demokrati v anketah naraščala podpora Bidnu.

Ta se je gibala pri okrog 18 odstotkih, ampak večina njegovih podpornikov bi v primeru, da se za predsedniško kandidaturo ne bi odločil, podprla Clintonovo, ne pa senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa.

Hillary Clinton je vodilna demokratska kandidatka za predsednico.
Hillary Clinton je vodilna demokratska kandidatka za predsednico. FOTO: Reuters

Clintonova je uspešno prestala prvo televizijsko soočenje demokratskih predsedniških kandidatov v Las Vegasu in Biden se je odločil, da se ne bo skušal vpisati v zgodovino kot kandidat, ki je preprečil izvolitev prve predsednice ZDA.

Kljub odločitvi, da ne bo kandidiral, pa je bil Biden v svoji izjavi pred Belo hišo posredno kritičen do Clintonove, ki je na soočenju v Las Vegasu izrazila ponos, da si lahko republikance šteje med največje sovražnike.

Biden je sporočil, da je bilo prepirov in malenkostnih političnih preigravanj več kot dovolj, na republikance pa je potrebno gledati kot opozicijo in ne kot na sovražnike.

Bidnova odločitev je republikance sicer razočarala, saj so upali, da bo njegova kandidatura zapletla tekmo med demokrati vsaj do te mere, kot je zapletena tekma med republikanci. Televizija Fox je pred dnevi na podlagi "zanesljivih zaupnih virov" poročala, da bo Biden kmalu naznanil vstop v predsedniško tekmo.

Kampanja Clintonove je medtem javno in zasebno pritiskala na Bidna, da se že enkrat izjasni oziroma jasno pove, da ne bo kandidiral. Biden je na to odgovarjal s posrednimi kritikami vodilne kandidatke.

Njegova podpora v anketah je bila visoka med drugim zaradi osebne tragedije oziroma prerane smrti sina Bueaua Bidna, ki je očeta pred smrtjo pozval, naj kandidira in poskuša združiti hudo razdeljeno Ameriko, ker je verjel, da Clintonovi to ne more uspeti.

Joseph Biden je doslej že trikrat neuspešno kandidiral za predsednika ZDA. Nazadnje leta 2008, ko je zmagal Barack Obama, ki si ga je izbral za podpredsednika ZDA. S tega položaja je bila odločitev za predsedniško kandidaturo naravna, vendar pa je bila Clintonova s svojo prepoznavnostjo, močno organizacijo in svojega spola za 72-letnega nekdanjega senatorja iz Delawara prevelik zalogaj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SystemofaDown
24. 10. 2015 21.50
Bernie Sanders 2016 #FeeltheBern
ferencz 1
22. 10. 2015 23.04
+1
biden še en prekupčevalc z nafto!
ferencz 1
22. 10. 2015 22.13
+1
reptili&reptili. v takšni in drugačni obliki!mejte se jih!
cekinar
22. 10. 2015 13.52
+6
cilj vseh kandidatov je,natrpati čim več beguncev v evropo,žal.
JE-BI-GA
23. 10. 2015 18.47
+1
Ja res je, čez nekaj let bo Sirija s svojimi ISIS v EU, ni pričakovati kaj dobrega je že razvidno po skupinah, ki prihajajo katere hočejo na silo v Nemčijo in vedite da tam bo tudi velik pok in s tem konec EU
kure bedne
22. 10. 2015 13.03
+7
Že vnaprej je določeno, kdo bo predsednik. Kot vedno do sedaj. Šov pač mora biti. Volitve so en sam larifari in nateg volilcev ter nič drugega kot dober biznis. Že, ko je Hilary odstopila kot zunanja ministrica se je vedelo, da se pripravlja na kandidaturo za predsednico. Hilary bo spet v svoji stari postelji.
JE-BI-GA
22. 10. 2015 19.14
+2
Tako grda baba nebi smela več po svetu, kajti že njen zunanji videz ti pobere apetit, kar se pa nahaja v glavi pa škoda besed.
Našvasan_zob
22. 10. 2015 10.10
+5
Ok 24 ur.. vidim da ste očitno sistematično benali bolj ko ne vse izraze v stilu " B_anda, T_olpa, Go_lazen, S_odrga itd" Ste uradno dokazali kako fašistoiden portal imate.. gre za besede povsem skladne v URADNEM SSKJ in vi jih onemogočate in prepovedujete... Čestitam na svobodi govora.. zdej pa pejte nazaj na malco..
jzkzfzmz
24. 10. 2015 12.01
24 ur niso nič druga kot največji lažn... in manipulanti. Kaj lahko mirno spite z vsemi lažmi ki jih fopate narodu? Vas starši niso učili ne kradi, ne laži,..? Hvala
Našvasan_zob
22. 10. 2015 10.08
Sama soddrga na kupu... Edini normalen tam med kandidati je Berney Sanders...
JANZELJ
22. 10. 2015 09.23
+1
Super! Lahko ti navozimo volilce!
me987
22. 10. 2015 08.00
+0
ata, pojd v penzijo..