Tujina

VIDEO: Bo Berlusconiju zaradi napada narasla priljubljenost?

Milano, 14. 12. 2009 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijanski premier Berlusconi bo po napadu več tednov okreval. Napadalec se bo moral zagovarjati zaradi povzročitve hudih poškodb, premier pa si je takoj zjutraj zaželel časopisov.

Italijanski zdravnik Alberto Zangrillo je povedal, da ima premier Silvio Berlusconi zlomljen nos in dva zoba, za okrevanje pa bo potreboval nekaj tednov. Dodal je še, da je Berlusconi izgubil tudi veliko krvi. V bolnišnici mu bodo opravili računalniško tomografijo (CT preiskavo), za zdaj pa ni nobenih znakov, da bi morali italijanskega premierja tudi operirati.

"Utrpel je dve hudi rani, eno zunanjo in eno notranjo, ki ju je bilo treba zašiti," je povedal zdravnik. Dodal je, da se Berlusconi še vedno ne zaveda najbolje, kaj se mu je zgodilo. Ob prihodu v bolnišnico naj bi dejal, da je z njim vse v redu. Po poročanju italijanske agencije Ansa pa naj bi premier v bolnišnici enemu izmed obiskovalcev povedal, da je imel srečo, ker v napadu ni izgubil očesa.

Italijanski premier je noč preživel v bolnišnici Sv. Rafaela v Milanu, kjer so mu oskrbeli zadane poškodbe, zaradi bolečin pa je dobil tudi pomirjevala. Prva stvar, ki si jo je zjutraj zaželel, so bili časopisi, saj je želel videti, ali je njegova okrvavljena fotografija na naslovnicah.

Iz milanskega tožilstva pa so sporočili, da bodo napadalca Massima Tartaglia ovadili zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb. V času napada naj bi imel pri sebi križ in solzivec.

Italijanski politiki obsodili napad

Napad na Berlusconija-2
Napad na Berlusconija-2 FOTO: Reuters

Napad je že obsodil tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano, konservativec Gianfranco Fini pa je zaradi napada dejal: "To je res slab dan za Italijo. Vse politične moči morajo zagotoviti, da se Italija ne bo vrnila v leta nasilja."

Voditelj skrajne desničarske stranke Nacionalna liga Umberto Bossi je dejal, da gre za teroristično dejanje, ki je zaskrbljujoče.

Na Facebooku podpora napadalcu

Na spletni socialni mreži Facebook pa so člani že odprli stran v podporo napadalcu. Stran ima že več kot 8.000 privržencev, ki dogodek veselo komentirajo.

Napadel ga je znanec psihiatrov

Berlusconija je v nedeljo zvečer med shodom v Milanu napadel 42-letni Milančan Massimo Tartaglia, sicer stari znanec psihiatrov, saj je že 10 let uporabnik psihiatričnih storitev. Sprva so krožile govorice, da je premierja udaril s pestjo, a iz zgornjega videposnetka je razvidno, da je v premierja priletel predmet. Šlo naj bi za miniaturno figurico milanske katedrale. Sprva so poročali, da naj bi bila kovinska, nato pa, da je narejena iz plastike.

Berlusconi je na milanskem trgu sicer nagovoril več tisoč privržencev. Že ob začetku nagovora ga je sicer približno deseterica v publiki izžvižgala, vendar so jih s pomočjo ozvočenja povsem preglasili. Policija pa je morala posredovati zaradi prerivanja med tistimi, ki so Berlusconiju nasprotovali, in varnostniki.

Po udarcu so Berlusconiju na noge pomagali varnostniki, nato pa ga nemudoma pospremili v avto. Premier je vidno šokiran stopil na prag avtomobila in tako želel pokazati, da je z njim vse v redu. To je komentator britanske hiše BBC označil za tipičen znak kljubovanja političnega borca.

Mu bo zrasla priljubljenost?

Kljub fizičnim in duševnim bolečinam pa bo imel Berlusconi kar nekaj koristi od napada, so prepričani politični analitiki, ki pravijo, da bo to le še okrepilo njegovo desnosredinsko koalicijo. V ljudeh bi namreč lahko vzbudilo sočutje, ki ga politik v središču korupcijskih in spolnih škandalov še kako potrebuje. "Skoraj vsi se strinjajo, da je tako zanj kot za ugled države slabo, da se je to zgodilo,“ je prepričan politični komentator pri časniku Corriere della Sera Massimo Franco.
Podobno tudi rektor ene od rimskih univerz Emilio Iodice pravi, da bo s tem "Berlusconijeva zvezda zasijala na vseh področjih“.

"Fizično nasilje je precejšen tabu, ki pa je bil včeraj razbit. V javnosti je tako veliko sočutja do njega, pa tudi obsojanja nasilja,“ pa pravi profesor James Walston z ameriške univerze v Rimu. Velik problem pa je po njegovem mnenju dejstvo, da premier to sočutje lahko izkoristi za vsiljevanje zakonodaje.

Zaenkrat je sicer bolj od njega priljubljen njegov napadalec Tartaglio, vsaj med člani spletne skupnosti Facebook. Ima namreč že več kot 64.600 oboževalcev, številka pa vztrajno raste.

Že več mesecev pod pritiskom

Napad na Berlusconija-3
Napad na Berlusconija-3 FOTO: Reuters

Italijanski premier je bil na ulici napaden že na silvestrovo leta 2004. Takrat ga je neki Italijan med shodom v Rimu udaril s fotoaparatom. Napadalec je policiji povedal, da je Berlusconija napadel, ker ga sovraži.

V zadnjih mesecih je bil Berlusconi pod velikim pritiskom. V javnosti je odmevalo tudi njegovo zasebno življenje, saj so ga v medijih, potem ko je njegova žena zahtevala ločitev, obtoževali, da je spal s prostitutkami. Hkrati je zanikal obtožbe, da bi bil povezan z mafijo, nadaljevala pa se bodo tudi sojenja za kazniva dejanja, ki mu jih očitajo, saj se ne more sklicevati na imuniteto. Pred enim tednom je v Rimu potekal velik shod njegovih nasprotnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
15. 12. 2009 11.39
pajtlerblanka15.12.2009, 05:340 jej,a naši politiki niso nikoli fasali a si pozabla na krambergerja?
remember
15. 12. 2009 08.26
Če je atentator na Pahorja, ki ga je napadel 100km stran dobil 11 let, potem zasluži atentator iz neposredne bližine 110 let zapora.
Buena Vita
15. 12. 2009 05.34
jej,a naši politiki niso nikoli fasali
Buena Vita
15. 12. 2009 05.33
berlusconi je samo en talijan-obnaša se tipično italijansko,s tem da je prišel do bogatstva je pa drugaplat zgodbe--tisti ki smo mnogo let nazaj imeli možnost slediti njegovemu vzponu moramo priznati da je gradil svoj imperij pošteno,koliko je samo plačeval šou-voditelje,cifre sop šle v nebesa in k temu tudi gledanost teveja --woting je abnormalno rasel ,ker je bilo gledalcu ponujeno več kot je gledalec pričakoval,,dejmo se spomnit kako smo vzdihovali zakaj mi nimamo kej tazga za pogledat zdej pa zganjate foušijo-govorite o podkupovanju,mar ne ne ,v italiji so provizije zakonite nasilje tisti ki zagovarja ,je sam nasilnež-izkušnje pač
BitterMan
14. 12. 2009 23.15
naj se rajši vpraša zakaj se jih je nalizal...v rimskih časih bi drugače končal....če se ima že za cezarja.
mario hozjan
14. 12. 2009 23.00
tako je! politiki pripravite se :)
komarec
14. 12. 2009 22.39
Če se ne motim je Milan zgubil. Kaj če ga je navijač Milana?
plutto
14. 12. 2009 21.12
Toliko masla na glavi kot ga ima Berlusca,je imel samo Musollini..vprašajte slovensko manjšino v Italiji in povedali bodo svoje mnenje,ki sigurno ni pozitivno.
zahod.west
14. 12. 2009 21.05
ponavljam, italijanska levica se je še enkrat udarila po lastnih jajcah...čeprav se tega ne zaveda ŠE
zahod.west
14. 12. 2009 21.03
Tonček Balonček a ti ga osebno pozna ali si veliko bral o njem? pomembne kot si, te je gotovo povabil večkrat na večerjo....ha, ha, ha,
zahod.west
14. 12. 2009 21.01
to kar počenjajo slovenski novinarji je prava dizinformacija oz. spreminjanje realnosti...kdo jim sploh še verjame? konservativec Gianfranco Fini ??????? konservativec Fini? saj ga ni niti v EPP Voditelj skrajne desničarske stranke Nacionalna liga Umberto Bossi severna liga - nacionalna?
Klemzy00
14. 12. 2009 20.56
Kaj pa če je vse le zaigran in se je tega spomnu sam, da bi mu posledično s tem zrasla prilubljenost. Nekej šivov in modrico nekej dni bi pa že potrpel.
mindfucker
14. 12. 2009 20.26
giuva16.tudi mussolini je potegnil pol italije, a so ga vseeno obesili. dva dni je kot lampion bingljal na bencicski črpalki...
GIUVA16
14. 12. 2009 19.37
bedni komentarji...Berlusconi je politicni genij, ki je znal iz nic narediti bogatstvo in za sabo potegnit pol Italije,,,in ker je levica tolk sibka ji ni nic drugega ostal kot sistematsko napadat osebo GRANDE CAVAGLIERE
LARA_
14. 12. 2009 19.35
o moj Bog =/ ~ ne trdim da je berluskoni dober človek. ~ ampak nasilja prav tako ne podpiram !
odbogaposlan
14. 12. 2009 19.09
ja je zrel za en njihov dom za ostarele na Siciliji ali pa okoli Napolija!
odbogaposlan
14. 12. 2009 19.08
in zdj bomo poslušali o tem italijanskem pepetu berlukonije novice vsak dan!
Tonček Balonček
14. 12. 2009 19.06
Tako hudoben in pokvarjen tip, kot je ta Berluskoni se pač nobenemu človeku ne more smiliti! Tudi nekateri anši politiki se lahko zamislijo nad svojim početjem in kaj jih lahko doleti!
galiot
14. 12. 2009 19.00
No ja lepo to ni ,pa ni važno komu se to zgodi,pač nisem pristaš nasilja...
medomen
14. 12. 2009 17.30
Vsak človek ki je deležen nasilja se mi zasmili, še posebej če je tako star. Pa nekako ne morem mimo dejstva da so tukaj zamočili predvsem varnostniki. Saj to naj bi bil vendar najbolj zavarovan človek v celi državi!