Tujina

Bela hiša predlaga 80-odstotno zmanjšanje izpustov do leta 2050

Marakeš, 17. 11. 2016 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spopadanje s podnebnimi spremembami je "največji test poguma in vizije, kar ga boste lahko našli", je dejal ameriški državni sekretar Kerry. Predstavljaj je strategijo, ki predvideva znižanje izpustov toplogrednih plinov za 80 odstotkov ali več do leta 2050. Načrti so deležni hvale, a kaj, ko se v Belo hišo seli Donald Trump.

Administracija odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame je predstavila novo strategijo za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov v ZDA. Zavzema se za "globoko dekarbonizacijo" in predvideva znižanje izpustov toplogrednih plinov za 80 odstotkov ali več do leta 2050 glede na leto 2005.

Kerry: Nova strategija začrtuje pot, ki je dosegljiva

John Kerry na podnebni konferenci v Marakešu: moramo in zmoremo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov.
John Kerry na podnebni konferenci v Marakešu: moramo in zmoremo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. FOTO: AP

Novo strategijo je na mednarodni podnebni konferenci, kjer pogajalci postavljajo temelje za uresničevanje pariškega sporazuma, predstavil ameriški državni sekretar John Kerry. Kot je poudaril, začrtuje pot, ki je "dosegljiva, skladna z dolgoročnimi cilji pariškega sporazuma in pomeni pospeševanje obstoječih tržnih trendov". ZDA po njegovih besedah lahko pokrijejo vse večje zahteve po energiji z nizkimi izpusti ter na ta način zagotovijo cvetoče gospodarstvo in pravičen prehod za Američane, katerih življenja so trenutno vezana na rabo fosilnih goriv.

"Pri podnebnih spremembah ni nič pristranskega za svetovne znanstvenike, ki so skoraj soglasni v svojih zaključkih, da so podnebne spremembe resnične, se dogajajo, zanje smo večinoma odgovorni ljudje. Če ne naredimo dramatičnih korakov za zmanjšanje ogljičnega odtisa naše civilizacije, pa nas čakajo vse bolj katastrofični vplivi na naš način življenja," je poudaril Kerry. Spopadanje s tem izzivom je označil za "največji test poguma in vizije, kar ga boste lahko našli".

Odločil bo trg, ne politika

Čas ni na naši strani. Svet se že spreminja z vse bolj alarmantno hitrostjo z vse bolj alarmantnimi posledicami. John Kerry

Tržne sile, ne politika, bodo narekovale bodočo energetsko politiko sveta. Globalni trendi se oddaljujejo od fosilnih goriv, a ukrepanje mora biti hitro, je še dejal Kerry, ki je zato prepričan, da poti dekarbonizacije, na katero so se podale ZDA, ni mogoče zaustaviti, ne glede na izbrano politiko. "Nihče nima pravice sprejemati odločitev, ki zadevajo milijarde ljudi, samo na podlagi ideologije brez pravih vhodnih informacij," je ob tem posvaril.

Bela hiša je namreč strategijo, spisano na 111 straneh, v javnost poslala dobra dva meseca, preden bo kot novi predsednik zaprisegel republikanec Donald Trump, ki je podnebne spremembe označil za potegavščino in napovedal umik podpore ZDA pariškemu podnebnemu sporazumu.

44. ameriški predsednik je zavezan boju proti podnebnim spremembam, 45. jih ne priznava.
44. ameriški predsednik je zavezan boju proti podnebnim spremembam, 45. jih ne priznava. FOTO: AP

Pohvala ameriškim prizadevanjem

Vodilna ekonomistka Združenja zaskrbljenih znanstvenikov (UCS) Rachel Cleetus je ameriško strategijo pohvalila kot "celovito". "Če Trump sprejme ali ne sprejme te vizije, ta predstavlja močno podlago za delovanje bodočih administracij, pa tudi zveznih držav, mest in drugih držav, ki razmišljajo o svojih dolgoročnih podnebnih in energetskih načrtih," je menila.

Tudi podpredsednik organizacije Environmental Defence Fund Nathaniel Keohane je pohvalil ZDA. Ameriški načrt prikazuje, kako lahko ZDA pomembno dekarbonizirajo svoje gospodarstvo in bo tem izkoristijo priložnosti na poti prehoda v nizkoogljično prihodnost, je ocenil.

Pariški podnebni sporazum

Pariški sporazum prvič v zgodovini pri dosegi istega podnebnega cilja združuje tako razvite države kot države v razvoju. Svet zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in države spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

Podpisalo ga je 197 držav, ratificiralo pa 110. Prav danes bo o ratifikaciji Slovenije odločal državni zbor.

V skladu s pariškim sporazumom naj bi sicer države svoje strategije do sredine stoletja predložile šele do leta 2020. Vendar pa se po izredno hitrem vstopu sporazuma v veljavo tudi tukaj premika hitreje od pričakovanj – ob ZDA je svoje načrte v sredo že predložila tudi Mehika, ki obljublja 50-odstotno znižanje izpustov toplogrednih plinov do sredine stoletja glede na leto 2000.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
18. 11. 2016 16.29
. pif..leto 50. haha. / sveda da bi bilo preDobro, če bi napisali : do leta 2017
Razumnež
18. 11. 2016 09.55
Škoda da niso v Beli hiši sedaj, predno bo v njo prišel ta Donald Trump še naredili nek imaginarni plan, kako bodo po celem svetu zmanjšali revščino za 86%.
Razumnež
18. 11. 2016 09.56
-1
ker kot bi rekel Kerry: "To je dosegljivo"
nikhrast
18. 11. 2016 16.33
-1
Trump bo nekaj naredil za revne, precej podpore ima v Sloveniji, žnižal bo davke bogatih, pa davke na korporacije bo tudi znižal.
Razumnež
18. 11. 2016 09.53
+0
Spet članek napisan češ.... "a kaj ko se v Belo hišo seli Donald Trump"...... Kaj je pa ta hvalevredni Obama naredil v dveh mandatih ???? Obljube tik pred odhodom so isto kot voda v čevlju.
mikumi
17. 11. 2016 18.07
+3
Zdaj ko bodo kmalu odšli se hvalijo kaj bi lahko naredili, do zdaj so pa sporazum ovirali. To mi diši po nagajanju Trumpu češ če bi mi ostali na oblasti bi bilo super zdaj ko odidemo bo pa slabo. Zelo prozorno
nikhrast
17. 11. 2016 15.45
+1
Jasno, po zmagi Trumpa so šle delnice umazane energije gor, pariški sporazum bo raztrgal, več podpore naftnim kompanijam, spet bodo vrtali vsepovsod, gradili se bodo naftovodi, pravi da bo takoj dovolil gradnjo Keystone XL pipeline, premogovniki bodo dobili podporo..., zgleda da ima Trump pri tem precej podpore v Sloveniji.
Transformerji
17. 11. 2016 15.29
+1
Bela hiša nam torej obljublja čisto energijo, pa še najcenejša bo - brez korporacij!
Transformerji
17. 11. 2016 14.25
+4
A kaj, ko se v Belo hišo seli Donald Tramp....... do sedaj ste bili pa tisti, ki ste učili vse ostale, nikar se ne smešite!
Transformerji
17. 11. 2016 14.35
+3
sami pa niste naredili popolnoma nič.........
bu?e24 1
17. 11. 2016 14.52
+6
Use bolj mi je ušeč tale trump ze ga krivijo za use gorje na svetu tudi za klimatske spremebe to more biti neki pozitivnega ko se samo spomnem kako so obamo hvalili in mu delili nobelove nagrade za mir in kako bo svet resu pred usemi gorjami nakoncu je unicil afriko.srednji zahod in evropo pocasi z begunci pa se 3 svetovno vojno je skor zaceu no ma se cajt da to ispovne dokonca upam da nau uglavem pol je trump res lahko samo pozitivec
frako
17. 11. 2016 14.58
+2
Če je pa tramp treku da so kimatske spremmbe mit ki se jih je zmislila kitajska.
frako
17. 11. 2016 15.01
+1
transformer, pod obamo se je rudnikou za premog ogromno zaprlo, zdej čakajo da tram svojim kolegom spet dovoli kopat.
Transformerji
17. 11. 2016 15.10
pa ne, da so samo rudniki tisto zlo?? Avtomobilski izpuhi, pa kurjenje na odpadna olja,....premalo prostora....
Transformerji
17. 11. 2016 15.11
frako
17. 11. 2016 15.14
Ne sam so pa velik delež tega zla, pa reku si da niso naredl nič, sam u novicah ni smel bit k bi folk joku da neče službe v rudniku zamenat za službo postavljanja vetrnic. Pod trampom se pa ve da se bodo spet odprli in še kkšn drug projekt ki so ga demokrati oz ljudje ki zastopjo znanost ustavljal.