Tujina

Berlusconi kot klovn

Rim, 18. 02. 2011 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski mediji obujajo WikiLeaksove depeše, v katerih premierja Silvia Berlusconija opisujejo tudi kot klovna. Kljub temu ameriška diplomacija ni povsem "sproščena", predvsem zaradi njegovega prijateljevanja z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

Italijanski premier Silvio Berlusconi
Italijanski premier Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Italijanska časnika La Repubblica in L'Espresso sta začela objavljati nove diplomatske depeše, ki se nanašajo na Italijo in jih je pridobil WikiLeaks. V depešah ameriški diplomati ugotavljajo, da je italijanski premier Silvio Berlusconi s svojimi izjavami užalil že malodane vse Italijane in tudi mnoge evropske voditelje.

V mnogih krogih ameriške diplomacije je iz Italije naredil tarčo posmeha, po ocenah ameriške diplomacije je tudi kriv za padec ugleda in moči Italije na mednarodnem političnem prizorišču. Postal je simbol nesposobnosti in neučinkovitosti italijanske vlade pri soočanju z že kroničnimi težavami, kot so nekonkurenčno gospodarstvo, razpadajoča infrastruktura, naraščajoč dolg in korupcija. Tako je premierja opisal nekdanji ameriški veleposlanik v Rimu Ronald Spogli v poročilu ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ko je zapuščal veleposlaništvo.

Na drugi strani Spogli po poročanju L'Espresso poudarja, da so ZDA prav zaradi mednarodne in tudi lokalne nemoči italijanskega premierja uspele v Italiji iztržiti izjemne koncesije. Depeše med drugim navajajo večje število italijanskih vojakov v Afganistanu, nove vojaške baze na Siciliji in pri Benetkah, popolno podporo pri politiki do Irana in podporo ameriškim idejam tudi znotraj institucij Evropske unije.

Z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom
Z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom FOTO: Reuters
Več kot 4000 depeš na 30.000 straneh opisuje Italijo in njene glavne protagoniste, in to v precej slabi luči za državo, ugotavlja La Repubblica. Depeše zajemajo obdobje od leta 2002 do aprila leta 2010, vključujejo pa poročila ameriških veleposlanikov, državnih sekretarjev in visokih diplomatov.

Kljub temu ameriška diplomacija ni povsem "sproščena", ko gre za Berlusconija. Kot skrb zbujajoči so v depešah opisani tesni odnosi italijanskega premierja z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, zaradi katerih po njihovih ocenah glavno orožje Moskve – Gazpromov plin – postaja vse močnejše. ZDA naj bi zato izvedle tudi preiskavo osebnih in drugih odnosov med Berlusconijem in Putinom, ki bi utegnile vplivati na energetsko politiko obeh držav.

Berlusconi naj bi imel po navedbah ene izmed diplomatskih depeš, ki jih je že lani objavil WikiLeaks, zasebne finančne koristi v poslih med ruskim Gazpromom in domačim Enijem. Putin naj bi mu obljubil odstotke od dobička pri izgradnji vseh plinovodov, ki bi jih skupaj zasnovala energetska velikana Gazprom in Eni. Berlusconi je obtožbe zanikal.

Depeše vključujejo tudi ocene nekega neimenovanega predstavnika Berlusconijeve stranke, ki pravi, da je premier do neke mere klovn. Washington iz Rima, kot poročata časnika, redno prejema poročila o njegovih spodrsljajih, vključno z izjavami, kot je bila tista o zagorelosti predsednika Obame.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
19. 02. 2011 17.42
istria2love19.02.2011, 10:272 Berluscojoni je klovn ! ampak klovnovstvo je umetnost, v Rusiji imajo celo visoko šolo za to...
istria2love
19. 02. 2011 10.27
Berluscojoni je klovn !
Gojcic
19. 02. 2011 03.53
Skoda besed za Berlusconija. Skoda, da na volitvah ni zmagal Veltroni.
rageinblack
18. 02. 2011 23.18
mojstermiha10 : to pa si slabo povedal. Celo na njegovih medijih so razni programi ki pljuvajo po njemu, njega to ne moti, saj dviga gledanost. Italjani pa po večini že dobro vejo kakšen mafijec je Berlusconi, klovn in showman je samo krinka.
komarec
18. 02. 2011 22.40
Berlusconi, italijanski Murko.
Nimivseeno
18. 02. 2011 21.53
On je kloven, ampak problem ni v njem. Problem je, da italjani tega še niso pogruntali in verjamejo svojim medijem, ki pa so seveda v lasti Berlusconija, o sebi pa gotovo ne bo govoril, da je klovn.
bruselj3
18. 02. 2011 19.09
italijanskega premierja uspele v Italiji iztržiti izjemne koncesije. Depeše med drugim navajajo večje število italijanskih vojakov v Afganistanu, nove vojaške baze na Siciliji in pri Benetkah, popolno podporo pri politiki do Irana in podporo ameriškim idejam tudi znotraj institucij Evropske unije. IN KAJ BI ŠE RADI TE ZAFRUSTRIRANI američčani?
bruselj3
18. 02. 2011 19.08
koliko procentov bo naš boratt dobil od Westinghausa za novo jedrsko?
bnam 2707
18. 02. 2011 17.35
brezveze,važno je,da ima rad punce,ne pa kužke.
dwarf3
18. 02. 2011 17.06
V mnogih krogih ameriške diplomacije je iz Italije naredil tarčo posmeha...ameriška diplomacija je celem svetu v posmeh....kake predsednike so pa mel...oba busha skup in pa se obama nimajo take iq kot berlusconi.....bush se kolesa ne zna uporablat....pol se pa oni komu smejijo....zakaj je amerika država prliložnosti pa tak vsak ve...če si povprečno pameten slovenec bos v ameriki eden pametnejših ljudi in seveda bos uspešen..
elloco
18. 02. 2011 16.53
slabše kot pri nas pa bi že težko bilo..... če tudi je on klovn, je vsaj nekaj milijard vreden klovn, ki stisne kako šalo tudi na Obamo, naš premier pa je itak da prav tako klovn, ampak brez smisla za humor in brez takega TRR-ja.....