Tujina

FOTO: Zaradi tveganja ne bodo sporočili datuma izročitve

Beograd, 27. 05. 2011 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Preiskovalni sodnik je odločil, da so izpolnjeni pogoji za premestitev Ratka Mladića v Haag. Mladić obtožnice ni želel sprejeti. Dejal je: "Vi ste izvolili Miloševića, ne jaz. Kdo je potem kriv?" Njegov odvetnik je potrdil, da bo vložil pritožbo.

Mladićeva soproga Bosiljka je pred časom sprožila postopek za razglasitev Mladića za mrtvega, saj je tako želela končati nadlegovanje nje in njene družine. Takrat je dejala, da s soprogom ni bila v stikih že deset let, in sicer od aprila 2001, ko so aretirali Slobodana Miloševića.

Najbolj iskani haaški ubežnik Ratko Mladić je danes znova stopil pred preiskovalnega sodnika oddelka za vojne zločine višjega sodišča v Beogradu. V prisotnosti njegovega odvetnika Miloša Šaljića in namestnika tožilca za vojne zločine Bruna Vekarića so mu prebrali obtožnico. Zaslišanje je trajalo pol ure, Mladić pa obtožnice haaškega sodišča ni sprejel. Med zaslišanjem je po poročanju B92 Mladić dejal: "Vi ste izvolili Miloševića, ne jaz. Kdo je potem kriv.“

Po poročanju B92, ki se sklicuje na vir blizu Blica, je bil Mladić na trenutke aroganten, saj je sam želel izbrati stol, na katerem bo sedel na zaslišanju. Med zaslišanjem pa je nosil športno kapo.

Sodišče je sprejelo sklep, da so izpolnjeni pogoji za Mladićevo izročitev haaškemu sodišču. Njegov zagovornik ima tri dni časa, da se na omenjeni sklep pritoži. Pogoji so izpolnjeni, ker je sodišče potrdilo identiteto Mladića in je proti njemu vložena obtožnica v skladu s statutom haaškega sodišča, ki Mladića obtožuje zločina, ki je kazniv tudi po srbski zakonodaji.

Kaznivo dejanje, ki ga Mladiću očita obtožnica, pa spada pod pristojnost haaškega sodišča, besede tiskovne predstavnice sodišča za vojne zločine v Beogradu navaja srbska spletna stran B92.

Kot je v pogovoru za 24UR dejal Bruno Vekarić, je Mladić dejal, da ga ne zanima niti ena črka tega, kar so zapisali. Zagotovil je, da gre res za Ratka Mladića. Pri njem so našli pretečeno osebno izkaznico, poleg tega pa Mladić svoje identitete ne zanika. Dejal je, da bi lahko šel Mladić v Haag že v torek ali sredo. Če se bodo odvetniki pritožili, pa bo trajalo približno teden dni, je še dejal Vekarić.

Mladićev odvetnik Miloš Šaljić je že potrdil, da bo v ponedeljek vložil pritožbo. Dodal je, da bo zahteval, da Mladića sprejmejo na VMA oziroma na Vojaško medicinsko akademijo.

Tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je dejal, da je Srbija dolžna nuditi Mladiću zdravstveno in pravno pomoč v procesu, ki ga čaka pred haaškim sodiščem.

Spletna stran Politike je objavila najnovejšo fotografijo Ratka Mladića. Bi ga prepoznali?
Spletna stran Politike je objavila najnovejšo fotografijo Ratka Mladića. Bi ga prepoznali? FOTO: www.politika.rs

Je Mladić res tako slaboten?

Včeraj so Mladića pregledali zdravniki, nato pa ga je zaslišal sodnik, ki je odločil, da bo zaradi zelo slabega psihofizičnega stanja osumljenca zaslišanje potekalo danes.

Namestnik tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je dejal, da je Mladić ves čas pod zdravniškim nadzorom, prav tako pa mora redno jemati zdravila. Katera, Vekarić ni razkril.

Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je dejal, da datuma in ure izročitve Mladića haaškemu sodišču zaradi tveganja ne bodo objavili.

Zdravniki, ki so Mladića pregledali včeraj, menijo, da je obtoženi sposoben spremljati in sodelovati na zaslišanju, s tem pa se je strinjal tudi sam Ratko. Njegov sin pa kljub temu zahteva, da ga pregledajo in ocenijo ruski zdravniki, prav tako pa želi, da njegovega očeta premestijo v bolnišnico.

"Ocenjujemo, da je njegovo zdravstveno stanje zaskrbljujoče," je dejal Darko Mladić in pojasnil, da je obtoženi v času, ko je bil na begu, doživel dve kapi, da ima delno ohromljeno desno roko in da komaj govori. "Zaprosili bomo, da se ga premesti v bolnišnico," je še povedal Darko Mladić.

Mladić pa je na sodišče naslovil zahtevo, da mu v celico namestijo televizijo, zaželel pa si je tudi jagod, poročajo srbski mediji. Njegovo željo naj bi po poročanju srbskih medijev že izpolnili. Poleg tega je zahteval tudi knjige ruskega pisatelja Leva Tolstoja. Mladić je po poročanju Blica izrazil željo, da bi obiskal grob svoje hčerke Ane, ki je leta 1994 storila samomor.

Kamere so sicer včeraj pred sodiščem ujele vidno postaranega Mladića, kako šepa.

Mladića je na njegovo željo danes obiskal tudi minister za zdravje Zoran Stanković. Stanković je sicer Mladićev stari prijatelj, zato je tudi njegovo imenovanje za ministra v marcu dvignilo precej prahu v javnosti.

Žena Bosiljka in sin Darko pred sodiščem
Žena Bosiljka in sin Darko pred sodiščem FOTO: Reuters

Žena ga je obiskala v zaporu

Srbski mediji poročajo tudi, da je okoli 9. ure v prostore zapora vstopila Mladićeva soproga Bosiljka. Hitro je odšla neznano kam, nato pa se je vrnila v spremstvu sina Darka. S seboj sta prinesla tudi športno torbo.

Fotografija obkrožila svet

Sicer pa so imeli pripadniki srbske varnostno-obveščevalne agencije BIA težave pri identifikaciji Ratka Mladića. Na fotografiji, ki jo je objavila spletna stran Politika, je namreč Mladić neprepoznaven.

Mladić naj bi že ob aretaciji v vasi Lazarevo takoj priznal, da je nekdanji general, ki že leta beži pred roko pravice. Na sodišču naj bi se tudi predstavil s svojim pravim imenom, s seboj pa naj bi celo imel svojo staro osebno izkaznico, ki ji je že potekla veljavnost. Srbski mediji poročajo, da se je v javnosti predstavljal z imenom Milorad Komadić, ni pa imel tudi izdelanih dokumentov s tem imenom.

Sodnik je včeraj ukazal, da ujetniku odvzamejo očala, s katerimi bi se lahko poškodoval, in torbico z zdravili, ki jih je prinesel s seboj. Ob tem je Mladić dejal: "Zakaj se bojite, da si bom vzel življenje. Mladić ne bo dvignil roke nad Mladića."

Preberite tudi: Po aretaciji Ratka Mladića so njegovi sicer maloštevilni podporniki stopili na ulice in protestirali. Pri tem so se prerivali s policijo, napadali sedeže Tadićeve stranke, vzklikali parole, ki žalijo srbskega predsednika in tudi žrtve Mladićevih vojaških pohodov.

V Srebrenici moški prebira srbski časopis Večernje novosti.
V Srebrenici moški prebira srbski časopis Večernje novosti. FOTO: Reuters

Številne zgodbice o Mladiću

Srbska spletna stran Blic poroča, da jih je poklical 20-letni študent, ki zatrjuje, da je z Mladićem delal na nekem gradbišču v Zrenjaninu. Projekt gradnje naj bi financirala Evropska unija, študent pa je dejal, da je nekdanji general opravljal običajna delavska opravila. V nekem trenutku mu je celo dejal, da je podoben Mladiću, a ni verjel, da bi ta opravljal tovrstne posle. "Kakšno kolektivno slepilo," je še dejal fant, ki je želel ostati anonimen.

Prav tako naj bi haaškega ubežnika prepoznal policijski ovaduh, to pa mu je uspelo s pomočjo prstana, ki ga je Mladić nosil že v času, ko je bil general.

Novinarji Slobodne Bosne pa se hvalijo, da so že pred letom poročali o tem, da se Mladić skriva v Zrenjaninu in vzreja živino. Srbska vlada naj bi takrat zanikala ta poročanja.

Prstan, ki naj bi izdal Mladića. Nosil naj bi ga tudi med skrivanjem pred zakonom.
Prstan, ki naj bi izdal Mladića. Nosil naj bi ga tudi med skrivanjem pred zakonom. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bonyyy
28. 05. 2011 15.08
goran hadžič je verjetno v kakšni cerkvi!
A MAŠ MASKO SN TE FPRAŠO
28. 05. 2011 13.27
bita3 28.05.2011, 00:26 1 Zdaj bo pa padalo po meni. Hahaha misliš, da je kdo nasedel tvoji zgodbici? Džihad ima samo Osama in nihče drug!
mamica55***
28. 05. 2011 09.39
tesarka 9:20 seveda, ubogi sin in žena ! je mislil samo na svoje zadovoljstvo ob klanju sinov, žena, mož, otrok . . . niti na svoje otroke in ženo ni pomislil kaj jim dela !
divus
28. 05. 2011 09.20
Ubogi sin in žena ter se popolnoma strinjam z izjavo: vi ste izvolili Miloševiča in ne jaz. Žalostno, da smo morali na tako primitivni način narazen.
srpko
28. 05. 2011 08.09
DObro jutro. Everibody. E zdaj da pregledamo prijave: 10 jih je za bosanske ćevape, 12 za slovensko pivo Union ter samo 9 za prijatelski nogomet na Fužinama. Premalo. Dajte ljudi klikajte. Ostaćemo brez bosanskih ćevapa.
john gotti
28. 05. 2011 07.58
a nimate kaj bolj pametnega za objavlat....ja pač so ga ulovili,to sem slisal že 3 dni nazaj,sedaj je pa dovolj s temu ...rajši objavite kaj bolj pametnega
Raztezje
28. 05. 2011 05.15
Vsem ljubiteljem "gore" grozljivk zelo priporočam "Srbski film", zakaj bi gledali le tuje , ko pa na teh prostorih nastajajo vrhunski psihološki hororji, ki se lahko merijo s svetovno produkcijo in so nam tudi po narativni vrednosti ter mentaliteti bližje. Zagotovo vam bo dal misliti in vas ne bo pustil hladne, kot se dogaja z običajnimi holivudskimi klišeji, !
vzhod
28. 05. 2011 05.11
B92 je televizija ki jo placuje amerika :)
Raztezje
28. 05. 2011 05.08
B92 - komentar pod člankom "Datum izručenja tajna zbog rizika" (Koxi, 27. maj 2011 19:43) (Ni heroj ta, ki se skriva na breme svojemu trpečemu narodu, če bi bil heroj, bi šel dvignjene glave takoj in branil svoja dela ter stališča, če že verjame vanje. Ko gledam posnetke iz Srebrenice dobim vtis, kot da prikazujejo neke dokumentarce o holokavstu iz II.sv. vojne, smo mi SRBI to storili, je to naša čast, tradicija, naš zgodovinski ponos, to so vendar delali nam Nemci/nacisti(morišča po celi Srbiji), kakšno desetletje pred tem!!! Ni opravičila za kar smo storili, kot ni opravičila za ustreljene v Bratuncu ali kateri koli drug zločin. umom, ki opravičujejo svoj zločin s tujimi zločini pa bi postavil vprašanje: bi mislili enako, če bi izkopavali vaše otroke, sorodnike in straše!!)
Raztezje
28. 05. 2011 05.00
B92 - komentar pod člankom "Datum izručenja tajna zbog rizika" (Zoran, 27. maj 2011 19:13)" (Mladič bo šel v Hag, v Srbiji pa se ne bo nič spremenilo. Dokler bodo tajkuni in "politiki", ne bo napredka.)
Raztezje
28. 05. 2011 04.57
B92 - komentar pod člankom "Datum izručenja tajna zbog rizika" (Alex J., 27. maj 2011 16:33)" (Vsaka čast Srbija. Sama si ustvarila svoje heroje iz devetdesetih (Miloševića, Mladića, Šešelja, Karadšića, Arkana, itd.), ki si jih leta občudovala. Na koncu si jih ubila ali izročila v Hag. Ampak čemu? Da bi vstopila v EU? Daleč je EU od tebe Srbija. Najprej si začela vojne, nato si pustila na cedilu Srbe na Hrvaškem in v Bosni. Da bi na koncu kapitulirala tudi na Kosovu. Na poti v EU, moraš vsaj še enkrat uradno kapitulirati, to je odreči se Kosova. Nato bo na vrsti Sandžak. Vmes se bo postavilo še vprašanje Vojvodine. In medtem, ko se bo vse to dogajalo, bo začela sama od sebe razpadati še EU.Na koncu bo mogoče sprejet le beograjski pašaluk v tisto, kar bo ostalo od EU. Še sreča, da sem daleč od teh krajev.)
Raztezje
28. 05. 2011 04.38
B92 - komentar pod člankom "Datum izručenja tajna zbog rizika" (misko, 27. maj 2011 14:53)" (Goran Hadžić, če bereš novice in komentarje na portalu B92, te prosimo, da se sam prijaviš. Srbski narod ne želi več, da nas branijo "heroji" iz 90', hočemo da naši vnuki mirno živijo, če že niso mogli njihovi očetje, matere, babice, dedki, sorodniki in prijatelji!!! Samo ti si še ostal, da lahko spregledamo. Že v naprej se ti zahvaljujem. Če to storiš, boš pravi, ne pa nek kvazi heroj!!!)
suckers
28. 05. 2011 02.26
@Armonia Se strinjam s tabo. Se dodal bi. Primitivci so primitivci, ki se pustijo slepo zavest. Pac svinja rabi svinjogojca. Zalostno a resnicno. Pa lahko noc vsem zdravim, razumnim, versko in nacionalno strpnim.
papaable
28. 05. 2011 01.57
oglejte si srbski film v depresijo boste padli..vse vam bo jasno pa sploh nevem zakaj se srbi javljajo ce ze sam mladic prznava da je ubogu predcednika pa posnetki povejo svoje
Hesus_Hristus
28. 05. 2011 01.44
a vi sploh kdaj nehate komentirat?!
A.L.O.
28. 05. 2011 01.39
hehehe ljx ja se strinjam,kle so bli pa bl pametni,naučil so jih poslušnosti,ne pa te naše
A.L.O.
28. 05. 2011 01.33
A.L.O.
28. 05. 2011 01.32
nazadnje sem bil v cerkvi ko sem bil star 14 let, sedaj me pa ta inštitucija več ne vidi,namreč te verske inštitucije kot sta krščanstvo,islam,.. in še dosti drugih so postavile neka pravila katera so njim odgovarjajo in ovce naj jim sledijo, je nekaj višjega,ampak te inštitucije so vse po vrsti zlorabile in izkoristle vero za svojo korist
ljx
28. 05. 2011 01.31
A.L.O.,evo ti ga živi primer,oni se tam na unih molitvah,katere niti ne štekajo,pol pa mene tuki še za homoseksualca zmerja.
simevlado
28. 05. 2011 01.30
"teslič vehabije" tole vtipkajte v google pa mal preberte kak nekdo spet kuha nekaj v bosanskem loncu... priporočam pa vsem srbomrzcem da boste imeli še več razlogov da pljuvate :)