Tujina

Beg pred spopadi

Islamabad, 08. 05. 2009 21.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S severozahoda Pakistana beži več sto tisoč civilistov. Ker se nasilje stopnjuje, ZN svarijo, da Pakistanu grozi ena največjih begunskih kriz na svetu.

Silovita ofenziva pakistanske vojske proti talibanskim skrajnežem na severozahodu države se nadaljuje, zaradi hudih spopadov pa je z območja po navedbah Združenih narodov v zadnjih dneh zbežalo ali skuša zbežati kar pol milijona ljudi.

Civilisti bežijo pred spopadi
Civilisti bežijo pred spopadi FOTO: Reuters

Kot je pojasnil predstavnik visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR), je iz doline Svat na varno v zadnjem času zbežalo že 200.000 ljudi, še kakih 300.000 pa jih je trenutno na begu ali skušajo zbežati z območja spopadov. Glede na to, da se nasilje še stopnjuje, ZN svarijo, da Pakistanu grozi ena največjih begunskih kriz na svetu.

Potem ko je s severozahoda Pakistana zaradi nasilja lani že pobegnilo dobrega pol milijona ljudi, ki se še niso vrnili, naj bi tako število razseljenih kmalu naraslo na milijon. "Novi prihodi bodo predstavljali ogromen dodaten pritisk na naše vire," je glede tega v Ženevi povedal predstavnik UNHCR Ron Redmond.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je medtem opozoril, da bi lahko število beguncev naraslo celo na 1,3 milijona, pri čemer so med najbolj prizadetimi otroci. Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) pa je že v četrtek posvaril, da je izgubil dostop do najnevarnejših območij, in pozval, da je treba humanitarnim organizacijam zagotoviti dostop do pomoči potrebnih.

Pakistanske oblasti so v minulih letih na severozahodu države sprožile že več ofenziv proti talibanom, ki pa niso prinesle večjega uspeha, tokrat pa so odločene sovražnika dokončno poraziti. Zračno in kopensko ofenzivo vodijo na območju, velikem 1000 kvadratnih kilometrov, in sicer v dolini Svat, kjer potekajo najsrditejši spopadi, ter v okrožjih Buner in Spodnji Dir.

Pakistanska vojska je danes sporočila, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih več kot 140 skrajnežev. Kot je povedal predstavnik vojske, so skrajneži na begu, pri tem pa skušajo preprečiti beg civilistov z območja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
09. 05. 2009 22.06
deadea Hvalabogu ,da se Pakistanci borijo proti ekstremistom,kajti če tile zavladajo Pakistanu,verjemi ,da ne bodo ZDA tiste ,ki bi zadale odločilni udarec Pakistanu,ampak bi to bila Indija! Kajti ti dve državi sta imeli že tri vojne! Indija bi verjetno kot zagotovilo ,da talibi ne dobijo jedrskega orožja targetirala njihove lokacije tega orožja! Torej nebi nič koristilo ,če bi talibani prišli na oblast!
deadea
09. 05. 2009 11.19
pakistan to pocne izkljucno zato ker mora, ker ce ne lahko procakujejo ameriske vojake v njihovi drzavi.
Bolivar
09. 05. 2009 00.34
Talibanom so ponudili prst,oni so jih pa zgrabili za celo roko!
gobo
08. 05. 2009 23.42
sdspecy
08. 05. 2009 22.41
"Kot je povedal predstavnik vojske, so skrajneži na begu, pri tem pa skušajo preprečiti beg civilistov z območja." Perfektno!