Tujina

Izpoved očeta utopljenega dečka: Držal sem roko svoje žene, otroka sem izgubil. Vsi so kričali, bila je tema

Atene, 03. 09. 2015 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Abdullah Kurdi je preživel, njegova tri- in petletna sinova ter žena niso. Nekoč so živeli v Damasku, nato so morali zbežati, bežali so več let, upali so, da bodo lahko lepo živeli v Kanadi. Zdaj si oče želi domov, da bi jih pokopal in da bi ga pokopali poleg njih.

Abdullah Kurdi je izgubil oba sinova in ženo.
Abdullah Kurdi je izgubil oba sinova in ženo. FOTO: Reuters

Turške oblasti so aretirale štiri tihotapce z ljudmi, osumljene, da so odgovorni za smrt 12 sirskih beguncev, vključno s triletnim dečkom Aylanom Kurdijem, čigar fotografija je pretresla svetovno javnost. Vsi štirje so sirski državljani, stari med 30 in 40 let, poročajo turški mediji.

PREBERITE ŠE KOMENTAR: Na obalah ne umirajo migranti, begunci ali oportunisti, temveč ljudje.

Četverica, ki jo obtožujejo smrti "več kot ene osebe" in "tihotapljenja migrantov", naj bi še danes stopila pred sodnika.

Dvanajst beguncev, vključno s triletnim dečkom, je umrlo, ko sta se v sredo potopila čolna, s katerimi so bili begunci na poti iz Turčije na grški otok Kos.

Poleg dečka, čigar truplo je naplavilo na turško obalo blizu turističnega kraja Bodrum, fotografija pa je obšla svet, sta umrla tudi njegov petletni bratec Galip in mama Rehan. Družina je bila iz sirskega mesta Kobane na poti k sorodnikom v Kanado, tragedijo pa je preživel samo oče, ki so ga našli na obali.

Dečkova teta Teema Kurdi je za kanadske medije dejala, da je oče plaval od enega do drugega. Abdullah je v mrtvašnici našel oba sinova in ženo, vsi so bili mrtvi - žene sprva niti ni prepoznal, ker je bila tako poškodovana.

''Držal sem roko svoje žene, otroka sem izgubil. Vsi so kričali, bila je tema. Nisem mogel ločiti glasov žene in otrok,'' je tragično zgodbo izpovedal Abdullah. ''Skušal sem jih ujeti, a ni bilo upanja. Eden za drugim so umrli,'' je dejal. ''Skušal sem obvladati čoln, a ga je nov val prevrnil,'' je nadaljeval.

''Moja otroka sta bila najbolj čudovita otroka na svetu. Je kje kdo, ki mu otroci niso najbolj dragoceni?''

Očetu so zdaj, kot navaja kanadski CBS, ponudili kanadsko državljanstvo, a ga je zavrnil.

Bežali so štiri leta

Abdullah Kurdi, oče Aylana
Abdullah Kurdi, oče Aylana FOTO: Reuters

Družina Kurdi je sicer pred vojno bežala že štiri leta. Glede na navedbe novinarja iz domačega mesta družine, Kobane, Mustefe Ebdija, je družina dlje časa živela v Damasku, vendar je bila zaradi vojne vihre primorana večkrat bežati. Leta 2012 se je preselila iz Damaska v Alep, vendar so zaradi spopadov odšli v Kobane. Od tam so zaradi ponovnih napadov Islamske države zbežali v Turčijo. Kot poročajo tuji mediji, so očeta Abdullaha Kurdija pripadniki IS tudi mučili.

V 2014 so se skrajneži IS umaknili iz Kobaneja, zato se je družina ponovno vrnila v domače mesto, upajoč na mirno življenje. A junija so se džihadisti ponovno vrnili in družina je znova zbežala. Ker več niso imeli drugih možnosti, so poskušali v upanju na boljše življenje zbežati v Evropo. Družina je bila v turškem Bodrumu en mesec in zbirala denar za potovanje v Evropo. Med prečkanjem Egejskega morja, za ''vstopnico'' na čoln je oče plačal okoli 4000 evrov (denar si je izposodil), se je zgodila tragedija.

Zdaj si oče, kot poročajo tuji mediji, želi samo, da bi se lahko vrnil v domač kraj, od koder je zbežal, da bi jih lahko pokopal in da bi ga nato lahko pokopali poleg njih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni