Tujina

Bi Rusija pristala na ščit?

Washington, 16. 11. 2008 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odnosi med Rusijo in ZDA so se po sporu zaradi gradnje protiraketnega ščita in vojni v Gruziji ohladili. Ruski predsednik upa, da se bo po prihodu Obame to spremenilo.

Medvedjev je Obamo pozval k čimprejšnjemu srečanju.
Medvedjev je Obamo pozval k čimprejšnjemu srečanju. FOTO: Reuters
Mislite, da je bilo to izsiljevanje? Z vsem dolžnim spoštovanjem do ZDA še pomislil nisem na to, kateri dan je. Medvedjev o svojem ostrem govoru takoj po izvolitvi Obame

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je Baracku Obami, ki bo vodenje ZDA prevzel sredi januarja, ponudil roko prijateljstva. Potem ko je le dan po ameriških volitvah zagrozil, da bodo v Kaliningradu namestili rakete, s katerimi bi nevtralizirali grožnjo, ki jo zanje predstavlja protiraketni ščit, je tokrat dejal, da Rusija ne bo storila prvega koraka.

V Kremlju menijo, da se Obama ne bo tako goreče zavzemal za postavitev omenjenega ščita kot njegov predhodnik George Bush. "Prvi znaki kažejo na to, da naši partnerji o tem programu raje premišljujejo, kot bi nanj zgolj udarili žig,“ je dejal Medvedjev.

Povedal je, da je Rusija pripravljena tudi na kompromis in spomnil na predlog, da bi protiraketni ščit gradili skupaj. "Možnost imamo rešiti to težavo. Lahko se dogovorimo o skupnem protiraketnem sistemu ali pa, kar bi bilo najmanj, najdemo takšno rešitev obstoječih načrtov, ki bi ustrezala Ruski federaciji,“ je dejal. S tem je sploh prvič dal vedeti, da bi Moskva lahko pristala tudi na kaj manj, kot je popolna ustavitev ameriških načrtov o postavitvi prestreznih raket na Poljskem in radarskega sistema na Češkem.

Eden od preizkusov delovanja bodočega protiraketnega ščita.
Eden od preizkusov delovanja bodočega protiraketnega ščita. FOTO: Reuters

Medvedjev je tudi izpostavil, da si želi Rusija tako dobrih strateških odnosov z ZDA, kot jih ima s Kitajsko, in dodal, da morata velesili graditi na medsebojnem zaupanju. "To je upanje, ki ga gojimo za prihajajoče ameriško vodstvo,“ je dejal v Washingtonu, kjer se udeležuje svetovnega finančnega vrha. Poleg vprašanja protiraketnega ščita je vzrok za največjo napetost med državama po koncu hladne vojne ruska invazija v Gruzijo. Združene države, z njimi pa skoraj ves svet, so jo odločno obsodile.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

p0mijek
16. 11. 2008 14.47
toplo priporočam ta dva dokumentarca: ˝BBC - Should We Be Scared of Russia?˝ in ˝BBC: What really happened in South Ossetia?˝ oba si lahko ogeldate na youtube, kjer ne rabite ničesar download-ati. oba sta narejena in prikazana pred kratkim. naključje? to da so prikazali ta dokumentarca takoj po ameriškimi volitvam ne more biti naključje medtem ko so zahodni mediji ostro obsojevali rusko intervencijo. če želite izvedeti resnico (objektivno) o omenjeni krizi vam toplo priporočam da si jo ogledate. drugače boste gledali na to krizo in regijo na sploh
DaliCAR
16. 11. 2008 11.17
kakšen vs svet je obsodiu rusko invazijo na gruzijo dejte no skor nuben je ni obsodu razn američanov!!! pa še povrh gruzijci so začel kdo je zmagu pa ni pomembn se bo vidl na naslednjih volitvah v gruziji ko jih bo sakašvili priredil sebi v prid ker drugač bi oz bo zgubu!!!