Tujina

Berezovski obtožuje Kremelj

Moskva, 31. 05. 2007 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters/D.Š./M.K.
Komentarji
0

Ruski poslovnež Boris Berezovski trdi, da je umor nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka naročil Kremelj.

Boris Berezovski in Marina Litvinenko zavračata trditve Lugovoja.
Boris Berezovski in Marina Litvinenko zavračata trditve Lugovoja. FOTO: Reuters

V izgnanstvu živeči ruski poslovnež Boris Berezovski se je odzval na obtožbe osumljenega za umor Aleksandra Litvinenka, Andreja Lugovoja, ki je dejal, da je v umor nekdanjega ruskega vohuna vpletena Velika Britanija in da sta bila tako Litvinenko kot Berezovski britanska agenta. Ruski poslovnež je prepričan, da prav izjave Lugovoja kažejo na to, da za umorom stoji Kremelj.

Že pred tem je Lugojeve obtožbe, da je bil Litvinenko britanski vohun in da do njegovega umora ni moglo priti "brez nadzora" britanskih tajnih služb, zavrnila tudi Litvinenkova vdova Marina in jih označila za laži in provokacijo.

Litvinenkova vdova je še opozorila na to, da je celo ruski predsednik Vladimir Putin zanikal, da bi bil lahko Litvinenko zanimiv za britanske obveščevalce. Litvinenko je bil "drugorazredni ruski agent", ki britanskim obveščevalnim službam ne bi prav nič koristil, je Marina Litvinenko spomnila na Putinove besede. Sploh pa njen mož ni bil agent ruske obveščevalne službe FSB, naslednice KGB, ampak strokovnjak za boj proti organiziranemu kriminalu, ki ni imel nobenih skrivnosti, je poudarila vdova.

Lugovoj: VB vpletena v smrt

Za izročitev Lugovoja Veliki Britaniji se je danes zavzela tudi Bela hiša
Za izročitev Lugovoja Veliki Britaniji se je danes zavzela tudi Bela hiša FOTO: Reuters

Andrej Lugovoj, ki ga je britansko tožilstvo obtožilo umora nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvineneka, je v Moskvi dejal, da ima dokaze o britanski vpletenosti v Litvinenkovo smrt. Sicer pa je Litvinenko sam priznal, da je delal za britansko obveščevalno službo MI-6.

"Težko se je izogniti misli, da je bil Litvinenko agent, ki je ušel nadzoru specialnih služb in da so se ga zato znebili - če ne specialne službe same, pa kdo pod njihovim nadzorom ali kak njihov sodelavec," je dejal Lugovoj. Dokaze o njegovi krivdi pa so podtaknili, trdi. Sledi radioaktivnega polonija 210, s katerim je bil zastrupljen Litvinenko in ki so jih našli na lokacijah, kjer se je gibal Lugovoj, so podtaknili, zato da bi mu naprtili umor, je prepričan Lugovoj.

Lugovoj je poudaril, da so ga Britanci nagovarjali, da bi za njih zbiral informacije o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Poudaril je še, da naj bi tudi Brezovski delal za britansko službo MI6. V Veliki Britaniji prav tako poudarjajo, da bi Lugovoja morali izročiti sodišču.

VB Lugovojevih obtožb ne komentira

Britansko ministrstvo za zunanjega zadeve danes ni hotelo komentirati obtožb Andreja Lugovoja, obtoženega umora nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, da so v ta umor dejansko vpletene britanske tajne službe. Tu gre za kazensko in ne za obveščevalno zadevo, so poudarili v zunanjem ministrstvu.

"To je kriminalna in ne obveščevalna zadeva. Prošnjo za izročitev gospoda Lugovoja za sojenje pred britanskim sodiščem smo predali. Čakamo na uradni odgovor Rusije," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Lugovoj zanika vpletenost

Lugovoj, nekdanji sodelavec sovjetske obveščevalne službe KGB, ki je danes vodja nekega moskovskega podjetja za varovanje in ki zanika sleherno vpletenost v Litvinenkovo smrt, je že minuli teden napovedal, da bo v zvezi s tem primerom razkril "senzacionalne" informacije.

Po večdnevnem boju za življenje je v londonski univerzitetni bolnišnici Litvinenko umrl za posledicami zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210.
Po večdnevnem boju za življenje je v londonski univerzitetni bolnišnici Litvinenko umrl za posledicami zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. FOTO: Reuters

Britansko tožilstvo je minuli teden vložilo obtožnico proti Lugovoju, v ponedeljek pa je London Moskvi uradno posredoval zahtevo za njegovo izročitev. Rusija je sicer že vnaprej dejal, da ga ne namerava izročiti Londonu, saj naj bi ji ustava prepovedovala izročanje ruskih državljanov za sojenje v tujini. Izrazila pa je pripravljenost, da Lugovoju sodijo v domovini, če jim bo London posredoval dokaze o njegovi krivdi.

V preteklosti je Litvinenko delal za KGB. Leta 1998 je javno obsodil nadrejene, da so mu ukazali umor ruskega tajkuna Borisa Berezovskega, ki živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji. Leto kasneje je zaradi zlorabe položaja v zaporu preživel devet mesecev. Potem ko so ga teh obtožb oprostili, se je odločil za odhod v London.

Za izročitev Lugovoja Veliki Britaniji se je danes zavzela tudi Bela hiša, ki je doslej o sodnem sporu med Veliko Britanijo in Rusijo glede Litvinenkovega primera molčala. "ZDA podpirajo britansko zahtevo za izročitev (Lugovoja)," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost Gordon Johndroe.

Hitra smrt agenta

43-letni Litvinenko, ki je od leta 2000 živel v Londonu, je zbolel 1. novembra lani, potem ko se je v nekem londonskem hotelu najprej srečal z neimenovanim Rusom in Lugovojem, kasneje pa v londonskem suši baru še z Italijanom Mariom Scaramello. Po večdnevnem boju za življenje je v londonski univerzitetni bolnišnici nato umrl za posledicami zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. V pismu, ki ga je ta ostri kritik Moskve narekoval tri dni pred smrtjo, je za svojo zastrupitev obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.