Tujina

Pokopali kongresnika slovenskega rodu

Washington, 09. 05. 2014 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjega ameriškega kongresnika slovenskega rodu iz Minnesote Jamesa Oberstarja so pokopali v družinskem krogu. Nekdanji slovenski veleposlanik v ZDA Roman Kirn je Oberstarja opisal kot pravega domoljuba.

Nekdanjega ameriškega kongresnika slovenskega rodu iz Minnesote Jamesa Oberstarja so v četrtek v družinskem krogu pokopali v predmestju Washingtona Potomac v ameriški zvezni državi Maryland. Pred tem je potekala pogrebna maša, ki se je je udeležil tudi slovenski veleposlanik v ZDA Božo Cerar.

"Izgubili smo velikega prijatelja. Še pred dnevi sva obujala spomine na leto 1991, na leto 2004 in sva kovala načrte za junij," je za povedal Cerar, ki je mislil na letnico slovenske osamosvojitve, letnico vstopa v zvezo Nato ter prihajajoče proslave slovenske državnosti. "Oberstar je veliko pomagal k priznanju Slovenije, članstvu v zvezi Nato in je skrbel za utrjevanje odnosov med državama. Bil je Američan, ponosen na svoje slovenske korenine," je dejal Cerar.

Veleposlanik je izrekel sožalje v imenu slovenskega predsednika Boruta Pahorja in Slovencev ter prebral sožalno pismo zunanjega ministra Karla Erjavca v imenu vlade.

Erjavec je v sožalju poudaril, da je Slovenija izgubila velikega prijatelja ter enega največjih zagovornikov v ZDA, za kar mu ostaja za vedno hvaležna. Za svoje predano in nesebično delovanje v prid Sloveniji ga je takratni predsednik Janez Drnovšek odlikoval z Zlatim redom za zasluge.

Oberstar (skrajno desno) s predsednikom Clintonom.
Oberstar (skrajno desno) s predsednikom Clintonom. FOTO: Reuters

Na Oberstarjevo smrt se je odzval tudi Cerarjev predhodnik, veleposlanik Slovenije na Nizozemskem Roman Kirn, ki ga je nenadna smrt prijatelja močno prizadela. Meni, da bi se mu morala Slovenija za vse, kar je zanjo naredil v ZDA, oddolžiti tudi posthumno. "Bil je pravi domoljub. Izredno delaven in odgovoren tako do svoje funkcije kot do svojih volivcev. Najbolj sem cenil to, da je bil politik s človeškim obrazom, visokih moralnih in etičnih vrednot. Druženje z njim je bilo vedno prijetno. Zavedal se je svojih slovenskih korenin in z veseljem je citiral Prešerna," je dejal Kirn.

Pogrebne maše v katoliški cerkvi Usmiljene gospe v Potomacu, kamor je Oberstar hodil k maši redno vsako nedeljo ob sedmih zjutraj, so se udeležili številni predstavniki kongresa, ameriške vlade in prebivalcev Minnesote, ki ga ne bodo nikoli pozabili, saj skoraj dobesedno vsak kos državne infrastrukture nosi njegov pečat.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
10. 05. 2014 00.59
+2
RIP dragi rojak
Bover
10. 05. 2014 23.08
Napacni podatki James Oberstar ni Slovenskega rodu rojen je namrecv
Bover
10. 05. 2014 23.13
Bover
10. 05. 2014 23.15
+1
Rojen v Chisholm Minnesota njegov oce je nemskega porekla ,mogoce njegova mati ima kaksno Slovensko poreklo?Wikipedia
Sovražim24ur2
09. 05. 2014 16.45
+0
In sram vas je laho vse skupaj!
Sovražim24ur2
09. 05. 2014 16.45
+1
Verjetno ni bilo nobenega predstavnika Slovenije za pogrebom!