Tujina

'Rehabilitacija Mihailovića ne more izbrisati zločinov'

Beograd, 14. 05. 2015 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Višje sodišče v Beogradu je rehabilitiralo generala Dragoljuba Draža Mihailovića. Sodišče je ugotovilo, da je bila njegova obsodba sprejeta v nezakonitem procesu zaradi političnih in ideoloških razlogov, dva dni po tem so ga ustrelili. Na Hrvaškem so nad odločitvijo ogorčeni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Rehabilitiran Mihailović
    02:02
    Iz SVETA: Rehabilitiran Mihailović
  • Iz 24UR: Rehabilitacija Draže Mihailovića
    03:02
    Iz 24UR: Rehabilitacija Draže Mihailovića
Dragoljub Draža Mihailović
Dragoljub Draža Mihailović FOTO: AP

Višje sodišče v Beogradu je rehabilitiralo poveljnika Kraljeve vojske generala Dragoljuba Draža Mihailovića (med drugo svetovno vojno je bil vodja četnikov) in mu vrnilo državljanske pravice, ki so mu jih odvzeli v politično-ideološkemu procesu komunističnega režima leta 1946. Na to odločitev sodišča na podlagi zakona o rehabilitaciji ni možnosti pritožbe, tako je ta odločitev končna, poroča srbski RTS.

Sodnik Aleksandar Trešnjev je pojasnil, da je sodišče pritrdilo zahtevi za rehabilitacijo in zavrglo sodbo, po kateri je bil Mihailović 15. julija 1946 obsojen na smrt, dva dni zatem so ga pred strelskim vodom usmrtili, navaja Tanjug. Sodnik je dodal, da je sodba jugoslovanskega vrhovnega sodišča zavržena in se je smatra kot nično v delu, ki govori o Mihailoviću, prav tako so nične vse njene pravne posledice, tudi tiste, ki govorijo o njegovem premoženju.

"Dragoljub Mihailović je po tej odločitvi neobsojen,'' je dejal sodnik in požel velik pozitiven odziv publike. Objavo razsodbe je spremljalo večje število medijev in tudi javnosti, tako da je bila sodna dvorana polna do zadnjega kotička, navaja RTS. Med publiko so bili med drugimi princ Aleksandar Karađorđević, predsednik SRS Vojislav Šešelj, članice feministične skupine Ženske v črnem, pa tudi posamezniki v narodnih nošah in s četniškimi emblemi.

Sodišče ni odločalo o tem, ali je bil Draža Mihailović vojni zločinec, temveč izključno o tem, ali je imel pravično sojenje. Ugotovilo je, da je bila odločitev sprejeta v nezakonitem procesu zaradi političnih in ideoloških razlogov. Prvo zahtevo za rehabilitacijo je leta 2006 vložil Mihailovićev vnuk Vojislav Mihailović, nato se mu je pridružilo še nekaj združenj in strank.

Današnja odločitev sodišča je pritrdila predlagateljem, da Mihailoviću med procesom ni bila omogočena pravica do obrambe, prav tako na začetku sojenja ni dobil svojega odvetnika, prav tako ni bila izpolnjena pravica do nepristranskega sojenja, obtožnica pa mu je bila vročena le sedem dni pred sojenjem. Na sodbo ni imel pravice do pritožbe, čez dva dni so ga v tajnosti tudi že ustrelili.

Posebna komisija še ugotavlja točno lokacijo, na kateri so ga ustrelili, nato so njegove posmrtne ostanke prenesli drugam. Mihailović sicer nima groba.

Za Hrvate Mihailović še vedno vojni zločinec

Na zunanjem ministrstvu v Zagrebu so v odzivu zapisali, da odločitev beograjskega sodišča ne spreminja hrvaškega stališča, da je Mihailović vojni zločinec in poveljnik kolaboracijske vojske, poražene v drugi svetovni vojni.

Hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarovićevo je odločitev v Beogradu neprijetno presenetila. Poudarila je, da obsoja vsakršen poskus zgodovinskega revizionizma. Ocenila je, da odločitev beograjskega sodišča ne more izbrisati zločinov četniškega gibanja, storjenih v sodelovanju z nacisti in fašisti med drugo svetovno vojno, ki so vsem narodom na območju prinesli veliko gorja.

Združenje antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške pa je izrazilo zgroženost. Ocenilo je, da sodi odločitev beograjskega sodišča med sramotne poteze in poskuse revizije zgodovine, ki znova žalijo žrtve, ki jih je ubilo ali uničilo četniško gibanje. Odločitev po mnenju združenja tudi blati boj proti fašizmu in nacizmu in njun skupni doprinos k zmagi, ki so jo sile demokracije dosegle nad silami teme.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3