Tujina

Sodnica odločila: Pistorius gre za 30 dni v psihiatrično bolnišnico

Pretoria, 14. 05. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodnica je ugodila predlogu tožilstva, da se južnoafriškega športnika za 30 dni pošlje v psihiatrično bolnišnico na opazovanje. Tam bodo preverjali, če resnično trpi za anksioznostjo.

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius FOTO: Reuters

Po velikem preobratu na sojenju južnoafriškemu športniku Oscarju Pistoriusu, ko je tožilec Gerrie Nel predlagal, da športnika pošljejo na opazovanje v psihiatrično bolnišnico v Južni Afriki, je sodnica predlogu ugodila. Pistorius bo moral zdaj za 30 dni v omenjeno ustanovo, kjer bodo preverjali, če resnično trpi za anksioznostjo, kar na enem od zadnjih obravnav dejala zdravnica Merryll Vorster.

Vorsterjeva je tedaj dejala, da moramo na atletova dejanja v noči, ko je ustrelil Reevo Steenkamp, gledati v luči njegovih težav, ki jih je imel zaradi anksioznosti. Pojasnila je, da je bil zaradi amputacije nog in zapletenega odnosa s starši Pistorius zelo nezaupljiv, skrbelo ga je za lastno varnost. Pogosto se je počutil samega in izoliranega od družbe. Pravi, da je Pistorius že od malih nog na svet gledal kot na grožnjo. V svoji okolici je videl nevarnosti, čeprav jih tam ni bilo. Dodala je, da atlet sicer zna ločiti med dobrim in slabim, a da je njegova reakcija drugačna od reakcije nekoga, ki ne trpi za anksioznostjo. Dodala je še, da Pistorius zaradi streljanja trpi za depresijo.

'Belski strah' pripomogel k tragediji?

Oscar Pistorius se na sodišču brani, da je svoje dekle Reevo Steenkamp ustrelil, ker je mislil, da je v hiši vlomilec. Vse od Reevine smrti Pistoriusovi odvetniki in svojci poudarjajo, kako zelo se je južnoafriški športnik bal, da bi bil zaradi svojega bogastva žrtev napada. Njegov oče Hanke je denimo dejal, da v družini morajo imeti orožje, ker južnoafriška vlada, ki jo vodijo črnci, preprosto ne ščiti belih prebivalcev.

T. i. belski strah naj bi se začel širiti po koncu apartheida. Ko je bilo konec apartheida, je bilo konec tudi zakonov, ki so črncem omejevali gibanje. Številni črnci so se preselili v kraje, kjer so pred tem živeli izključno belci. Belci so se posledično iz teh mest preselili. Med takimi je bila tudi družina Corlie Mouton, ki si je zdaj vzela dopust, da lahko pred sodiščem podpira Pistoriusa. Verjame mu, ko pravi, da ga je bilo strah kriminala, saj se tudi sama počuti ogroženo. Včasih je živela v Pretorii, a zdaj pa je doma v 40 kilometrov oddaljenem Hartbeespoortu. Iz Pretorie se je preselila zaradi strahu in zdaj jo je strah tudi že zaradi vožnje po Pretorii. "Ljudje tolčejo po oknih mojega avtomobila. Strah me je, da jih bodo razbili," je povedala.

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius FOTO: Reuters

Je res tako nevarno?

Raziskovalec na Inštitutu za varnostne vede v Pretorii Johan Burger pravi, da je Južna Afrika – vsaj kar se tiče števila umorov – bolj varna kot včasih. Po drugi strani pa je po njegovih besedah glede vlomov v domove situacija veliko bolj resna, kot je bila. Prebivalci se preprosto ne počutijo varne v lastnih domovih.

Soseska, v kateri je živel Pistorius, je zelo dobro varovana. Stopnja krimnala je veliko nižja kot v sosednjih soseskah. A Pistoriusa je bilo vseeno strah. Profesor Rudolph Zinn z Univerze za kriminologijo pravi, da se v Južni Afriki kriminala bojijo bogati prebivalci in to ne glede na raso. "Težko je vedeti, ali boste postali tarča. Tako se ljudje počutijo ogrožene, pa čeprav imajo varovanje. Tudi v dobro varovanih krajih se namreč dogajajo zločini," je povedal.

Čeprav je Zinn prepričan, da ne gre toliko za raso kot za bogastvo, pa je kolumnist Max du Preez prepričan, da je močan strah pred kriminalom prisoten predvsem pri belih Južnoafričanih. "Mislim, da ni daleč od resnice, da gre za paranojo, ki jo delijo beli Južnoafričani," je povedal. Pravi, da je to povezano z zgodovino Južne Afrike in z zavedanjem nekaterih belcev, da so bili oni tisti, ki so med apartheidom zatirali druge. "Pričakujejo, da bodo tisti, ki so bili zatirani, udarili nazaj," je dodal du Preez. "V naši državi je strah pred kriminalom povezan z našo zgodovino in občutkom krivde," je še povedal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
15. 05. 2014 07.53
Jih je že obrnil.Dober igralec, ni kaj.
Mr.
14. 05. 2014 23.58
+3
odlično.. ko pride ven si bo izbral novo žrtev... morda bi bila primerna ta sodnica....
marjeticaas
14. 05. 2014 19.42
+9
pistoljeros je dosegel svoje
lars1102
14. 05. 2014 17.43
+14
DOBER "GLUMAC"......
Vsi1vzdevki1so1zasedeni
14. 05. 2014 17.34
+21
Glede na to, da je bil precej premožen, bi se lahko tudi odselil v varnejše mesto ali državo, če je dejansko imel kakšne preganjavice. Slab izgovor.
Morana7
14. 05. 2014 17.37
+13
Če se je težav zavedal je vsekakor kriv, ker kaj zdaj nuca psihijatrija ko je nekoga že ubil...vglavnem neodgovorno do kraja.
JožaZportoroža
14. 05. 2014 17.07
+25
zaj so črnci krivi da jo je ubil?? ce bi bli stari casi bi na koncu nekega crna kuj obsodli
rogerrabbit
14. 05. 2014 16.46
+30
Sprememba taktike v obrambi... ko ugotoviš, da ti grozi večletna ječa... se poskušaš narediti neumnega in bebavega....
psasa
14. 05. 2014 16.48
+8
milanch
14. 05. 2014 22.06
+6
psasa, za kanglerja se bojim da je resnično stanje.
QueenBee
14. 05. 2014 15.58
+15
Pametno gradi obrambo in sum o psihični nestabilnosti zato da bo oproščen ali pa mu bo v primeru obsodbe kazen vsaj omiljena če ne kaj drugega. On mora zdaj igrati na to karto, ker so odvetniki videli da drugače res ne bo šlo. Me prav zanima kako bo na koncu odločeno in ali mu bodo nasedli.
Amasakul
14. 05. 2014 14.39
-30
hvala bogu da jo je ...
Vig1
14. 05. 2014 14.28
+11
Bil v JAR in na ulico nas niso nikoli spustili brez najmanj dveh s puško oboroženih varnostnikov. Belci so v precejšnji manjšini in brez skupine in oboroženega spremstva iti tam na ulico je samomor. Tako da kakor jaz poznam zadeve so tele trditve glede varnosti v članku izmišljene.
BoarischMB
14. 05. 2014 11.18
+17
Od kje ste spet to 24ur prepisali? Ce je res JAR tako varen, kot pravijo zakaj je pred nekaj dnevi vojska v eno od predmestij oz delov Johannesburga, Alexandra, vkorakala vojska, da je naredila mir? Seveda so pa vkorakal, ker je bil seveda nasilni protest, kot je to normalno v JAR-u, ter nekaj jih pobili, ampak protestiral so proti ANC-ju, ki je polna korupcije in je diktatorska, ter odkar so od leta 1994 oz po koncu t.i. apartheida prevzeli oblast, drzava samo drvi v slabse in slabse stanje...saj ni cudno da DA dobiva cezdalje vec podpore, navsezadnje tudi med crnimi prebivalci, ki so spregledali Mandelovo ANC in si zelijo boljse zivljenje, ter je najmocnejsa opozicijska stranka! Da ne omenjam mestne predele Nyanga, Manenberg itd. v Kaapstadu kamor si policija niti ne upa, ce ni oborozena \"do zob\"...V JAR-u je orozje obvezno, ce hoces preziveti. Vdori v stanovanje,kraje, posilstva, umori so pa nekaj vsakdanjeag v JAR-u, da nebi omenjal otroske prostitucije...najbolj zanimivo pa je, da so zmeraj tisti pametujejo, ki sploh nimajo pojma kak je v JAR-u in niso nikoli tam bili se manj pa ziveli...JAR je drugacen svet od neoliberalne Evrope, ki ima navsezadnje podobno sranje tudi pred svojim pragom, samo da medijsko zatiskajo oci...ma mimogrede niso samo Belci, rasisti. V JAR-u so vsi rasisti in niso samo rasne razlike, vendar tudi narodne, verske, itd. Ampak te razlike nepomenijo, da se ljudje sovrazijo. Sovrazijo tisti, ki tak ali tako sovrazijo...drugi pa vidijo razlike in ohranjajo svoje, a ne sovrazijo drugih-drugacni a zdruzeni. Imate pa nekaj prav, ja v JAR-u ce imas denar si varen oz dobro zivis neglede ali si crn, bel ali barvast. Ker je podkupnina tudi del, kot ostale ze omenjene stavri, nacionalnega sporta te mavricne nacije...*
kam_to_pelje
14. 05. 2014 09.34
+27
Glede na prebrano je tip kriv. Sedaj pa da vidimo kako bo denar opral njegovo krivdo. Jaz bi ga dal sedet do konca življenja med črnce v tamkajšnji zapor. Naj se počuti ljubečega med zapšorniki. Sigurno bo prav super žena nekomu.
enzoferrai1900
14. 05. 2014 13.41
+10
BobbyP
14. 05. 2014 08.39
-2
Heh. Še dobro, da ni bila Reeva temnopolta. Bi bi frajer že na prostosti. Apartheida ni več, ne?
BoarischMB
14. 05. 2014 11.26
-1
No no...v casu aparthedia, je bil tudi crncec, ki ga je mandela zagovarjal na sodiscu opran krivde posilstva. S kako taktiko je pa to dosegel? S tem da je zensko vprasal, ce je prislo do penetracije...seveda pa zaradi osebne casti in druzbene, je vedel, da tega nebo priznala in je rekla ne, kar je odlocilo primer...res dober je bil ta Madiba, ko je pomagal posiljevalcu na svobodo...no kakor koli ze. Crnec je bil oproscen v groznem casu aparthedia...a kdo bi si mislil? Pa ja so vas samo ucil, kako jih ta dol ubijajo, izsiljujejo itd.?! Ce ne veste o necesu nic, raje bodite tiho. Lp
dannyer
14. 05. 2014 13.52
+7
če bi bila bi ga obtožili rasizma genocida itd . sedel bi ali bibil kriv ali ne .
Col. Danning
14. 05. 2014 08.36
-3
to je že totalna farsa. Pa koga še briga tale invalid. Se bolj pomembne stvari dogajajo po svetu kot tale limonada. Prav poln k. imam že teh medijev, ki napihujejo takele telenovele.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
14. 05. 2014 08.17
+37
od strahu ne ubijaš!!! edin če si morilc!!!
BoarischMB
14. 05. 2014 11.27
+4
Ce bi zivel v JAR-u bi drugace govoril...bodi zadovoljen, da zivis v dokaj varni druzbi in drzavi.
enzoferrai1900
14. 05. 2014 13.41
+5
Karantanija
14. 05. 2014 18.41
+5