Tujina

FOTO: Nemčija: schengen je v nevarnosti

Stockholm, 04. 01. 2016 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Švedska je začasno opustila zaveze iz schengenskega sporazuma in uvedla strogo kontrolo na meji z Dansko. S tem bi radi omejili število migrantov, ki prihajajo v državo. Danska posledično uvaja nadzor na meji z Nemčijo, ti pa pravijo, da to predstavlja veliko nevarnost za schengen.

Vsi potniki, ki želijo prečkati most Oresund, ki povezuje Dansko in Švedsko, morajo tako zdaj pristojnim organom predložiti zahtevane dokumente. To velja tako za potnike z osebnimi vozili, kot za potnike na avtobusih in vlakih. Nov ukrep bo povzročil kar nekaj preglavic Švedom, ki živijo v mestih Malmo in Lund in delajo v danskem Kopenhagnu. Ti dnevni migranti se namreč prek omenjenega mostu redno vozijo na delo. Enako identiteto dodatno preverjajo tudi na trajektih.

Pod drobnogledom potniki na vlakih

Vlaki, ki so na poti proti Švedski, se po novem ustavijo na letališču v danskem Kopenhagnu, kjer morajo vsi potniki čez kontrolo. V skladu z novimi predpisi, so okoli železniške postaje celo postavili žičnato ograjo. Z danimi ukrepi se je načrtovano število vlakov, ki potujejo na Švedsko, znatno zmanjšalo, prav tako opozarjajo, da bo prihajalo do večjih zamud.

Nemčija se je že odzvala na pričetek izvajanja ukrepov s strani Švedske in Danske. Pravijo, da lahko to ogrozi schengensko območje, poroča BBC.

Predvidene so tudi kazni za ponudnike prevozov, in sicer bo prevoznik kaznovan, če bodo osebe, ki jih prevaža potovale brez veljavnih osebnih dokumentov. Nad tem ukrepom so zelo zaskrbljeni predstavniki švedskih železnic SJ, kjer pravijo, da bodo sami težko nadzorovali, ali imajo vsi njihovi potniki veljavne dokumente. Če tega ne bodo mogli izvajati, bodo ukinili prometno povezavo s Kopenhagnom, pravijo.

V Evropo je sicer v letu 2015 prišlo več kot milijon beguncev in migrantov. Poleg Nemčije je Švedska ena od njihovih najbolj željenih končnih destinacij. V lanskem letu so Švedi sicer beležili 150.000 prošenj za azil, sosednja Danska pa zgolj 20.000.

Švedska uvaja nadzor na mejah - 6
Švedska uvaja nadzor na mejah - 6 FOTO: AP

Začasni nadzor uvaja tudi Danska. So to jasni znaki razpada schengenskega območja?

Danska je na svoji meji z Nemčijo uvedla začasni nadzor, je danes sporočil danski premier Lars Lokke Rasmussen. Danska se tako odziva na to, da je Švedska s polnočjo uvedla sistematičen nadzor na meji z Dansko. V Koebenhavnu se bojijo, da bi se lahko zato na danskem ozemlju nakopičilo veliko število migrantov.

"Ko druge nordijske države zapirajo svoje meje, ima lahko to hude posledice za Dansko," je danes izpostavil premier in dodal, da bi lahko to vodilo v občutno povečanje prosilcev za azil na Danskem.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil na novinarski konferenci, bo ukrep zaenkrat veljal deset dni. Policija bo na meji izvajala naključne kontrole, kar pomeni, da ne bodo preverjali dokumentov vseh, ki prihajajo iz Nemčije, je zatrdil.

Pojasnil je še, da je od začetka septembra iz Nemčije na Dansko prišlo 91.000 ljudi, od tega jih je 13.000 zaprosilo za azil, ostali pa so šli naprej na Švedsko in Norveško. Sedaj obstaja tveganje, da bodo ti ljudje ostali ujeti na Danskem. "To želimo preprečiti," je dejal in dodal, da je z ukrepom seznanil nemško kanclerko Angelo Merkel, njenega odziva pa ni komentiral.

Da bodo na potezo Švedske odgovorili z uvedbo začasnega nadzora na dansko-nemški meji, je Rasmussen sicer napovedal že sredi decembra.

Švedska je novembra s ciljem zajezitve migrantskega toka na mostu Oresund na švedsko-danski meji najprej uvedla začasen nadzor, decembra pa je napovedala, da bo s 4. januarjem šla še korak naprej in tam uvedla sistematično preverjanje osebnih dokumentov. Tiste, ki ne bodo imeli ustreznih dokumentov, bo vračala na Dansko.

Švedska uvaja nadzor na mejah - 5
Švedska uvaja nadzor na mejah - 5 FOTO: AP

Bojijo se, da bi ob švedskem ukrepu kar 8 od 10 prosilcev ostalo na Danskem

V Koebenhavnu so takrat ocenili, da bo moralo v tem primeru na Danskem ostati kar osem od desetih prosilcev za azil, namenjenih na Švedsko. Zato so se odločili uvesti nadzor na meji z Nemčijo, tako da prosilci za azil sploh ne bi mogli priti v njihovo državo.

Mejni nadzor so v minulih mesecih sicer uvedle že vse sosede Danske: Norveška, Švedska in Nemčija. Schengenska pravila nadzora na notranjih mejah ne predvidevajo, razen za omejeno časovno obdobje in ob izjemnih okoliščinah.

Politikov v Koebenhavnu ne jezi le to, da se bo zaradi preobrata švedske priseljenske politike verjetno povečalo število prosilcev za azil pri njih, ampak švedskim kolegom očitajo tudi, da s svojim ravnanjem škodijo odnosom med državama.

Za gradnjo infrastrukture v mejni regiji Oresund ter povezovanje Koebenhavna in tretjega največjega švedskega mesta Malmö v eno celovito območje so namreč porabili milijarde, zdaj pa naj bi Švedi regijo znova delili na dvoje.

Most Oresund dnevno prečka okoli 30.000 ljudi, mnogi med njimi se preko njega vsak dan vozijo na delo v sosednjo državo. Zaradi današnje uvedbe sistematičnega mejnega nadzora se bo ta pot občutno podaljšala in napovedujejo velike zastoje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MIGLA
05. 01. 2016 14.39
+1
za vse se zahvalite teti merklovi, nemci že vso zgodovino hočejo imeti prevlado nad evropo in vedno kaj slabega zakuhajo
napoleon4
05. 01. 2016 08.22
+4
Tako sedaj je očitno kar trdim, da so države ki so se priključile kasneje drugorazredne v EU s strani starih članic, ko je Avstrija uvedla nadzor na meji z Slovenijo Nemčija ni nič jamrala ko se pa uvede na zahodu je pa to razpad šengna.
realno1
04. 01. 2016 20.02
+18
Domine padajo...
Kollerik
04. 01. 2016 19.43
+5
Morda je najbolje, da Schengen začasno zamrznejo, v ta namen pa bi lahko Slovenija s ponosom poslala v pomoč EU svojo elitno četico specialistov z veliki izkušnjami v zamrzovanju stvari, lopovov in dogodkov (Janković, press)
HorstWiesel
05. 01. 2016 08.12
korintos23
04. 01. 2016 18.38
+3
Carin ne bo, osebno bom pa ja pokazal ne mejnem prehodu, kam se mi pa mudi!?!
Kollerik
04. 01. 2016 19.37
+1
....sploh pa, če vas bo cela kolona morala pokazat osebno, boš morda vmes lahko tudi malce zadremal... ;)
JE-BI-GA
05. 01. 2016 08.18
+4
Kako bo gnili Peterle sedaj mjavskal, ker bo moral pokazat osebno ????????????? Pa slika od Tita še vedno lepša kot njegova !!!!!!
kapljač1
04. 01. 2016 18.22
+9
Če bi Šengen padel., bi mi bilo žal samo , ker Hrvaške ne bi mogli bojkotirat za vstop v šengensko območje. Že ker bi bila čisto zadnja priložnost. Bi že bila prava priložnost rešiti vse bilateralne probleme med državam, enkrat za vedno. Po drugi pa se zavedam, da Slovenija nima načelne politike, ki bi stala za interesi naroda in države in bi Hrvate ponovno spustili, tako v šengen, kot "Tudi nase". Ker naši politiki se vedno "po malo je.be". "Malo Tako in Malo Drugače".
korintos23
04. 01. 2016 18.39
+1
Kaj boš jih bojkotiral če vrag Šengen jemlje!
kapljač1
04. 01. 2016 19.23
+4
sej pravim! Sam, da mi bo sam zarad Hrvatov žal. Drgač pa je bolje če šengena ni. In se naj vsaka država zase bode, kako bo na svoji meji in za svoj interes odločala.
tony_abcde@yahoo.com
04. 01. 2016 18.22
+21
S Schengenom je že nekaj časa konec...in to se ve, ampak se modro molči. Švedi zapirajo meje, ne povejo pa tega da je z migranti prišlo nekaj tisoč teroristov in zdaj čakajo na izvedbo akcij, enako velja za Nemčijo in Belgijo. Švedski eksperiment, ki se vleče iz 70ih je pokazal kaj se zgodi z državo kjer se uvozi poceni delovno silo, neasimilacijo in razbijajnje monolitne švedske družbe. Porast kriminala, posilstev itd. Za Dansko in Norveško je še upanje, medtem ko je Švedska že postala prava greznica iz katere bo še zamakalo v EU. Mama Merkel uvaža na veliko poceni delovno silo, v ozadju so korporacijski lobiji ki jim to ustreza. Samo niso v svoji kalkulaciji upoštevali, da so emigranti pripravljeni delati dve uri, počivati tri ure in potem spet delati 2 ure. Za vse ostalo so socialni transferji.
ONniON
04. 01. 2016 19.42
+5
danska in norveška sta nizko zadolženi imata eno nižjih stopenj revščine v evropi ki se v času krize nista povečali,na švedskem se je stopnja tveganja revščine v primerjavi z letom 2010 zelo povečala iz 12,9 % na 15,2 % v letu 2014 po podatkih eurostata
tony_abcde@yahoo.com
04. 01. 2016 20.01
+13
Švedska je že zdavnaj izgubila kompas pod deklaracijo, da je vse sovražni govor in nestrpnost...tudi če se uniči državo, možgane so jim oprali do temelja in ravno to prav pride priseljencem, ki živijo na račun davkoplačevalcev. To ne more trajati v nedogled...in ko ne bo več denarja bodo imeli tako situacijo, da si niti v najhujši mori ne morejo predstavljati.
tony_abcde@yahoo.com
04. 01. 2016 20.13
+8
Ampak o takih temah 24ur ne sme ali pa ne želi pisati...je bolj enostavno zaklepati komentiranje.
eFranjo
05. 01. 2016 10.22
+1
Annunakii
04. 01. 2016 18.06
+12
če schengen pade lahk vsi povprek tožimo nemčijo,kr je ona povzročila vse to sranje,bol specifično teta angela je to skuhala,žere pa cela europa. kak si sploh ti nemci drznejo karkol diktirat ? prvo jih vabite,jih pride 5 miljonov zaj pa so usi krivi sam nemci ne! zgodovina se očitno ponavla,prva svetovna,nemci so bli glavni not,so zgubli so rekli nismo krivi druga svtovna vojna od angele stric začne vojno,jo zgubijo cela evropa porušena,here we go again nemci rečejo da niso krivi bavarski minister ni dolgo nazaj rekel da bodo meje zaprli in da more slovenija zaščitit svojo južno mejo ? P*********** zaka jo pa mormo zaščitit ? kr ste vi nemci rekli pridite !
kapljač1
04. 01. 2016 17.51
+19
Ni samo Šengen v nevarnosti. V nevarnosti je Mir v Evropi in najmanj še na Bližnjem vzhodu. Nespametna politika Amerike in Evrope. Svetovne vojne pa ni za pričakovat, ker Amerika se gre vojne samo s tistimi državami, ki Amerike "kontinentalno ne dosežejo". (Rusi jih dosežejo )
Annunakii
04. 01. 2016 18.17
+5
vedno več držav ma možnost dosečt kontinentalno ameriko,severna koreja,iran,savdske države... dejstvo : savdska arabija se trenutno pogaja z pakistanom za prodajo jedrskih raket,od kitajcov so pa tak že kupli rakete katere dosežejo usa brez blema
kapljač1
04. 01. 2016 18.53
+4
Z eno ali dvema "pokalicama" , kdo bi se spustil v medcelinsko obstreljevanje z Amerikanci??? Saudijci so zavezniki. So brez Amerike, kot brez zize. Severna Koreja "svojih petard" ne bo razkazovala. Ta če ma kaj, ma za strašenje.. Kitajska so pa, kot naši sosedi Hrvati. "Previdni". Ko je bila Slovenija prva napadena so se "susedi posakrili u mišje rupe". Danes so glasni , kot da so sami osvobodili Svetega Petra, in se tudi lahko, ker se Slovenci nismo "posakrivali", ko so bili napadeni še Hrvati. In smo jim pomagali. Iran je zaveznik Rusov , se bodo obnašali v duetu. No za medcelinsko obstreljevanje pa Iran nima, še petard ne.
Annunakii
04. 01. 2016 20.41
-1
Annunakii
04. 01. 2016 20.42
+3
ka je to cenzura al kaj napišem pol romana prikaže pa samo motiš se ?
kapljač1
04. 01. 2016 21.38
+2
"tehnična napača". Se pogosto dogaja. Vendar ko moraš ponovno opisovat "staro misel", se sama vsebina ponavadi spreminja na bolje. Za vse je nekaj dober.(Vedno kopiram post, sploh če je daljši, preden ga spustim v obtok, da mi ni treba vedno znova "čarat".)
korintos23
04. 01. 2016 17.51
+0
Slovenija se nima kaj bati, totih par komadov bomo pa že prehranili!
korintos23
04. 01. 2016 17.47
+7
Sedaj bi Starega rabili!
Kollerik
04. 01. 2016 19.39
+2
Kollerik
04. 01. 2016 19.39
+1
korintos23
04. 01. 2016 17.46
+11
Ja Nemčija, Šengen razpada, kriva je pa Nemčija, tante Angela! Sedaj bo počasi razmerje 1:10 in ste se ustrašili?
ochi
04. 01. 2016 17.42
+0
tisti, ki misli, da EU razpada, se moti. samo bolj fačističen nadzor bodo uvedli, in sicer nad državljani. begunce bodo po faktu itak izgnali.
korintos23
04. 01. 2016 17.46
+3
Ne bodo jih izgnali samo nič dobrega se jim ne piše!
intel1
04. 01. 2016 17.42
+7
RAZPAD UMETNE BOLANE TVORBE EVROPA
ochi
04. 01. 2016 17.39
+2
hram demokrcije obrača hrbet ljudstvu v najtemnejši uri. hah, klasika.
1adler
04. 01. 2016 17.32
-2
Šengen ni v nevarnosti pred muslimani,bolših ni
Zaboljsijutri
04. 01. 2016 17.11
+10
Na drugi sliki zgleda da migrant ''v svetlecem jopicu'' preverja dokumente EU drzavljana in ne obratno :)
hotchilipoper
04. 01. 2016 17.07
+2
Tako pametne glave,pa vse kar naredijo,vse zaj
c00kies
04. 01. 2016 16.33
+28
Vprašanje sobivanja s kulturo, ki v 21. stoletju, še zmeraj živi tam nekje v 7. stoletju našega štetja (v času Mohameda), bo očitno problematično dokler se preprosto ena kultura ne izbriše iz obličja Zemlje, saj monoteistična religija tolerira samo enega in edinega boga in nobenega drugega. Naša kultura je prenehala križarske pohode v imenu boga in začela pohode v imenu naftnih mogotcev. Sedaj so nekako poniknili naftni pohodi in so se začeli tisti v imenu miru. Islam je po drugi strani neizprosen. Širi se mirno ali nasilno, z vsemi sredstvi, politično, vojaško in gospodarsko, na vsa področja zahodne kulture in uvaja lastno pravo, kjer se jim do danes niti sanjalo ni, da jim bo to kdaj uspelo. Kaj pa počne naša politika? Mirno opazuje dogajanje iz fotelja saj jim prinaša tok migracij delovno silo, ki bo gnala sodobni stroj suženjstva. Ne zavedajo pa se radikalnih nevarnosti, ki jih Islam prinaša v naš prostor s seboj. Kar se pa demokracije tiče, vsi vemo, da na Vzhodu ta reč s tem imenom ne obstaja in ne more obstajati. Cerkev na Vzhodu ne bo zagledala neba, to je že dolgo jasno. Đamije na Zahodu pa vztrajno rastejo in rastejo, prav tako so množice pred njimi vse večje in večje.
prekomeje
04. 01. 2016 16.47
+15
c00kies
04. 01. 2016 16.58
+10
Ohranjanje naše kulture na naši zemlji bi morala biti neke vrste prioriteta v tem času. Nekaterim je pa v interesu le dobiček, na posledice se pa požvižgajo. "To kar seješ to žanješ" je tisti znameniti rek iz Vzhoda, ki bi nam moral dati mariskaj misliti.
morituri
04. 01. 2016 17.26
+10
Vsi trije imate prav ampak kaj ko naši neumni politiki mislijo drugače in niso postavili žice že prej. Po moje naj vsaka država sprejme samo toliko beguncev kolikor jih lahko pošlje naprej. In ko jih pošlje naprej naj ponovno sprejme samo toliko kolikor jih lahko pošlje naprej. To bi morale narediti vse države in tista, ki se tega ne drži naj ima vse presežne begunce v svoji državi in naj skrbi zanje. To bo tudi pokazatelj sposobnosti politikov. Ne razumem tudi, ker Nemčija misli sprejeti samo 1000 beguncev na dan, zakaj jih mi spuščamo v državo vsk dan več tisoč???
FCL
04. 01. 2016 16.19
+44
Z dnem, ko je Merklova rekla "Wilkomen fluchtlingen" schenhena ni bilo več. Najhujše pa nas, Slovence, šele čaka, ko se bodo vse meje zaprle, mi pa bomo kot tamponček posrkali na 10.000 enomonskih in socialnih turistov, ker pač so nekateri mnenja, da ne potrebujemo ograje na meji. Upam, da boste potem vsi pametnjakoviči v begunskih taboriščih kot prostovoljci delali za te ljudi.
rezervni
04. 01. 2016 16.27
+19
večina teh pametnjakovičev je že poskritih, ostali pa še bojo
prekomeje
04. 01. 2016 16.31
+3
murinar
04. 01. 2016 16.52
+15
Makaroviča ,Mesec ,Violeta že čakajo ,kako bojo delali in modrovali!