Tujina

Berlusconi razume Lampeduso in obljublja pomoč

Lampedusa, 30. 03. 2011 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski premier Silvio Berlusconi je domačinom na otoku Lampedusa obljubil, da v roku 48 do 60 ur na otoku ne bo več severno-afriških beguncev, ki jih je od posredovanja v Libiji vse več.

Berlusconi ima hišo na Lampedusi.
Berlusconi ima hišo na Lampedusi. FOTO: Reuters

Italijanski premier Silvio Berlusconi je prebivalcem Lampeduse obljubil, da v naslednjih dveh do treh dneh ne bo več beguncev iz Severne Afrike, hkrati pa jim je obljubil tudi davčne olajšave in nove investicije v turizem, ribičem bencin po znižanih cenah, prostocarinsko območje okoli otoka in da bo otok znova postal raj, kot je nekoč že bil. Pri reklamiranju pa bosta pomagali državna in njegova televizija, je po poročanju italijanskih medijev dejal Berlusconi. Pri tem je požel velik aplavz navzočih otočanov.

Poleg tega je premier, ki si je na otoku v torek celo kupil hišo, domačinom obljubil, da bodo otok predlagali za Nobelovo nagrado za mir. Še danes naj bi več italijanskih ladij začelo odvažati begunce z Lampeduse v centre po Italiji, s tunizijskimi oblastmi pa se vlada po poročanju italijanskih medijev dogovarja o repatriaciji dela beguncev. Okoli 1000 Tunizijcev naj bi skušali v domovino vrniti do konca tega tedna. Za ustavitev begunskega vala je Italija pripravljena Tuniziji ponuditi 130 milijonov evrov.

Frattini zahteva pomoč EU

Italijanski zunanji minister Franco Frattini je Evropsko unijo okrcal, da ni storila še nič v pomoč Italiji. Ni dovolj le obljubljati minimalna sredstva pri soočanju z begunsko krizo, Unija bi morala sprejeti načrt nastanitve beguncev v ostalih evropskih državah, je po poročanju italijanskih medijev dejal Frattini.

Tunizijski begunci na Lampedusi
Tunizijski begunci na Lampedusi FOTO: Reuters

Bruselj bi po ministrovem mnenju moral Italiji pomagati tudi pri vračanju ekonomskih beguncev nazaj v Afriko. Večina tunizijskih beguncev je, tako Frattini, ekonomskih beguncev. V Bruslju Frattinijevega poziva o premeščanju beguncev v ostale države po poročanju tujih tiskovnih agencij niso želeli komentirati, so pa poudarili, da so zagotovili sredstva za pomoč Italiji. Glede repatriacije pa so v Evropski komisiji v izjavi pred sredinim začetkom dvodnevnega obiska v Tuniziji zapisali, da je ekonomske begunce treba vrniti v njihovo domovino.

Bežijo večinoma mladi Tunizijci

Od začetka letošnjih nemirov v severno-afriških državah se je na Lampeduso zateklo že okoli 18.000 ljudi, večinoma mladih Tunizijcev. Trenutno jih je na otoku okoli 6000, kar je toliko kot prebivalcev, ostale pa so premestili v druge begunske centre v Italiji.

Ker begunski val na Lampeduso ne pojenja in ker so se higienske razmere na otoku poslabšale, zmanjkuje pa tudi hrane za begunce, so vse bolj napeti tudi odnosi med domačini in begunci. Domačini so v začetku tedna skušali preprečiti dostop čolnov na obalo otoka, begunci pa so začeli gladovno stavkati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sadjar
31. 03. 2011 14.21
Vsi ki prezirajo Berlukonija, SIlvio je edini, ki še kaj naredi na tem področju, ostali so vsi za uničenje kavkazijske rase.
alterego
30. 03. 2011 20.28
Silvio se dela, da razume, obljubljat pa tako al tako zna vsak politik...
blackwizard
30. 03. 2011 20.10
postavit strojnice pa samo sekat po njih
Osvald
30. 03. 2011 19.35
Odlično sedaj bomo morali še mi morali sprejeti tele begunce v glavnem moške vojaške dezerterje.
LambadoTheGreat
30. 03. 2011 19.26
V Evropi ni prostora za neuravnotežene begunce. Že tako jih imamo preveč.
elloco
30. 03. 2011 19.02
Silvio je zakon :) ...imamo tudi pri nas nekaj viška podobnih, ki bi jih lahko deportirali! Čeprav Amnesty international pravi, da so ogroženi in živijo na robu....haha, kakšen robu neki dej! GET OUT :P