Tujina

Baskovski separatisti lahko gredo na volitve

Madrid, 06. 05. 2011 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza Baldu, ki se zavzema za neodvisnost Baskije, bo lahko sodelovala na lokalnih volitvah v Španiji. Odločitev so sprejeli tik pred začetkom kampanje. "To je slaba novica," je komentiral premier.

Stranka, ki se zavzema za neodvisnost Baskije, bo lahko sodelovala na lokalnih volitvah.
Stranka, ki se zavzema za neodvisnost Baskije, bo lahko sodelovala na lokalnih volitvah. FOTO: Reuters

Špansko ustavno sodišče je ponoči, tik pred začetkom predvolilne kampanje, razveljavilo odločitev vrhovnega sodišča ter baskovski zvezi Bildu, ki se zavzema za neodvisnost Baskije, dovolilo sodelovanje na lokalnih volitvah 22. maja.

Zahtevo za prepoved sodelovanja zveze Bildu na volitvah sta vložila španska vlada in generalno državno tožilstvo, češ da je zveza povezana z od leta 2003 prepovedanim političnim krilom baskovske teroristične organizacije Eta Batasuna. Špansko vrhovno sodišče je v nedeljo temu mnenju pritrdilo, medtem ko je ustavno sodišče s šestimi glasovi za in petimi proti ponoči ocenilo, da za to ni dovolj dokazov.

Zapatero: odločitev je slaba novica

Poleg zveze Bildu se je po prepovedi delovanja Batasune v Baskiji pojavilo še več strank, ki se zavzemajo za baskovsko neodvisnost, nazadnje stranka Sortu, ki jo je vrhovno sodišče marca prepovedalo.

Španski premier Jose Luis Zapatero je v odzivu na odločitev sodišča dejal, da jo bodo spoštovali, čeprav je to "slaba novica". Predstavnik največje španske opozicijske stranke, Ljudske stranke, Jaime Mayor Oreja pa je dejal, da je "ustavno sodišče legaliziralo navzočnost Ete v institucijah". že pred odločanjem se je oglasil tusi notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba, ki trdi, da je zveza Bildu "del Etine strategije", nekateri njeni člani pa so neposredno povezani z Batasuno.

Prepoved sodelovanja zveze Bildu na lokalnih volitvah bi sicer še oslabila špansko vlado premierja Zapatera, saj je glavna baskovska stranka PNV napovedala, da v tem primeru vlade, ki v parlamentu nima večine, ne bo več podpirala.

Eta naj bi izgubljala podporo

Politično krilo Ete, Batasuna, je pred prepovedjo podpirala desetina baskovskega prebivalstva, v četrtek pa je v Bilbau v pričakovanju odločitve ustavnega sodišča v podporo zvezi Bildu demonstriralo več tisoč ljudi.

 

Eta, ki je v EU in ZDA označena kot teroristična organizacija, je v štirih desetletjih boja za neodvisnost Baskije na severu Španije oziroma jugozahodu Francije v napadih ubila prek 800 ljudi.

Predstavniki slednje in tudi zveze Bildu so sicer v zadnjem času izrekli vrsto kritik na račun Etinega nasilja, vendar z izjavami niso prepričali španske vlade. Kljub temu številni analitiki ocenjujejo, da se tudi radikalni baskovski politiki čedalje bolj oddaljujejo od Ete.

Ta je po številnih policijskih akcijah in aretacijah v zadnjih letih precej oslabljena in je septembra razglasila premirje.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
06. 05. 2011 22.59
Baski so pridni ljudje, zakaj bi pa plačevali finančne špekulacije ostale španske politične mafije...
tinetone
06. 05. 2011 13.32
če je lahko kosovo neodvisno zakaj ne more biti baskija?
ljx
06. 05. 2011 12.38
Eta naj bi bila teroristična,ampak zelo korektno napada vglavnem vojaški personal Španije.