Tujina

Je človek bolj srečen v marksizmu ali kapitalizmu?

Toronto, 20. 04. 2019 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Srečanje mednarodno priznanega slovenskega filozofa Slavoja Žižka in kanadskega kliničnega psihologa Jordana B. Petersona je napolnilo Center performativnih umetnosti Sony v Torontu. V razpravi sta iskala odgovor na vprašanje, v katerem sistemu je človek najbolj srečen - marksizmu ali kapitalizmu.

Sinoči je srečanje mednarodno priznanega slovenskega filozofa Slavoja Žižka in kanadskega kliničnega psihologa Jordana B. Petersona napolnilo Center performativnih umetnosti Sony v Torontu. 

Po pisanju spletnega portala thestar.com je večina zbranih na prizorišču pred pričetkom z razburjenjem pričakovala soočenje. In medtem, ko so nekateri imeli svojega favorita, so mnogi prišli brez vnaprejšnjih pričakovanj.

Sodobne zgodbe o razkroju tradicionalnih vrednot in begunski krizi so lažne ideološke zgodbe, ki si jih ljudje izmišljujemo, da bi utemeljili svoje početje.
Sodobne zgodbe o razkroju tradicionalnih vrednot in begunski krizi so lažne ideološke zgodbe, ki si jih ljudje izmišljujemo, da bi utemeljili svoje početje. FOTO: POP TV

Čeprav je Peterson užival prednost domačega terena, je imel tudi slovenski filozof, ki je bil v gosteh, svoje oboževalce in mnogi so se spraševali, kako se bo odrezal proti popularnemu nasprotniku.

Srečanje, ki naj bi se začelo ob 19.30 po lokalnem času oziroma ob pol dveh zjutraj po srednjeevropskem času, se je po pisanju spletnega portala začelo z 20-minutno zamudo. Uvedel ga je moderator Stephen Blackwood, ki je izpostavil, kako neobičajno je, da je "največje gledališče v državi napolnila intelektualna razprava". Povedal je, da Žižek in Peterson "v prvi vrsti nista politična misleca", vendar se posvečata temam, kot so smisel, resnica in svoboda, ter obljubil "pristno razmišljanje o zahtevnih vprašanjih.

'Kapitalizem proizvaja neenakost, a hkrati ustvarja bogastvo (tudi za revne)'

Prvi je nastopil Peterson, ki je začel z besedami, da mu je odrski delavec sporočil, da so bile pri preprodajalcih vstopnice za ta dogodek dražje kot vstopnice za petkovo tekmo Toronto Maple Leafs in Boston Bruins. "Ne vem, kaj naj si mislim o tem," je dodal.

Peterson je po pisanju spletnega Dnevnika priznal, da kapitalizem proizvaja neenakost, a dodal, da hkrati ustvarja bogastvo (tudi za revne), medtem ko vsi ostali sistemi proizvajajo zgolj neenakost. Marxu ob tem očita, da je bil pri pisanju Komunističnega manifesta nekritičen do lastnih zamisli. Ne strinja se z izpostavitvijo ekonomskega razrednega boja in meni, da je bistvenejši biološki boj ter da hierarhije vzniknejo že iz tega. Hkrati ločitvi razrednega boja na proletariat in buržoazijo očita možnost uvrščanja skoraj vsakega v katerokoli skupino, če za to obstaja želja. Zagovarjal je motiv po dobičku, ki nagrajuje dobro delo, omogoča rast in kaže, po čem obstaja povpraševanje. Zato tudi ne čudi, da bo Peterson dobiček od prodaje kart obdržal, medtem ko ga bo Žižek daroval v dobrodelne namene, poroča portal.

Peterson je priznal, da kapitalizem proizvaja neenakost, a dodal, da hkrati ustvarja bogastvo (tudi za revne), medtem ko vsi ostali sistemi proizvajajo zgolj neenakost.

Žižek priznal slabosti komunizma

Tudi Žižek je po pisanju portala priznal slabosti komunizma in komunističnih režimov, svoj govor pa je začel s primerom Kitajske in njenim vzponom, odkar je avtoritarnosti dodala kapitalistični sistem, ter vprašanjem, če so Kitajci danes kaj bolj srečni kot v komunizmu. Nadaljeval je, da so sodobne zgodbe o razkroju tradicionalnih vrednot in begunski krizi lažne ideološke zgodbe, ki si jih ljudje izmišljujemo, da bi utemeljili svoje početje. V tem primeru, da bi zakrili težave kapitalizma kot takega. Meni, da slednjega danes od znotraj razjeda tudi grožnja globalnih podnebnih sprememb in izčrpavanja narave zaradi logike širjenja proizvodnje. Opozoril je še na paradoks vse bolj povezanega, a hkrati razdvojenega sveta in odprtosti za blaženje posledic, ne pa tudi za odpravljanje vzrokov globalnih težav. Trdi, da reševanje teh ni utopija, temveč je utopija ravno prepričanje, da jih ne bo treba rešiti.

Enakost priložnosti vidi kot povod, da se posameznik namesto z lovljenjem osnovnih pogojev preživetja lahko posveča bolj kreativnim in osebnim podvigom.
Enakost priložnosti vidi kot povod, da se posameznik namesto z lovljenjem osnovnih pogojev preživetja lahko posveča bolj kreativnim in osebnim podvigom. FOTO: POP TV

Žižek po pisanju spletnega Dnevnika hkrati meni, da nas v slabo enakost in neraznolikost ne vodi stremenje po enakosti priložnosti, temveč prav kapitalizem. Enakost priložnosti pa vidi kot povod, da se posameznik namesto z lovljenjem osnovnih pogojev preživetja lahko posveča bolj kreativnim in osebnim podvigom. Petersonu je medtem očital, da je družbeno aktiven, ravno zato, ker se zaveda, da ni dovolj, da posamezniku svetuješ, naj uredi svoje življenje, ker je to zares možno, zgolj če to dovoljujejo tudi strukture njegove družbe in njen sistem.

Peterson, ki je bil presenečen, da se ne pogovarja s svinčenim komunistom, se je deloma strinjal, a vztrajal, da morajo posamezniki prevzeti breme in odgovornost za reševanje lastnih težav, da bi se zmogli nato soočiti z večjimi, tudi družbenimi težavami. Če se prvi korak ne opravi zares, trdi Peterson, bo tudi drugi bolj plehek in moralističen. Žižek pa je opozoril, da tudi to ni dovolj in da prav tu nastopi ideologija, saj celo najbolj razsvetljeni vzroki zmorejo služiti kot opravičilo za zle izide.

Kot še poroča spletni portal, Peterson sicer upa, da bo soočenje pripomoglo h kulturi izmenjave različnih mnenj, Žižek pa, da bodo ljudje pričeli razmišljati in spoznali, da ponujeni alternativi politične korektnosti in alternativne desnice nista edini opciji.

Besedni spopad veljal za enega najbolj pričakovanih dogodkov v akademskem svetu

Besedni spopad med Žižkom in Petersonom je veljal za enega najbolj pričakovanih dogodkov v akademskem svetu in širše, saj gre za dva ideološko popolnoma različna misleca. Žižek, ki je nedavno praznoval 70 let, velja za enega od filozofov z največjo publiciteto v svetovnem merilu, lahko bi rekli, da ima skorajda status rockerske zvezde. Svoja dela, ki veljajo za akademske uspešnice, objavlja pri najuglednejših svetovnih založbah, leta 2012 pa ga je tednik Foreign Policy uvrstil na lestvico 100 največjih globalnih mislecev.

Kanadski klinični psiholog in profesor psihologije na Univerzi v Torontu Peterson pa razdvaja javnost, odkar je pred nekaj leti postal globalna zvezda. Njegova ključna področja delovanja so psihologija religije in ideološkega verovanja ter ocenjevanje in izboljšava osebnosti in nastopanja. Desnica si ga je izbrala za svojega glasnika, levičarji pa imajo zanj veliko negativnih oznak, med drugim, da je šovinist in rasist.

Pobudo za srečanje je dal Peterson novembra lani ob promociji dela 12 pravil za življenje; Protistrup v Ljubljani. Dogodek sam je bil sicer po pisanju časnika Delo ekskluzivno komercialno zastavljen. Organizirala ga je globalna korporacija Live Nation Entertainment, ki sodi med največje svetovne organizatorje spektaklov, koncertov in drugih prireditev, ki je najela dvorano in pripravila cenik. V redni prodaji je 3200 vstopnic pošlo že v nekaj urah, ostalo je nekaj najdražjih, ki so presegle ceno 1000 evrov. Kmalu se je izkazalo, da so bili podjetni tudi preprodajalci, nekaj sto vstopnic se je namreč pojavilo na različnih spletnih straneh po nekajkrat višjih cenah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (409)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
26. 04. 2019 08.36
Žižek CAR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
emilzapata
21. 04. 2019 14.39
+3
resničen dogodek, ki sem mu bil prisoten to pomlad: 82 letna ženica ima pokojnine 190 evrov, pa si proračun malce izboljša z lažjo dnino pri "kapitalističnem kmetu", neki več po končanem delu je dejala, jutri me pa ne bo, ker se ne počutim dobro, po njenem odhodu pa je dejala gospodinja: pa crkni, če nisi za nobeno delo. Samo toliko o krščanski kolturi kapitalistično in samo materialno usmerjenih ljudi. Samo dodatek: tale humanitarka je pa vsako nedeljo pri maši, in to v prvi vrsti.
puspan
21. 04. 2019 16.55
+0
Samo še verjeti ti je treba, potem scenarij stoji za objavo.
BUONcaffee
21. 04. 2019 09.44
+0
Nekoč je vsako podjetje imelo zaposlenega filozofa, danes je ta poklic propadel . Najlažje filozofirat in živet na ta račun. Žižku to očitno ni všeč.
Ate_ist
21. 04. 2019 09.06
+2
kapitalizem über alles; ampak zakaj smo zaradi tega kapitalizma potem pred ekološko, ekonomsko, politično in vojaško katastrofo? preživetje človeka na tem planetu je odvisno zgolj od tega, kako hitro se bomo znebili kapitalizma.
puspan
21. 04. 2019 08.49
+2
Razen prve tri vrste opljuvanih poslušalcev, od Žižka ni bilo kaj drugega pričakovati. Mogoče pa se je tokrat odrezal bolje, če si je za predstavo pravočasno priskrbel kolekcijo robcev. Tudi to bi bil velik napredek našega slavnega filozofa.
Malinha
21. 04. 2019 11.24
+3
Tvoj napredek od robcev do pismenosti je pač nemogoč: kdor v lasten robec pljuva v njem ne vidi lastne pljuvaške biti.
Kollerik
21. 04. 2019 07.47
+2
Ali skandinavci res smatrajo socializem za alternativo?
Kollerik
21. 04. 2019 07.46
+0
Forumski milton fredi, da kako to, da kitajci harajo gospodarsko po svetu in so zraven komunisti? Hvala...
Sava Sava
20. 04. 2019 21.54
+3
Kapitalizem je v načelu gotovo boljši gospodarski sistem kot pa komunizem ali socializem. Vendar - večina držav na svetu (Južna Amerika, Afrika, nekdanja kraljevina Jugoslavija...) ima že vsaj sto let kapitalistični sistem, pa so daleč manj razviti kot pa mlada samostojna Slovenija ali pa tudi nekdanja socialitična Slovenija. In večina razvitih kapitalističnih gospodarstev je hkrati bila ali je tudi imperialističnih in kolonijalističnih. Je to kdo opazil? Naključje? Jaz osebno sem imel v gospodarskem podjetju (v socializmu in kapitalizmu) dobro plačo, pa mi zdaj pokojnino (še vedno spodobna) umetno znižujejo (režejo), čeravno bi moral imeti bistveno višjo glede na moje prispevke. Vseeno menim, da je to prav, ker na ta način tisti z najnižjimi prihodki imajo nekaj več. Kaj sem torej - kristjan, komunist, trapast, naivnež? Nekega južnoameriškega od revežev oboževanega škofa so ubili kar na prižnici, ker je govoril: "Če dam revežu jesti, pravijo, da sem svetnik. Če vprašam, zakaj nima za jesti, pravijo, da sem komunist". Ali res, za Božjo voljo, to sprašujejo samo komunisti in ne tudi kristjani?!!
nikhrast
21. 04. 2019 16.35
-4
Problem je da moreš za penzion poskrbeti sam, zato pa imajo skoraj vsi sindikati ogromne pokojninske sklade, imamo pa tudi svoje privatne sklade, pa vse te investicije so davčne olajšave. To je problem, folk ne poskrbi za sebe, mladina zasluži dobro, potuje po svetu, pozabi pa na bivališče in penzion. No, Slovenija je anomalija, folk še vedno sanja o socializmu.
nikhrast
20. 04. 2019 20.37
+0
Pa da nekateri vzemate to resno, tu v Torontu ne vidim tega, zato pa skoraj nobenih kometarjev po medijih. Ne vidite da je to samo promocija Peterson da bi prodal še kaj več knjig. Pa koga bi dobil da bi zagovarjal marksizem, še Žižek je bil precej mlačen, prišel, nekaj pomamljal, vzel denar, pa šel. Vidim da na Siol.net lahko gledate vse tri ure debate, ljuba teta, dolgcajt.
Bratomil
20. 04. 2019 19.18
+3
Bedaki se prerekajo, čigav gospodar je bolj prizanesljiv z bičem. Edini problem je v tem, da nas vodijo človeška bitja, katera s(m)o podvržena mnogoterim slabostim. Edina rešitev bi bila umetna inteligenca, neodvisna od človeškega (so)upravljanja, kar se pa pa mojem še ne bo tako kmalu zgodilo, če se sploh kdaj bo.
Castrum
20. 04. 2019 19.22
+3
AI rešitev? AI bi bila poguba za človeštvo, ne pa rešitev!
miselna policija
20. 04. 2019 20.40
+4
človek je preveč pohlepon po denarju in moči da bi upravljanje prepustil umetni inteligenci!!ali jo bo pa tako naštelel da bo spet prav za njega ostale p k.. gleda!!
0OO7
21. 04. 2019 09.03
-1
theGenius
20. 04. 2019 19.11
-1
Da še sploh razpravljamo o tem, če "Komunizem deluje" je prav smešno. Propadel je čisto vsepovsod, tako da ne nakladat!
CestniKolesar370Wattov
20. 04. 2019 19.19
-6
miselna policija
20. 04. 2019 20.43
+3
če ne veš zakaj je propadel bodi raje tiho!!zaradi tistega kar imaš v "genialni" buči že ne!!
Ate_ist
21. 04. 2019 08.55
-1
v vatikanu še naprej laufa in tudi sapa mu ne pojenja
puspan
20. 04. 2019 19.09
+12
Vse je odvisno kdo in kako. Verjamem, da vam je nekaterim socializem dal veliko več, kot kapitalizem. Vsaj zase sem malo drugačnega mnenja. Veliko več mi je dal kapitalizem, saj mi je omogočil delati, kolikor sem hotel. Hvala bogu sem bil zdrav in upam, da tako čim dlje ostane. Sem pa precej zaskrbljen zaradi svojih otrok, še bolj pa vnukov, kajti ti imajo čisto drugačen pogled na svet. Vedno bolj so prepričani, da visok življenski standard prihaja, kot dež iz neba.
pesnitev
20. 04. 2019 21.39
+1
Ja, lepo si povedal: dokler si zdrav.... je luštno v kapitalizmu, ne? Za vse ostale, nemočne, bolne, pa gotovo ni!!!!
Malinha
20. 04. 2019 21.51
-1
pesnitev, saj se je lepo razkril: "Veliko več mi je dal kapitalizem... in upam, da tako čim dlje ostane." Kapitalizem daje več. Zagotovo več. To je garant. Ima pa eno pomanjkljivost: da je treba upati, da tako ostane. Zagotovljen sistem. Samo, upati je treba. Bog sigurno obstaja. Ni se še pokazal v vsej svoji veličini in prisotnosti, samo upati je treba. In mladi so vedno bolj prepričani, da visoko deževje prinese še več upanja. Prave plohe.
puspan
21. 04. 2019 08.40
+5
Pesnitev, moram ti tudi malo bolj pojasniti, da boš lažje razumel. Ker mi je kapitalizem dal možnost neomejenega ustvarjanja in s tem tudi dobrega zaslužka, sem si seveda moral kar sam pravočasno urediti življenje v starosti. Če na to nebi mislil, bi bil seveda kriv sam, saj ne smeš pričakovati, da te bo nekdo zastonj servisiral in gugal, ko boš star. Kapitalizem, ki ima dobro urejeno gospodarstvo in to v mnogih državah je, ima tudi zelo dobro urejeno socialo tako, da tudi nemočni in bolni niso postavljeni na obrobje družbe. Bi te te pa vprašal, kako naj sociala deluje v Venezueli, če še tisti, ki delajo nimajo nič. Prav zato se sprašujem in močno dvomim, da bi bilo pod našo Levico, če bi zavladala, kaj veliko boljše? Mogoče pa vseeno boljše??! Vsaj prve pol leta, ko bi oskubili tiste, ki so namesto njih delali, potem pa bi bilo veselice hitro konec, kot se to konča po vsaki veselici, samo s to razliko, da komunala ne bi pospravila črepinj in razdejanja, ki po takih dogodkih ostane, ker bi bili žepi komunalcev tudi prazni.
Malinha
21. 04. 2019 11.28
-1
In ravno tam, kjer socializem začne propadati, začne kričati za njegov propad glavni krivci: kapitalisti. Primite morilca, na vse grlo kriči morilec.
CestniKolesar370Wattov
20. 04. 2019 19.04
+0
Torej ideja komunizma: Vse si delimo, vsak prispeva po svojih močeh. Vprašanje za komuniste: Kaj bi vi prispevali, kašne so vaše moči? Kaj bi prispeval Mesec recimo? Kaj bi prispeval Kordiš? Kaj bi prispeval tisti plešast z očali in rožnatimi hlačami?
Kollerik
21. 04. 2019 07.42
+3
Tvoji trumpi "prispevajo" tako, da jim rit, ko bankrotirajo, rešuje država z denarjem davkoplačevalcev. V Zahvalo pa se potem še naprej gredo utajo davka. To raje napiši. Ali pa tisto, v kakšne milijarde gredo utaje davkov pri velikih korporacijah, medtem ko so mala in srednje velika podjetja (tudi zaradi tega) še bolj pod pritiskom davkov.
Kollerik
21. 04. 2019 07.44
+2
Mrtveca brcat je precej udobno, knede. Napišiše raje še kaj o bankirjih koliko milijard (v tisočih!) so pokradli in jih spravili v oaze, pa o zavarovalnicah, rkc.... samih nedelavcih ki parazitirajo, zažirajo
Castrum
20. 04. 2019 18.59
+11
Lepa primerjava med teorija marksizma in realnostjo kapitalizma, je pokazala naša Violeta. Tisti trenutek,ko je dobila prvo poslansko plačo, je pozabila na svoj "marskistični" poslance na minimalce.
Manandi
20. 04. 2019 18.54
+0
Plagiatorček..?? Kobal mu naj mu zapoje ponarejala sva vsak po svoje ??
CestniKolesar370Wattov
20. 04. 2019 18.53
+0
Kaj imajo vsi Slovenski komunisti skupnega? 1: Vsi izmed njih družbi več vzamejo, kot pa vanjo dajejo. Nekateri niti prispevati še niso začeli, pa že hočejo več. 2: Vsi so proti globalizmu in prostemu trgu, obenem pa so prvi na Aliexpressu, ko je treba kupiti razne bedarije in prišparati 2€. 3: Vsi pravijo, da je delo neka vrlina s čimer se absolutno strinjam. Ampak zanimivo, da med temi zagrizenimi liberalci redko najdem nekoga, ki je dejansko sploh že karkoli delal. 4: Veš koliko strank mi reče "lahko brez računa, če bo popust"? Večina čisti liberalci. Nihče ne bi plačeval v blagajno, vzemali pa bi iz nje vse.
Malinha
20. 04. 2019 21.41
-2
He he, prostotržni fredi spet nabija. Vsi kapitalisti namreč družbi več vzamejo, kot pa vanjo dajejo. Namreč, jemljejo delovno silo, jo slabo plačujejo in še drugače izkoriščajo. To so osnove kapitalizma. Naslednja osnova je prevrednotenje samega blaga. Najprej seveda sama vrednost blaga. Ki dobi neko abstraktno ceno. Itd. "Že hoteti več" je pa tisto, na kar se blagodejni fridl, ali pa fredi, ulovi. In seveda ne ve kaj je ta "hoteti več". Zanimivo, da med temi zagrizenimi velekapitalisti nikoli ne najdeš nikogar, ki bi dejansko delal. Zanj namreč dela že ustvarjen kapital, torej, sam ne dela nič. Kapital sam, ki še vedno izkorišča in nosi tisti "hoteti več". "Veš koliko strank mi reče "lahko brez računa, če bo popust."?" Pozabil si napisati, seveda, namerno, da gre del pridobljenega denarja z računom v davek, brez računa imaš pa čisti dobiček. Ti sam ne bi plačeval v obče dobro, jemal - jemal, ne pa vzemal - bi pa čisti dobiček. Torej, bi goljufal na dveh področjih: državi in strankam. In brezsramno omenjaš še prosti trg, kar pomeni, da bi sam, na lepe oči, brez državnega nadzora, določil ceno nekega blaga. Štruci kruha bi določil ceno 4 e, čez teden dni pa 50 e. Bravo, fredi. Čestitam.
CestniKolesar370Wattov
21. 04. 2019 08.39
+2
CestniKolesar370Wattov
20. 04. 2019 18.47
-5
Zakaj so ZA komunizem tisti, ki bi vanj najmanj prispevali? Nakladanje, risanje raznih risbic, pripovedovanje pravljic, rezanje in ustvarjanje s kolaž papirjem, kot to delate v raznih MCjih pač niso sposobnosti s katerimi dejansko prispevate k družbi. Pisanje knjig, branje in filozofiranje tudi ne. Če te privatni sektor ne nagrajuje, si pač zgrešil poklic. Še vedno lahko režeš kolaž papir in filozofiraš v prostem času. Lahko pa lobiraš za komunizem, kjer ti bo država po neki čudni logiki plačevala za tvoj hobi.
Skankhunt42
20. 04. 2019 18.46
+2
komunizem se na papirju sliš dobr v praksi se pa še nikol ni obnesu... za novodobne marksiste pa kvazi komuniste pa velja da hočjo da so vsi isti pa enakopravni razen tiste izjeme ki niso.. vsi bi bli vplivni partijci pa generali pa ne vem kva še vse noben nebi pa za trakom delov
oježeš
20. 04. 2019 18.45
+11
Običajen človek ni srečen nikjer, ker ga vsi prepotentni izkoriščajo za svoje bogatenje in slavo!
CestniKolesar370Wattov
20. 04. 2019 18.37
-10
Komunizem je ena lepa pravljica. Vsak naj prispeva po svojih močeh in vse si bomo delili. Dajte se komunisti zavedat, da že imate možnost, da ustvarite svojo lastno utopijo. Skupaj zberite denar za zemljo, postavite nepremičnino in ustvarite skupnost. Naj vsak dela po svojih močeh tisto česar je zmožen in vse kar ustvarite, si razdelite med seboj. Rad bi videl skupino 50 ljudi, ki jim to znese in jim zadeva nekako funkcionira na dolgi rok. Ni šans. Mogoče to uspeva v kaki družini Amišev, ampak družina in neka random skupnost sta dva popolnoma različna pojma. Med 50 ljudmi bo itak vsaj 10 lenuhov, ki bojo skupnosti prispevali otresanje jezika in nič drugega. 2-3 bodo garali noč in dan in ko se bodo ti zavedali, da prispevajo največ med tem ko se drugi sončijo, ne delajo ničesar, zraven pa ponavadi vase zmečejo največji kos pogače, se vam bo sistem podrl v stotinki sekunde. Lahko pa teh 10 lenuhov vržete iz skupnosti in iščete 10 novih, ki bojo prispevali. Ampak to pomeni, da vaša skupnost ne bo nič od komunizma. Zakaj tega nihče izmed vas ne poskusi? Zato ker bi šli v takšno skupnost samo lenuhi, ki bi nekaj od skupnosti imeli. Rabite nekoga, ki bo financiral ta vaš podvig, ker brez njega boste jedli lubje. Je pa res, da boste vsi do zadnjega shujšali, kar sem prepričan, da je dobra novica za razne debeluhe.
Malinha
20. 04. 2019 18.41
+6
Evo ga, prišel je fredi. Prvovrstni nakladač in lenuh.
CestniKolesar370Wattov
20. 04. 2019 18.47
-6
Uporabnik113189
20. 04. 2019 18.47
+5
Zakaj bi bili zaskrbljeni, v EU bo prevladala EPP kapitalizem ni ogrožen, Peterle bo zaigral na orglice, dvignil na noge ves EU parlament in bomo srečni do konca svojih dni..
Malinha
20. 04. 2019 21.45
+0
Fredi, zame si prej fritzl, saj veš kateri.
pesnitev
20. 04. 2019 21.46
+2
Vse debate o teh dveh sistemih so nične, dokler bomo vsi skupaj do onemoglosti uničevali okolje. Oba sistema sta preživeta. Si je pa svet pridobil izkušnje, kako delujeta in na pragu bo nov sistem, ki ne bo kopija ne enga, ne drugega, Ustvarili ga bodo humanisti, okoljevarstveniki, ne pa trume ekonomistov in pravnikov, ki ne vidijo pretečih globalnih okoljevarstvenih nevarnosti, ampak se igračkajo le s kovanci v svojih žepih..
Malinha
20. 04. 2019 21.55
+2
puspan
21. 04. 2019 08.56
+0
Milton zastonj se trudiš. Takoj ko zaslišijo besedo prispevati, je razgovora z njimi konec.