Tujina

Nov udarec za vlado Merklove

Berlin, 18. 09. 2011 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Berlin bo očitno še en mandat vodil dosedanji župan iz vrst socialdemokratov. Na zvezni ravni vladajoča desnosredinska koalicija pa je na berlinskih volitvah doživela nov poraz.

Klaus Wowereit
Klaus Wowereit FOTO: Reuters

Na današnjih volitvah v Berlinu je po izidih vzporednih volitev slavil dosedanji župan, socialdemokrat Klaus Wowereit, na zvezni ravni vladajoča desnosredinska koalicija pa je doživela nov poraz. Socialdemokrati (SPD) so osvojili okoli 29,5 odstotka glasov, sledijo pa krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel s 23,5 odstotka glasovi.

Liberalci (FDP), koalicijski partner CDU v zvezni vladi, so doživeli hud poraz, saj so po izidih vzporednih volitev dobili le dva odstotka glasov, kar pomeni, da so izpadli iz berlinskega parlamenta.

Zeleni so prejeli okoli 18 odstotkov glasov, vstop v koalicijo s SPD pa je vprašljiv, saj se socialdemokrati spogledujejo tudi s koalicijo s CDU.

Prava zmagovalka današnjih volitev je piratska stranka, ki je prejela okoli 8,5 odstotka glasov, s čimer se je prvič uvrstila v parlament katere izmed nemških zveznih dežel.

Leva stranka, ki je tradicionalno močna v vzhodni Nemčiji in je zadnjih pet let skupaj s SPD vladala v Berlinu, je dobila 11,5 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Berlinski mediji označujejo kot enega najbolj "kul" mest na svetu, po drugi strani pa ga je Wowereitova rdeče-rdeča koalicija SPD in leve stranke obtežila z najvišjim dolgom med nemškimi zveznimi deželami, ki znaša 62 milijard evrov, brezposelnost je kar 13,3-odstotna, mestu pa manjka predvsem industrijska baza.

Tako se je očitno preroška hobotnica zmotila. Preberite, kaj je za berlinske volitve napovedala Ophira: Kakšen izid je v Berlinu napovedala preroška hobotnica Ophira.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jo Va
18. 09. 2011 20.58
Piratska stranka je zakon!!!
korintos1
18. 09. 2011 19.53
Angela-merkaj.