Tujina

FOTO in VIDEO: 'Fantastičen dan, odlična kemija. Melanii je bila gospa Obama zelo všeč'

Washington, 11. 11. 2016 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./STA/J.S.
Komentarji
583

Donald in Melania Trump sta iz Bele hiše odšla zelo zadovoljna. Trump je dejal, da je bila med njim in Obamo odlična kemija. Dobro naj bi se ujeli tudi Melania in Michelle, ki sta se pogovarjali predvsem o vzgoji otrok v Beli hiši. Medtem pa se na ulicah mest že drugi dan odvijajo protesti. Trump jih kritizira in zanje krivi medije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Trump svetu kaže prijaznejšo plat
    02:02
    Iz SVETA: Trump svetu kaže prijaznejšo plat
  • Iz SVETA: Melania pri prvi dami
    02:09
    Iz SVETA: Melania pri prvi dami
  • Iz SVETA: Praznik v Sevnici
    01:40
    Iz SVETA: Praznik v Sevnici
  • Iz 24UR: Glasovi še prihajajo, čeprav je zmagovalec že znan
    01:39
    Iz 24UR: Glasovi še prihajajo, čeprav je zmagovalec že znan
  • Iz 24UR: Slavje v Sevnici
    02:05
    Iz 24UR: Slavje v Sevnici
  • Iz 24UR: (Ne)pomembna Slovenija
    02:27
    Iz 24UR: (Ne)pomembna Slovenija
  • Iz 24UR: Kandidat presenečenj
    02:35
    Iz 24UR: Kandidat presenečenj
  • Iz 24UR: Mogul in muza
    02:41
    Iz 24UR: Mogul in muza
  • Iz 24UR: Trumpova v Beli hiši
    02:18
    Iz 24UR: Trumpova v Beli hiši

Zmagovalec ameriških predsedniških volitev Donald Trump je po sestanku z aktualnim predsednikom Barackom Obamo srečanje komentiral tudi na svojem Twitter profilu. "Fantastičen dan v D.C. Prvič sem srečal predsednika Obamo. Zelo dobro srečanje, odlična kemija. Melanii je bila gospa O. zelo všeč."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko sta Trump in Obama sestankovala, je namreč Michelle Obama čas preživljala z Melanio Trump. Dami sta klepetali ob čaju, potem ko ji je Michelle razkazala Belo hišo.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je po dokončanem štetju glasov po torkovih volitvah osvojil tudi zvezno državo Arizona in ima 290 elektorskih glasov, kar je 20 več od 270, potrebnih za zmago. Glasove še vedno štejejo v Michiganu in New Hampshiru, vendar pa je bila tekma odločena že v sredo zjutraj.

O čem sta se pogovarjali prvi dami?

Po besedah predstavnikov Bele hiše sta gospa Trump in gospa Obama govorili o vzgoji otrok v Beli hiši. Melaniin sin Barron, ki je star 10 let, bo namreč prvi sin po Johnu F. Kennedyju Jr., ki bo odraščal v Beli hiši. Obamina starejša hčerka Malia je sicer bila prav tako 10 let stara, ko je Obama prvič prevzel predsedniško funkcijo leta 2008. Mlajša Sasha Obama je bila takrat sedem.

Bodoča prva dama slovenskega rodu že išče primerne šole za svojega sina Barrona.

Melanii je bila po besedah Trumpa prva dama Michelle Obama zelo všeč.
Melanii je bila po besedah Trumpa prva dama Michelle Obama zelo všeč. FOTO: ENEX

'Če boš uspešen, bo cela država uspela'

Obama in njegov naslednik Trump, ki sta se med letošnjo predsedniško kampanjo ostro napadala, sta po prvem srečanju v Beli hiši napovedala sodelovanje v času prenosa oblasti in pri vprašanjih, s katerimi se soočajo ZDA. "Če boš uspešen, bo cela država uspela," je Obama dejal Trumpu v Ovalni pisarni. 

Nemška kanclerka Angela Merkel je v četrtek telefonirala novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Čestitala mu je za zmago in izrazila zadovoljstvo, da ga bo lahko najkasneje julija 2017, ko bo v Hamburgu potekal vrhu skupine G20, pozdravila v Nemčiji. S Trumpom S Trumpom je danes po telefonu govoril tudi francoski predsednik Francois Hollande. V pogovoru, ki je trajal manj kot deset minut, sta govorila o skupnih zadevah, glede katerih želita razjasniti stališča. Med temi so boj proti terorizmu, Ukrajina, Sirija, Irak in pariški podnebni sporazum. Izrazila sta tudi pripravljenost za sodelovanje. Spomnila sta se tudi "zgodovine in vrednot, ki so državama skupne, ter prijateljskih odnosov med Francijo in ZDA".

Obama je dejal, da sta govorila o organizacijskih vprašanjih okrog Bele hiše, zunanji in notranji politiki. "Kot sem že povedal sinoči, bo moja glavna prioriteta naslednja dva meseca pomagati pri tranziciji, ki bo zagotovila uspešno delo novoizvoljenega predsednika. Mislim, da je pomembno, da stopimo skupaj ne glede na politične preference ali stranko ter sodelujemo pri številnih izzivih," je med drugim v kratki izjavi povedal Obama, ki je Trumpa označil za dobrega človeka.

Trump se je zahvalil Obami za sestanek, ki bi moral prvotno trajati le 10 minut, a sta se moža zaklepetala kar 90 minut. "Gospod predsednik, bilo mi je v veliko čast biti z vami in veselim se, da se bova še velikokrat srečala," je dejal Trump.

Kot kaže, pa je bila idila le navidezna. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je na novinarsko vprašanje odgovoril, da Obama vztraja pri mnenju, ki ga je podal pred volitvami. Namreč, da je Trump povsem neprimeren za položaj predsednika ZDA.

Republikanski voditelji kongresa, ki jih je Trump včeraj prav tako obiskal, ne mislijo tako, čeprav ga niso z navdušenjem sprejeli kot kandidata svoje stranke. Po zmagi naj bi bilo vse pozabljeno in republikanci bodo sodelovali pri uresničevanju konservativne agende.

Trump bo šele začel sestavljati svoj kabinet, vse informacije o poti naprej pa bodo na voljo na novi spletni strani, ki nosi ime po njegovem glavnem sloganu kampanje "Naredimo Ameriko spet veliko".

Že drugi dan protesti

Po izvolitvi Trumpa za predsednika ZDA se medtem po državi že drugi dan odvijajo protesti. Trump jih je na Twitterju sprva označil za zelo nekorektne, nato pa v nasledjnem tvitu pohvalil strast protestnikov do Amerike. 

Najprej je tako zapisal: "Pravkar smo imeli zelo odprte in uspešne predsedniške volitve. Zdaj pa imamo profesionalne protestnike, ki so jih podpihnili mediji. Zelo nekorektno!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato pa: "Obožujem dejstvo, da imajo majhne skupine protestnikov takšno strast do naše čudovite države. Vsi bomo stopili skupaj in bomo ponosni!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več sto protestniki v Baltimoru je vzklikalo: "Ni moj predsednik!" in "Nisem izvolil sovraštva za predsednika." Ena izmed "naključnih" organizatork protesta je dajala, da je organizirala protest kot dogodek na Facebooku le za svoje prijatelje, vendar se je nanj odzvalo na tisoče ljudi.

V Portlandu se je protest sprevrgel v izgrede

Policija v Portlandu v zvezni državi Oregon je dejala, da so se lokalni protesti zaradi "kriminalnega in nevarnega obnašanja" razvili v nemire. Na ulice se je podalo več kot štiri tisoč ljudi, nekaj protestnikov, ki jih je policija označila za "anarhiste", pa je razbijalo stekla trgovin in avtomobilov, oboroženi so bili s kiji in kamenjem, metali so petarde in zažgali smetnjak.

Veliko študentov v četrtek ni šlo na predavanja, ampak so se raje udeležili protestov. Tako tudi v finančni četrti San Francisca, kjer je približno 1000 študentov vzklikalo, da Trump ni njihov predsednik in da naj naredijo Ameriko zopet varno za vse.

"Protestiramo, ker stojimo za svojimi pravicami in želimo biti slišani," je dejala ena od protestnic v San Franciscu.

V New Yorku se je zbralo približno 300 do 400 protestnikov, v sredo jih je bilo skoraj 2000. Policija jih je zadržala, da niso blokirali Pete Avenije.

Župan Los Angelesa: To so bile travmatične volitve

V Los Angelesu se je več sto študentov zbralo pri University of California. "Sprva sem sprejela njegovo zmago, a ko sem videla govor Clintonove, si nisem mogla pomagati, da ne bi zajokala," je ena izmed protestnic dejala o demokratski kandidatki za predsednika ZDA Hillary Clinton.

Župan Los Angelesa Eric Garcetti je pozdravil proteste, vendar je protestnike pozval, naj bodo mirni. "To so bile travmatične volitve," je še povedal na novinarski konferenci.

Protesti so se med drugim zvrstili še v Chicagu, Denverju, Dallasu, Napi in Oaklandu.

Ameriška mesta so preplavili protestniki že v sredo, ko so Trumpu med drugim očitali rasizem in seksizem. Doslej so bili protesti precej mirni, prišlo je le do nekaj aretacij. Večji protesti pa so napovedani tudi za prihajajoči konec tedna, med drugim v soboto v New Yorku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (583)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
12. 11. 2016 12.30
+8
24 ur prej ste pljuvali po Melanie in Trumpu zdaj pa samo hvalite, vsak dan 3 prispevke oh in ah. Dvolični pokvarjenci!
RayManzarek
12. 11. 2016 12.36
+0
lars1102
12. 11. 2016 13.32
+0
ja, res, naj vas ne šmirgla " ni 5 posto".....!!!!
brabusednet
12. 11. 2016 11.33
-2
Rad bi vedel,kaj boste komentatorji pisali tisti kateri ga ne marate,če Trumpu uspe ZDA uspešno vodit.Levičarji bodo ziher rekli zato,ker je Melanija iz komunistične države.Ja takele še imamo v komunistični Slovenji.
Kollerik
12. 11. 2016 12.24
+1
raje nam ti povej, kako ste zahebal to državo, ti bp potem dosto bolj za verjet, kot pa tole klišejsko nabijanje o komunajzarjih.
brabusednet
12. 11. 2016 11.25
+1
Jaz mislim,da proteste vodijo naši levičarji,ki so Janšo in Kanglerja skenclali.Ampak Fištravec je slabši župan,Cmerar pa mandatar.Tako mi nazadujemo na političnem in gospodarskem področju,da o življenskem standardu ne govorimo.
Kollerik
12. 11. 2016 12.26
+2
nazadujemo zaradi splošne pokvarjenosti tega gnilega sistema, tako kot nazadujejo tudi na celem balkanu, na Madžarskem, v Italiji, Španiji, na Portugalskem itd... tako da so tele tvoje possrane teorije o "levičarjih" več kot iz trte zvite.
igorli
12. 11. 2016 19.09
Levičarji povsod kadar so na oblasti povzrožijo upočasnitev gospodarske rasti in zmanjšanje standarde. njihove ideje so v teoriji dobre, ampak v praksi se pa iz njih napajajo brezdelneži in pricofu.li.
Ciymbalta
12. 11. 2016 11.23
-3
Melaniji je gospa Obama všeč, mogoče pa Melanijo privlačijo ženske, saj oni njeni starec ni kaj vreden več
3334446789
11. 11. 2016 22.48
+1
Ni panike, Melaniji je všeč gospa Obama, meni pa gospa Melanija. Vesel sem pa , da nihče nikogar ne moti in da Trump ne zna slovensko;
GURT1
11. 11. 2016 22.38
+16
Najlepša prva dama v zgodovini ZDA!!! Foušljivci se pa pojejte, ker drugega vam ne preostane haha!!!
korintos23
12. 11. 2016 10.56
+0
In edina manekenka, ostale so bile šolane!
lnterReflections
11. 11. 2016 22.17
+4
Če bi Trump bil res neki skrajni desničar, ne bi vzel za ženo neke iz nekdanje komunistične države.
ToJeToZaZdaj
11. 11. 2016 22.20
+4
Saj verjetno ti misliš, da si neki logičnega napisal...:-)
macro
11. 11. 2016 22.07
-4
upam da bodo vredi hiso deziinficirali
akmt
11. 11. 2016 22.05
+15
Melanija je lepa kot filmska zvezda.No, pa saj je s svojo lepoto se bolj uspela.Postala je prva dama ZDA.Zdaj se pa razpocite vsi
Kollerik
12. 11. 2016 12.27
+1
vsi jo nimamo, da bo jo lahko tako uspešno vnovčili :))
Dule Med
11. 11. 2016 21.48
+2
Zavistneži Slovenski pa kje vam je mozak na paši daleč vstran od vas samih ?
ToJeToZaZdaj
11. 11. 2016 21.45
-4
Ma je naša Melania imela kaj svojega za povedat Obamovi al je za njo ponavljala kot v tistem nastopu? :-)
Skunk Works
11. 11. 2016 20.30
-1
Trump ima srečo, da ne živi v razviti demokraciji, kot je recimo v sloveniji. Kajti, če bi bi ga kakšen vrhovni sodnik demokratično "sfu..al", ter ga na osnovi neznanega bla bla bla , poslal lepo na hladno v čuzo teden dni pred volitvami, bi sedajle on drugače plesal......Tako pa ima srečo, da je tam, saj mi v sloveniji vemo, da USA niso niti D od demokracije.....
korintos23
11. 11. 2016 20.35
+2
A misliš za onih 759 milijonov za katere ni davka plačal?
GURT1
11. 11. 2016 22.42
+3
A ti bi pa kasiral?? Poznamo mi take, reče se jim tud rdeči kmeri!
trumpet2018
12. 11. 2016 08.23
-1
kori, izkoristil je luknje v zakonu, kot vsi drugi milijonarji, zakoni so pisani na roko milijonarjev, za njih veljajo drugačni zakoni kot za navadno rajo, temu se reče privilegij, a misliš da je pri nas kaj drugače
Kollerik
12. 11. 2016 12.29
Da, rozika.... trump bi zelo pasal v tole naše porušeno okolje
Ciymbalta
11. 11. 2016 20.04
-2
To plastiko kaj ima na sebi bi lahko skrila.
legvan1
11. 11. 2016 19.58
+15
evo dokay več, da smo slovenci zelo uspešni v svetu, smo prepoznavni in slavni. poglejte športnike, križaj, mateja svet..... tina, peter... smo pravi narod, pa še faušije imamo dost. ej melani srečno lp
hondica
11. 11. 2016 19.53
+7
Trump se odpoveduje predsedniški plači, res carsko.
Johny231
11. 11. 2016 19.02
-8
K papiga ponavljala Melania za Obamo
Karantanija
11. 11. 2016 19.38
+5
"Dokler slovenski rod biva, po zemlji hod, bode slovelo slovensko dekle ... Lilija, vrtnica, mila ti šmarnica, ličece krasi slovensko dekle!" Melanija, slovenski cvet v beli hiši!
minnaema@yahoo.com
11. 11. 2016 18.40
+4
VSI SO SIMPATIČNI in lepo naštimani in upamo,da bi od tega imel kaj tudi narod od bilo- katerega konca živi saj vsakdo si želi živeti umirjeno in NORMALNO življenje, ki mu delo in zaslužek zagotalvja vse to !
sumarum
11. 11. 2016 17.54
+29
Očitno gre nekaterim močno na živce, če moškega privlačijo ženske in da o nekaterih izmed njih pove iskreno in brez dlake na jeziku, kako so se mu ponujale in se mu še. Največkrat protestirajo homoseksualci in ženske, ki so se prepoznale v njegovih besedah. Povrh vsega so protestniki tudi plačani. Od koga drugega, kot od Sorosa? Trump jih moti, ker želi stvari spet postaviti na svoje mesto. Nekateri so mnenja, da se ne zna primerno obnašati in javno nastopati. Glejte, marsikdo od politikov zna leporečiti in se na videz fino vesti, pa koliko slabega so naredili svetu. Zato ne nasedajte več lepim in sladkim besedam. Trump morda nima najbolj vzornega vedenja in javnega nastopanja, kar pa še zdaleč ne pomeni, da ne bo naredil nekaj dobrega za ZDA in morda tudi za svet. Pustimo se presenetiti.
nikhrast
12. 11. 2016 15.00
+1
Ne vem če se bo spremenil, še biznis svet ga ne mara, stalno v sporu, stalno na sodišču, stalno v stečaju... Njegov Trump Tower je prejšni teden šel v stečaj, drugi mesec gre na sodišče na Floridi zaradi Trump univerze....
korintos23
11. 11. 2016 16.52
-6
Nightfly, nekaj mi še odgovori potem pa nehajva o toti Melaniji. Zakaj tako lepa in mlada ženska mora vzeti tako strošenega dedca, pa ne mi reci da je to ljubezen? Si videl kako se objemata in poljubljata-plastika.
CyberWorm90
11. 11. 2016 17.02
+3
sej tut ona ni weč rosno mlada : ))) mislim da je clo starejša od mene za 2 leti : )))
kapljač1
11. 11. 2016 17.06
+10
Skupaj sta že 18. Let. Tolk o iztrošenosti. Sploh o iztrošenosti Trumpa pred 18 leti. Poznam nekaj podobnih primerov iz svoje okolice. Pa vam povem, brigajte se zase. Kot se ti tudi in jih leta razlike sploh ne motijo.
nitiniti
11. 11. 2016 19.55
+2
meni delujeta zelo usklajeno in ljubezen je med njima
akmt
11. 11. 2016 22.09
+6
Vecina Slovencev nad 40 izgleda bolj iztroseno.Imajo debele trebuhe, so plesasti.Ali pa so polni proteinov in s plasticnimi.misicami in potatujani.Nikogar ne vidis, da bi v javnosti objel svojo zeno.In ni ves kec v denarju....
kapljač1
11. 11. 2016 16.51
+14
Nesposobnost aktualne politike. Je že prav obupna. V Bruslju in Wašingtonu, so bili prepričani v zmago Hilary. Tako kot jih je presenetila v Eu presenetila še begunska kriza in sploh izvolitev Trampa, bi rekel, da bodo krivci, še hujšim zapletom, kot da ne znajo, nočejo pogledat čez ramena in izpod peska. Tako je tudi na oblast prišel Hitler in Mosulini. Se znašli v drugi svetovni vojni. Tako so iznenada Japonci napadli Ameriko. Nepripravljeni na Isis in teroristične napade. In ker ne vedo, kaj lastni narodi o svojih politikih resno mislijo. To kar ameriški državljan misli, to mu je Trump prinesel na pladnju. Ne pozaBit, da se je uradna elita od naroda preveč odaljila in sploh nimajo nadzora , kaj se jim lahko zgodi. Zato je Trump zgolj produkt nesposobne elite politikov, širom sveta. Sam sem na zmago Trampa, gdaj že stavil kišto pira. Maš filing v sebi ali ga nimaš, pa že dolgo več nisem aktiven v politiki. " si za nekaj, ali nisi za nič"