Tujina

BBC pred novim škandalom: politika po krivem obtožili pedofilije

London, 10. 11. 2012 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska televizija BBC se po škandalu o spolnih zlorabah zdaj že pokojnega televizijskega voditelja Jimmyja Savila spopada z novimi težavami. Objavila je prispevek, v katerem so konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije.

BBC
BBC FOTO: Reuters

Britansko televizijsko družbo BBC je močno pretresla afera o spolnih zlorabah že pokojnega televizijskega voditelja Jimmyja Savila. Zdaj pa so na vidiku nove težave, saj je bil objavljen prispevek, v katerem so konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije.

Generalni direktor družbe George Entwistle je priznal, da se zaradi najnovejše afere britanska javna radiotelevizija spopada z "novo krizo zaupanja".

Gre za eno od paradnih oddaj televizije, Newsnight, v kateri so objavili pričanje Steva Messhama, ki je trdil, da je bil kot varovanec otroškega zavetišča v Walesu v 70. letih žrtev spolne zlorabe nekdaj vplivnega konservativnega politika.

Imena politika v oddaji niso objavili, a je na spletu takoj zaokrožilo ime Alistairja McAlpina, člana lordske zbornice in nekdanjega finančnika konservativcev. Njegovo ime je nato prvi v petek objavil časopis Guardian.

McAlpine je v petek obtožbe zanikal, njegovi odvetniki pa so napovedali tožbo proti vsem medijem, ki so objavili to informacijo.

V petek zvečer je Messham v sporočilu, ki so ga objavili na BBC, zatrdil, da ga McAlpine ni zlorabljal. Kot je zapisal, se je zmotil pri identifikaciji, za kar se opravičuje.

Generalni direktor družbe George Entwistle je odredil preiskavo.
Generalni direktor družbe George Entwistle je odredil preiskavo. FOTO: Reuters

BBC bo zadevo preiskal

Enwistle je danes povedal, da je odredil natančno preiskavo, o usodi oddaje Newsnight oziroma disciplinskih ukrepih za njene sodelavce pa se bo odločil, ko bodo znane ugotovitve.

BBC je bil v zadnjih tednih že tarča številnih kritik ob razkritju spolnih zlorab, ki jih je zagrešil lani umrli voditelj Savile. Ta naj bi v 40-letni karieri na televiziji zlorabil kakih 300 otrok.

O zadevi potekajo tri preiskave, od tega dve interni na BBC. Televizija naj bi konec lanskega leta skušala škandal prikriti. V oddaji Newsnight so zavrnili objavo prispevka o Savilovih zlorabah, zadeva pa je na dan prišla, ko je zlorabe razkrila konkurenčna televizija ITV.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.