Tujina

Belorusiji napovedali sankcije

Minsk, 24. 03. 2006 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA se bodo pridružile Evropski uniji pri uvedbi sankcij za beloruske oblasti, ki so s policijo zatrle proteste.

Trg v Minsku so policisti "počistili" v manj kot 20 minutah.
Trg v Minsku so policisti "počistili" v manj kot 20 minutah. FOTO: Reuters
Vse članice mednarodne skupnosti pozivamo, naj od beloruskih oblasti zahtevajo, da spoštujejo pravico svojih državljanov do mirnega izražanja mnenja, in naj obsodijo vse zlorabe. Bela hiša

ZDA so napovedale, da se bodo pridružile Evropski uniji pri uvedbi sankcij za predstavnike beloruskih oblasti, odgovorne za izvedbo nedeljskih predsedniških volitev, ki so bile po mnenju Zahoda nedemokratične. 

ZDA bi beloruske predstavnike kaznovale s finančnimi sankcijami in omejitvami potovanj, je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan, ki je hkrati izključil možnost, da bi se sankcije nanašale tudi na beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Ostro je obsodil tudi aretacije protestnikov v Minsku in pozval k izpustitvi vseh političnih nasprotnikov beloruskih oblasti.

Na volitvah, ki so jih mednarodni opazovalci označili za farso, je v skladu s pričakovanji zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko, ki je po uradnih podatkih osrednje volilne komisije zbral 83 odstotkov glasov.

Sankcije proti beloruski vladi je predtem napovedala tudi EU, mednarodna skupnost pa ji očita predvsem aretacije političnih nasprotnikov in pritisk na medije in druge organizacije v tednih pred volitvami.

Policisti zatrli proteste

Okoli 100 beloruskih policistov je v noči na petek prekinilo demonstracije opozicije, ki so že peti dan potekale na osrednjem trgu v Minsku. Kakih 200 protestnikov, ki nasprotujejo zmagi sedanjega beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka na nedeljskih predsedniških volitvah, so policisti prijeli in prepeljali v policijskih maricah v preiskovalni zapor notranjega ministrstva. Protestniki so morali že danes pred sodišče.

Opozicija je akcijo obsodila.
Opozicija je akcijo obsodila. FOTO: Reuters
Državni aparat je znova pokazal svoj pravi obraz, vendar pa je to začetek njihovega konca. Opozicijski voditelj Aleksander Milinkevič

Opozicijskega voditelja Aleksandra Milinkeviča sicer niso aretirali, naj bi pa prijeli poljskega veleposlanika v Belorusiji, Mariusza Maskewicza, ki se je že pred dnevi pridružil protestnikom proti avtoritarnemu režimu Lukašenka. 

Milinkevič je sicer še pred tem pozval k velikim demonstracijam po vsej državi, ki naj bi potekale to soboto, hkrati pa je napovedal tudi vzpostavitev zavezništva demokratičnih sil, ki naj bi vključeval vsa opozicijska gibanja in organizacije za človekove pravice.

Kot da demonstracij nikoli ne bi bilo

Komunalni delavci so takoj po policijski akciji odstranili šotore, v katerih so bivali protestniki
Komunalni delavci so takoj po policijski akciji odstranili šotore, v katerih so bivali protestniki FOTO: Reuters

Akcija policije se je začela okoli 3. ure ponoči, ko je na trg, kjer so imeli protestniki postavljene šotore, vdrlo preko sto policistov, opremljenih za boj proti izgrednikom. Demonstrante so sicer sprva opozorili, naj se razidejo, ker pa tega niso storili, je policija uporabila silo. Sprva se je upiralo sicer le kakih 50 protestnikov, ostali pa so nato ubogali zahteve policije in so se mirno predali. Policija protestnikov sicer ni pretepala.

Kmalu po končani akciji so na trg že prispeli komunalni delavci, ki so hitro pospravili šotore in kar je ostalo za protestniki po petih dneh in nočeh po nedeljskih volitvah. Zdaj je na trgu že vse tako, kot da demonstracije niso potekale.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.