Tujina

Berlusconi lahko sodni proces občutno zavleče

Rim, 15. 02. 2011 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
11

Predvideno je, da bo Silvio Berlusconi aprila stopil pred tri sodnice in se moral zagovarjati zaradi obtožb, da je mladoletnici plačal za spolne usluge in da je zlorabil položaj. A Berlusconi vseeno lahko ostane na svojem položaju do konca mandata.

Berlusconiju tožilci poleg spolnih odnosov z mladoletno prostitutko očitajo tudi zlorabo položaja, ko je posredoval pri policiji ob njeni aretaciji zaradi kraje. Policiji se je Berlusconi po telefonu zlagal, da je prijeta mladoletnica nečakinja egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, ki je bil tedaj še na videz trdno na čelu Egipta.

Italijanski premier Silvio Berlusconi se bo moral 6. aprila pred sodiščem zagovarjati zaradi obtožbe, da je mladoletnici plačal za spolne usluge. Obtožen je tudi zlorabe položaja, saj so po njegovi intervenciji mladoletnico policisti izpustili.

Berlusconiju bodo sodile tri sodnice po hitrem postopku, kot so zahtevali tožilci. "Nismo pričakovali drugačne odločitve," je bil odziv Berlusconijevih odvetnikov. Če bo Berlusconi obsojen, mu v primeru Ruby grozi do tri leta zapora, zaradi zlorabe uradnega položaja pa do 12 let zaporne kazni.

Ni sicer nujno, da se Berlusconi v začetku osebno odzove na poziv sodišča, je pa odločitev sodnice Cristine Di Censo hud udarec za italijanskega premierja. Italijansko ustavno sodišče mu je januarja letos odvzelo avtomatično pravico do imunitete, ki jo je užival doslej.

Čeprav je predvideno, da se sojenje začne 6. aprila, to še ne pomeni, da se bo takrat tudi res začelo. Berlusconijevi odvetniki pravijo, da bi primer moralo obravnavati sodišče, ki se ukvarja z obtožbami proti ministrom in pričakovano je, da si bodo prizadevali, da primer premaknejo z milanskega sodišča pred posebni tribunal, kar bo seveda postopek zavleklo.

Ali Berlusconi mora odstopiti?

Opozicija je Berlusconija pozvala, da odstopi in se sooči s sodniki, predvsem zato, ker menijo, da je škandal očrnil podobo Italije v očeh sveta. A Berlusconi se na njihove besede ne ozira. Berlusconija sicer čaka tudi sojenje v treh nepovezanih primerih, v katerih je obtožen poneverb in davčne goljufije. Šele če bi bil Berlusconi obsojen in bi sodišče zavrnilo tudi njegove pritožbe, ki lahko primere zavlečejo še za nekaj let, bi imel tudi formalno obvezo, da odstopi.

Kaj bi se zgodilo, če bi Berlusconi odstopil?

Če Berlusconi odstopi, bi njegova vlada padla. A to ne bi nujno vodilo v predčasne volitve. Predsednik Giorgio Napolitano bi lahko na mesto premierja imenoval koga drugega, ki bi tako oblikoval novo vlado. Napolitano bi Berlusconijevega naslednika lahko poiskal med kolegi sedanjega premierja, torej med desnosredinskimi voditelji. Tako bi oblikoval vlado, ki bi vključevala manjše sredinsko usmerjene stranke.

Napolitano bi lahko po drugi strani izbral kandidata, ki bi oblikoval tehnokratsko vlado. Na čelu takšne vlade bi lahko sedel denimo guverner centralne banke ali nek vodilni akademik. Takšen voditelj bi vlado lahko vodil do rednega izteka tega mandata.

Če nobena od teh rešitev ne bi uspela, bi Napolitano moral razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve. Če bi takšen postopek stekel hitro, bi se Italijani na volišča lahko odpravili že konec pomladi oziroma v začetku poletja.

Berlusconi
Berlusconi FOTO: Reuters

Berlusconiju podpora pada, vse skupaj pa zanika

74-letni Berlusconi si politično še ni povsem opomogel od strankarskih razprtij, ki so ga stale varne večine v parlamentu, poleg tega pa vztrajno pada njegov rating v javnomnenjskih raziskavah.

Bogati poslovnež in politik zanika, da bi storil kar koli nezakonitega, in vztraja, da je sojenje proti njemu pravzaprav politično motivirana gonja, ki so mu jo zakuhali levičarski sodniki. Obtožbe proti njemu zavrača kot '' gnusne in sramotne'', a se je v preteklih mesecih znašel pod pritiskom Vatikana in največje italijanske gospodarske zbornice Confinindustie.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diabolick
15. 02. 2011 19.34
Pa kaj potem,če mu je dala in ji je plačal.Jaz bi jo tudi nategnil.Torej bi morali tej soditi za prostitucijo. Tam se vsaj ni zgodilo kot pri pasjejebcih Baričevičevih psov kjer je bil eden mrtev drugi pogrizen (Se..ca) se je šel zdravit v tujino kar ve cela Slovenija sodišča molčijo ter ministrstvo vse skupaj pometa pod preprogo,ker je tja hodilo pol zaposlenih na ministrstvu. O tem bi se naj raje pisalo ne pa o nečem kar je povsem normalnega po celem svetu dokler bo obstajala prostitucija.
slovenac13
15. 02. 2011 13.53
Berlusconi je bil že pred nevemkoliki sodniki, a je kot slovenski tajkujn = nič mu ne morejo, saj podkupi vse. Pri nas pa to počnejo odvetniki.
OMG..
15. 02. 2011 13.21
LEGENDA TAKEGA ČLOVEKA MI RABIMO NE PA TAKE KI ZAPORNIKE SPREJEMAJO ZA OBISK BARAKA OBAME DA BI SI BAREM IZBORIL 30 min MICHELLE OBAMA
Prudi
15. 02. 2011 13.01
e, koliko rubic je opravljalo ustni izpit pri šilvotu. Še malo bo podmazal okoli in vse tiho je bilo
rob3rt
15. 02. 2011 13.01
Kriza, kaj bi šele delali z njim, če bi bil na seansi pri Baričeviću :P
mojcd
15. 02. 2011 12.56
Sodnik: ste imeli seks z mladoletnico? Silvio: Ja kaj me pa sprašuješ bedarije, a nisi bil tam?
aka007
15. 02. 2011 12.55
noben mu nc nemore ce ne bi ze klavir spilau. najhuj kar se mu lahk zgodi da ga odstavjo i to je to.
MK02
15. 02. 2011 12.52
kdaj pa bo naša ( kisla ) smetena šla pred sodnike zaradi psov?
ugankar007
15. 02. 2011 12.50
sej je kr fajna tale Ruby
mucek4
15. 02. 2011 12.49
Bil drugi in oddal svoj komentar
Dejanutd
15. 02. 2011 12.46
Bodite drugi in dodajte svoj komentar