Tujina

Bi imeli jaguarja ali maseratija? Na eBayu ga lahko kupite od italijanske vlade

Rim, 28. 03. 2014 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada je na spletno dražbo dala 151 vozil, med njimi luksuzne primerke, kot so jaguarji in maseratiji. To je del varčevanja. A glede na to, da imajo uradniki v Italiji na voljo kar 60.000 avtomobilov, ki davkoplačevalce stanejo milijardo evrov na leto, je le kaplja v morje.

Italija se nikakor ne more izviti iz primeža krize, vse bolj nezadovoljno ljudstvo pa zahteva, naj začnejo končno pas zatiskati tudi elite. Eden od dokazov, da nova vlada Mattea Renzija res namerava nekaj ukreniti v tej smeri, naj bi bila tudi dražba 151 vozil, ki so jih doslej uporabljali italijanski uradniki.

Naprodaj sta dva jaguarja (slika je simbolična).
Naprodaj sta dva jaguarja (slika je simbolična). FOTO: Reuters
151 vozil naj bi bil šele začetek. Na spletno dražbo naj bi namreč sčasoma dali kar 1500 vozil.

Ponudbo so pred dvema dnevoma dali na spletno stran eBay, velja pa do sredine aprila. Med 151 vozili naprodaj je precej luksuznih, na primer dva jaguarja in devet maseratijev, kupiti pa je mogoče tudi 40 BMW-jev. Največ zanimanja je sicer za sivo Alfa Romeo 166, najboljša ponudba trenutno znaša nekaj nad 8700 evri. Za BMW 525d z usnjenimi sedeži kamelje barve, ki je prav tako deležen veliko zanimanja, pa je prišlo 75 ponudb, cena se giba okoli 15 tisočakov.

Nihče pa se še ni mogel potegovati za jaguarja, ki sta bila doslej v lasti pravosodnega ministrstva. To se utapljala v razkošju – še konec lanskega leta je imelo na voljo kar 830 avtomobilov z vozniki.

Matteo Renzi je vozni park na tak način zmanjšal, tudi ko je bil župan Finrenc.

Sicer pa imajo vladni in drug uradniki v Italiji na voljo kar 60.000 vozil, za vzdrževanje tega voznega parka pa država porabi milijardo evrov letno. Tokratna prodaja in njen izkupiček bosta tako le kaplja v morje, a je poteza Renzijeve vlade kljub temu naletela na odobravanje. Če ne drugače, je vsaj na simbolni ravni pokazala, da se ne bo za vsako ceno oklepala privilegijev.

Renzi je sicer odobravanje javnosti požel že pred prevzemom mandata, ko se je na srečanje s predhodnikom Enricom Letto pripeljal v smartu. Podobno potezo pa je že pred njim potegnil papež Frančišek, ko je razkožno mercedesovo limuzino zamenjal za forda focusa.

Dragi avtomobili so za Italijane v vladnih službah statusni simbol in neredko jih je mogoče videti, kako drvijo po mestih, ne da bi upoštevali rdeče luči ali se zmenili za druga prometna pravila.

Modri in sivi avtomobili

Italijani uradne avtomobile delijo na modre in sive. Modri so tisti, ki so namenjeni v uporabo (izključno ali ne) določeni osebi, avtomobili z voznikom, ki so na razpolago pisarnam, ter vozila z ali brez voznika, če imajo motor s prostornino 1600 ccm ali več. Zanje so davkoplačevalci samo v letu 2012 dali več kot milijardo evrov. Za avtomobile iz sivega razreda – to so avtomobili brez voznikov, ki so na razpolago pisarnam, ter avtomobili z ali brez voznika, če je prostornina motorja manjša od prej omenjene – pa so leta 2012 plačali 539 milijonov evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

velesperun
28. 03. 2014 23.32
+9
zakaj pa ne date povezavo na spletno stran, kje se da to kupit?
NoMatterWh0
28. 03. 2014 23.00
+5
Kdaj bo kaj takega pri nas? Mogoče čez 20 let.. ko bodo drugi ministri, pa to... ali pa tudi potem ne
TurbinaOdStargaGolfa
28. 03. 2014 23.47
+1
ja in takrat - čez 20 let, ti bodo poizkušali prodati avtomobile letnik 2009 ;)
upornik22
28. 03. 2014 20.57
+19
naši ne morejo niti falcona prodat kaj šele audije
Justiceiscoming81
28. 03. 2014 20.45
+42
glavno da take neumnosti objavljate. Med tem ko ne duha ne sluha o tem da je bil na youtub-e objavljen pogovor med glavnimi v turški vladi, kako bi izzvali povod za napad na Sirijo... Glavno da je Caryjeva izgubila nedolžnost, pa da Britney s Havajev oboževalcem pošilja pozdrave v kopalkah... Dragi 24 ur nimam komentarjev za vas, ker se ne najde besede za to... Ameriški propagandni medij...