Tujina

Belgijski nadškof obljublja pomoč žrtvam zlorab

Bruselj, 13. 09. 2010 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi vodja belgijske Rimskokaoliške cerkve se je obvezal, da bo veliko pozornosti namenil žrtvam spolnih zlorab. Tako naj bi zanje odprli tudi center, ki jim bo nudil pomoč.

Belgijski nadškof Andre-Joseph Leonard je žrtvam obljubil pomoč.
Belgijski nadškof Andre-Joseph Leonard je žrtvam obljubil pomoč. FOTO: Reuters

Belgijski nadškof Andre-Joseph Leonard je napovedal, da bodo žrtvam pomagali tudi tako, da bodo zanje odprli center za pomoč, hkrati pa je dodal, da neke trajne rešitve v bližnji prihodnosti še ne bo.

Pretekli teden so bili namreč javnosti predstvljeni izsledki neodvisne preiskave spolnih zlorab cerkvenih predstavnikov v Belgiji. Pokazala je, da so bili verniki skozi desetletja zlorabljeni v prav vseh belgijskih škofijah. Komisija, ki jo je vodil Peter Adriaenssens, je ugotovila, da so bili nekateri v času zlorab še celo dojenčki.

Izsledki so med drugim močno pretresli člane komisije, ki jo je imenovala Cerkev. Našteli so okoli 300 primerov zlorab, za katere naj bi bili odgovorni tako duhovniki kot tudi učitelji, v najmanj enem primeru pa naj bi jih zagrešil celo škof. Komisija pa ni našla dokazov, da bi nekdo primere sistematično prikrival. Adriaenssens je pretekli teden dejal, da izsledki za Cerkev predstavljajo hud udarec.

Belgijski mediji so namreč Cerkev obtoževali, da je želela stvari prikriti kljub tožbam, ki so jih vložile žrtve. Dve tretjini žrtev so bili dečki, zlorabljenih pa je bilo tudi okoli 100 deklic. 13 žrtev naj bi zaradi zlorab naredilo samomor.

Pred komisijo, ki je bila ustanovljena, potem ko je škof Roger Vangheluwe lani odstopil, hkrati pa priznal, da je še, preden je postal škof in tudi potem zlorabljal dečka, pričalo 488 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poljubi_ME
27. 05. 2012 18.38
+1
in najdene kost---i dojenč---kov v samo-stanih...
poljubi_ME
27. 05. 2012 18.36
+1
ja pa kostem ,najdene v samostanih ...kdo bo njim kaj dal....
koala_pleza_plazi
14. 09. 2010 09.21
Kaj to pomaga žrtvam?Noben denar jim ne do ničesar vrnil.Tega kar se jim je zgodilo itak nikoli ne bido pozabili.To govorim iz lastnih izkušenj.Tega je že 21 let pa se še vse spomnim
poljubi_ME
27. 05. 2012 18.38
+1
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 09. 2010 07.00
Vsaj 300 primerov zlorab samo v Belgiji... Plus vseh nekaj desettisoc se drugod po svetu. Potem pa oni pridigajo o zivljenju?!! Po tem koliko so jih unicili... Pa ne mi zdaj o posameznih primerih, ker 300 samo v Belgiji ni posamezen primer ampak ze "pandemija". Nobena odskodnina ne bo povrnila dostojnega zivljenja, ne zbrisala groznih spominov in ne povrnila tistih, ki so si zavoljo tega vzeli zivljenje.
yerbas
13. 09. 2010 21.23
Lahko jin priskrbi paket hrane od Karitasa, če ga delilci paketov ne bodo preje odprli in zdesetkali, kakor v doma
titovka
13. 09. 2010 16.46
saj ni čuden da se je sveti oče jezil na preiskovalce, ker je dober vedel za početja svojih pokvarjenih fantov!!!!
zmajdic
13. 09. 2010 13.42
Škof Roger je odstopu in nikome ništa.Lepo pred sodnika z njim,ga obsodit in v poslat v zapor. Sam sanjam..