Tujina

Berlusconi o Gadafiju: Zakaj ga ne ubijete?

Rim, 13. 06. 2013 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je med spopadi v Libiji leta 2011 načrtoval tajno operacijo za likvidacijo tedanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, ki ga je imel sicer pred tem za velikega prijatelja.

Informacijo o tem, da naj bi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi načrtoval likvidacijo tedanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, je razkril visoki diplomatski vir.

Moamer Gadafi in Silvio Berlusconi
Moamer Gadafi in Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Gadafija so konec oktobra 2011 ubili uporniki, potem ko so letala zveze Nato napadla njegov konvoj. Poveljstvo Nata je zatem pojasnjevalo, da niso vedeli, da je v konvoju tudi Gadafi in da napad ni bil načrtovan, vendar pa špekulacije o vpletenosti tujih obveščevalcev v Gadafijevo smrt niso nikoli potihnile.

Med libijsko krizo smo imeli premierja, ki je, ko je govoril o Gadafiju, dejal tajnim službam: 'Zakaj ga ne ubijete?' neimenovani diplomat

"Med libijsko krizo smo imeli premierja, ki je, ko je govoril o Gadafiju, dejal tajnim službam: 'Zakaj ga ne ubijete?'" je o Berlusconiju povedal diplomat, ki je blizu nacionalnim varnostnim krogom. Pri tem je pojasnil, da obveščevalne službe potem na podlagi takega predloga običajno "skušajo spremeniti zadeve na terenu", po navadi s pomočjo lokalnih akterjev.

Tudi italijanski časnik Il Fato Quotidiano je objavil podobno zgodbo, in sicer iz pogovora z nekdanjim obrambnim ministrom v Berlusconijevi vladi, Ignaziom La Russo. "Tega sicer meni ne bi povedali, ampak bi bilo povsem mogoče. Berlusconi je bil zaskrbljen zaradi svojega položaja, saj si je bil z libijskim voditeljem prej precej blizu," je dejal La Russa glede namigov, da naj bi Berlusconi naročil likvidacijo Gadafija.

Pred krizo v Libiji sta bila sicer voditelja velika prijatelja. Leta 2008 sta podpisala tudi kontroverzen sporazum o prijateljstvu, s katerim je Italija obljubila pet milijard dolarjev odškodnine za tri desetletja zatiranja Libijcev med kolonialno nadvlado pred drugo svetovno vojno, Gadafi pa je obljubil, da bo sprejel takojšnjo deportacijo nezakonitih priseljencev, ki bi v Italijo preko Sredozemskega morja prišli iz Libije.

Z začetkom upora v Libiji pa se je Berlusconi postavil na stran upornikov in veliko prijateljstvo se je končalo.

Berlusconijev tiskovni predstavnik Paolo Bonaiuti je sicer vsa namigovanja o tem, da naj bi Berlusconi naročil likvidacijo Gadafija, zgroženo zavrnil. "Kako lahko trdite, da je predsednik Berlusconi sploh pomislil na kaj tako nizkotnega," je zapisal v izjavi za javnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
13. 06. 2013 22.12
+6
ZDA in njeni NATO sateliti, so se morali znebiti Gadafija, saj je hotel uveljaviti afriški dolar, s katerem bi potem prodajali nafto. Nekaj tednov kasneje, so ga ubili.
tali?ni tom
13. 06. 2013 21.06
+11
drgač pa takole mimogrede brez Gadafija je popušil sarkozi pa berluskoni pa še kdo! najbol ironično pa je da pa je zagotovo največ izgubil Libijski narod! o tem ni dvoma ! proti temu kar majo sedaj v Libiji so imeli pod Gadafijem nebesa! je moj tast delal v Libiji lepo število let pa sosed pa še kak znanec in nikar verjet zahodni propagandi! ni blo slabo Ljudem tam v Libiji! je pa res da pa so moral o določenih ljudeh držat jezik za zobmi kar pa roko na srce odtehta ugodnosti ki pa so jih zato imeli! škoda ga je!
appollyon
13. 06. 2013 16.39
-2
In je zajezil, pritok illegalcev?!? Ni in spet je evropo nategnil! in vse povrsti, pika na i so pa bile grožnje po sinovmem uboju lastnega služabnika v švici! Jihadist!
benjivenamian
13. 06. 2013 15.53
+3
united we stand divided we fall-in all mighty dollar we trust!!
benjivenamian
13. 06. 2013 15.50
+14
gadafi je isto kot sadam,hotu uničit kupno moč dolarja.sadam je hotu sam valuto zamenjat-namesto dolarja evro!kar bi blo za evropo super,za ameriko pa zlom!!gadafi je šel pa še dlje in je že mel novo valuto:zlate zlatnike...
Blue Dream
13. 06. 2013 15.35
+1
dobra fotka drgač.lepo se vidijo njegovi ogabni presajeni lasje
me987
13. 06. 2013 15.21
+20
ker je imel Gadafi nafto, vam je (predvsem Italiji in Franciji) lahko posodil veliko denarja.. očitno so slabo vračali, a še vedno hoteli nov denar. ko je Moamer rekel, da ne da več, so ga pa strmoglavili in ubili.. pa so lahko italijani in francozi odpisali kakšnih 100 ali 200 miljard dolga..
Hrvatska je bodocnost
13. 06. 2013 14.50
+20
Ni prijateljev ko je vmes NAFTA !!!
posve?eni zaniwars
13. 06. 2013 16.39
-1
and1977
13. 06. 2013 17.47
+1
Hrvatska je...propadla država tako kot SLO
Juzni
13. 06. 2013 14.34
+26
Silvio Berlusconi je ispadel velik hinavec.