Tujina

Bela hiša: Guantanamo ostaja

Washington, 22. 06. 2007 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bela hiša je zanikala govorice, da naj bi zaprli taborišče Guantanamo na Kubi.

"Skorajšnje odločitve o prihodnosti Guantanama ne bo in v Beli hiši ne bo nobenega sestanka", so poudarili v Beli hiši
"Skorajšnje odločitve o prihodnosti Guantanama ne bo in v Beli hiši ne bo nobenega sestanka", so poudarili v Beli hiši FOTO: Reuters

V ameriških medijih so se pojavile govorice, da naj bi administracija ameriškega predsednika Georgea Busha razmišljala o skorajšnjem zaprtju zloglasnega taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi, a je Bela hiša to zanikala.

"Skorajšnje odločitve o prihodnosti Guantanama ne bo in v Beli hiši ne bo nobenega sestanka," je izjavila tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino.

Do sedaj je bil obsojen je le en osumljenec - Avstralec David Hicks, ki je marca priznal krivdo za materialno podporo teroristom
Do sedaj je bil obsojen je le en osumljenec - Avstralec David Hicks, ki je marca priznal krivdo za materialno podporo teroristom FOTO: Reuters
ZDA so doslej iz Guantanama izpustile okoli 400 zapornikov. Od leta 2002, ko je bilo taborišče odprto, je bil obsojen le en osumljenec - Avstralec David Hicks, ki je marca priznal krivdo za materialno podporo teroristom in bil obsojen na devet mesecev zapora.

Ameriški mediji so poročali, da visoki člani Busheve administracije razpravljajo o zaprtju Guantanama, kjer je v okviru "vojne proti terorizmu" zaprtih 375 ljudi in da naj bi bil o tem danes sestanek v Beli hiši. V Guantanamu so številni zaprti že več kot pet let brez obtožnice in upanja na pošteno sojenje.

Po poročanju ameriških medijev naj bi se v administraciji bližali dogovoru o zaprtju taborišča in selitvi zapornikov v enega ali več objektov ameriškega obrambnega ministrstva, med katerimi so omenjali tudi strogo varovani vojaški zapor Fort Leavenworth v Kansasu, kjer bi jim lahko sodili. O tem naj bi danes govorili Bushevi svetovalci za nacionalno varnost in pravniki, a je Bela hiša sestanek odpovedala, ko je novica prišla v javnost.

"Predsednik si že dolgo želi zapreti Guantanamo, a želi to narediti na odgovoren način," je povedala Perinova, pri čemer je dodala, da je pred tem treba narediti še nekaj korakov, na primer ustanoviti vojaške komisije in vrniti v domovino zapornike, ki bodo dobili dovoljenje za izpustitev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.