Tujina

Madžarska snemalka spregovorila: Pograbila me je panika, nisem brezsrčna

Budimpešta, 11. 09. 2015 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znana je identiteta moškega z otrokom, ki ga je madžarska televizijska snemalka Petra Laszlo spotaknila med begom. Gre za sirijskega nogometnega trenerja Osamo al-Ghadaba. "Zbežal je pred sovraštvom, a našel novo sovraštvo," pravijo uporabniki družbenih omrežij. Snemalka pravi, da se je ustrašila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kolone beguncev se ne bodo kmalu ustavile
    02:34
    Iz 24UR: Kolone beguncev se ne bodo kmalu ustavile
  • Iz 24UR: Nečloveški pogoji v madžarskem taborišču
    02:34
    Iz 24UR: Nečloveški pogoji v madžarskem taborišču
Pograbila me je panika. Nisem brezsrčna, rasistična oseba s kamero. Petra Laszlo

Ves svet se je v začetku tedna zgrozil nad sramotnim ravnanjem madžarske snemalke Petre Laszlo, ki je brcala in spotikala begunce, ki so se izmuznili iz primeža neusmiljenih madžarskih policistov. Povsem očitno je, da med spotikanjem moškega z otrokom v naročju ni mislila na to, da je tudi to človek, kot vsak izmed nas, da ima ime, ki je v Siriji nekaj veljalo, da ima družino in željo po mirnem življenju.

Osama al-Ghadab je prišel iz sirijskega mesta Deir Ezzor, kjer je delal kot nogometni trener prvoligaša Fotuwa SC. Kot ugotavljajo tuji mediji, je veljal za odličnega trenerja, a si je s prizadevanji za odpravo nevzdržnega Asadovega režima na glavo nakopal kopico težav. Kot poročajo iz Sirije, so ga predstavniki tamkajšnje oblasti zaradi tega v preteklosti že pridržali in mučili. Ko so se v njegovih krajih pojavili skrajneži samooklicane islamske države, je sklenil, da bo zbežal in tako obvaroval svojo družino pred najhujšim.

Zbežal pred sovraštvom, našel novo sovraštvo

Kot še poročajo tuji mediji, trenutno ni znano, kje se al-Ghadab nahaja, njegovo identiteto je javnosti namreč razkril njegov drugi sin Mohannad. Na družbenih omrežjih se vse od tedaj vrstijo objave uporabnikov, ki pravijo naj ne obupa. "Zbežal je pred sovraštvom, a našel novo sovraštvo," se glasi ena od objav na Facebooku.

Kot smo poročali, je poskušal Osama al-Ghadab 8. septembra pobegniti iz begunskega kampa na Madžarskem. V naročju je držal svojega 7-letnega sina. Razlog za beg je bila najverjetneje bojazen, da bi si s prijavo na Madžarskem onemogočil nadaljnjo pot proti Nemčiji.

Snemalka končno spregovorila o svojem ravnanju

Danes se je prvič po incidentu oglasila tudi Laszlova. Pravi, da jo je v tistem trenutku pograbila panika. "Ko zdaj opazujem posnetke, se mi zdi, kot da ne gledam same sebe. Resnično obžalujem svoja dejanja in prevzemam odgovornost," je zapisala v pismu madžarskemu časopisu Magyar Nemzet.

"Pograbila me je panika. Nisem brezsrčna, rasistična oseba s kamero," je dodala 40-letnica, ki je po incidentu nemudoma izgubila službo, prav tako so na njena vrata potrkali policisti.

"Šele zdaj sem se uspela toliko zbrati, da lahko pišem. Še vedno sem pretresena nad tem, kar se mi je zgodilo. Snemala sem, ko je nenadoma na stotine migrantov prebilo kordon policistov. Eden od njih je tekel naravnost proti meni in tedaj sem postala panična," pravi. "Ustrašila sem se. Ker sem v rokah držala kamero, nisem videla, kdo se mi približuje. Moja edina misel je bila, da me bodo napadli in da se moram braniti," dodaja. "Ker sem tudi sama mati, moram še posebej poudariti, kako zelo mi je žal, da nisem uspela zaznati, da se mi približuje tudi otrok. Ni enostavno pravilno odreagirati, ko te zagrabi panika," zaključuje.

Pravi, da ni pošast, ter da si vseeno ne zasluži groženj in opazk, ki jih je deležna ob pogromu javnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3