Tujina

Bi hodili po stopinjah serijskega morilca?

Milwaukee, 04. 03. 2012 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novost v Milwaukeeju so vodeni ogledi soseske, v kateri je serijski morilec Jeffrey Dahmer spoznaval in zasledoval svoje žrtve, ki jih je potem odpeljal v svoje stanovanje, z njimi občeval in jih nato ubil. Sorodniki žrtev so razburjeni.

Jeffrey Dahmer je priznal, da je umoril 17 mlajših moških, iz njihovih kosti pa si je hotel zgraditi prestol.

Skupina Bam Marketing and Media, ki skrbi za promocijo zvezne države Wisconsin, se je odločila, da bo turistom v Milwaukeeju ponudila možnost sprehajalne ture po stopinjah tamkajšnjega serijskega morilca Jeffreyja Dahmerja.

Gre za 90-minutni vodeni ogled po soseski, v kateri je Dahmer v 80. letih spoznaval in zasledoval svoje žrtve. Dahmerjevo stanovanje, v katerem je skrival ostanke trupel, so sicer porušili leta 1992. Veliko lokalov, v katerih je iskal svoje žrtve, pa so nadomestile novejše restavracije.

Jeffrey Dahmer je priznal, da je ubil 17 moških, nekaj jih je potem tudi pojedel.
Jeffrey Dahmer je priznal, da je ubil 17 moških, nekaj jih je potem tudi pojedel. FOTO: Reuters

Po besedah tiskovne predstavnice omenjene skupine Amande Morden se je prvih dveh organiziranih obhodov skozi sicer dokaj prazno sosesko udeležilo 20 oseb, kar pomeni popolno kapaciteto. Karte so naprodaj za 44 dni med 3. marcem in 30. junijem, ponujajo pa celo skupinske popuste.

Vendar je poteza naletela na ogromno nestrinjanja pri sorodnikih žrtev, ki se jim to zdi obupan poskus, da bi oživili "umazan del mestne zgodovine". "Mislim, da ni pravi čas za to. Voden ogled po območju ni prava stvar, je zgolj senzacionalizem," je povedal predsednik Združenja Walker's Point Victor Ray. Kot pravi, je od besnih ljudi prejel na ducate elektronske pošte, sorodniki žrtev pa so v soboto organizirali celo protest.

Vodene ture se je udeležilo okoli 20 protestnikov, ki so mirno vzklikali slogane za ustavitev vodenja. A vodnik Nicholas Vollmann se ni pustil motiti. Zbrane je peljal gor in dol po ulici, ustavil se je pri stavbah, v katerih so bili včasih bari za homoseksualce, Dahmerjeva priljubljena mesta. Ob vsakem je prebral imena žrtev, podrobno opisal njune spolne dejavnosti in način, kako je oseba umrla. Po koncu ture je povedal, da s sorodniki žrtev sicer sočustvuje, a ne verjame, da bo to preprečilo oglede.

V Londonu sicer ponujajo sprehod po poteh Jacka Razparača, v Los Angelesu se lahko sprehodite po stopinjah Charlesa Mansona, v Bostonu pa Bostonskega davitelja.

Janie Hagen, sestra ene od žrtev, je organizatorje ogledov označila za prav tako zlobne, kot je bil Dahmer. Njen 25-letni brat Richard Guerrero je izginil leta 1988 in velja za eno prvih njegovih žrtev. "Ta zadeva odpira veliko ran, veliko bolečih spominov,“ je dejala. "Enaka je tisti bolečini, ki smo jo enkrat že preživeli!" 

Mordnova je sporočila, da sicer razumejo pomisleke žrtev. A kot pravi, ne ponujajo spominov na umore, ampak legitimen pogled na njegove zločine z zgodovinskega vidika. Zadevo je primerjala s knjigo ali filmom. "Če jim je všeč ali ne, je vse to del mesta, del naše zgodovine!"

Kdo je bil Jeffrey Dahmer?

Jeffrey Dahmer je v obdobju 13 let umoril 17 moških in fantov, ki jih je posilil, jim odrezal ude, občeval z njimi tudi po smrti in jih celo jedel. Čeprav je kar nekaj njegovih žrtev uspelo pobegniti, ga niso ujeli, dokler ni policija na cesti po naključju naletela na eno njegovih žrtev, ki je ravno pobegnila. Ko so vlomili v njegovo stanovanje, so odkrili, da je skušal ustvariti spolnega sužnja "brez lastnega uma", zato je žrtvam, ko so bile še žive, v lobanjo vrtal luknje.

Dahmerja, ki je bil zaposlen v tovarni čokolade in je veliko časa preživel v barih za homoseksualce, so aretirali leta 1991. V zaporu je služil dosmrtno kazen, potem pa ga je leta 1994 sojetnik pretepel do smrti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
05. 03. 2012 09.54
+1
Imel je pa pravo smrt.
Draža
04. 03. 2012 17.40
+1
Bi,zakaj pa ne.
stajerc3
04. 03. 2012 15.54
+1
Desktop.Messiah
04. 03. 2012 15.23
+5
Tudi v Sloveniji bi šlo. Dildo Tours.
Doberman7
04. 03. 2012 15.02
+0
jezektekateka30
04. 03. 2012 14.52
-8
Car, z bor mašino ... bzzzzzz ...
LOTR
04. 03. 2012 14.44
+10
to se itak sam v ZDA spomnejo...