Tujina

Bašir prevzel odgovornost za Darfur

London/Kartum, 21. 04. 2011 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanski predsednik pravi, da ima zaradi svoje funkcije odgovornost za dogajanje v državi, tudi za konflikt v Darfurju. Hkrati pravi, da so ocene o žrtvah napihnjene in da se proti njemu vodi kampanja laži.

Omar al Bašir
Omar al Bašir FOTO: Reuters
Zaradi spopadov med uporniki in sudanskimi silami je po podatkih ZN v Darfurju umrlo 300.000 ljudi. Približno 2,7 milijona ljudi je moralo zapustiti domove. Kartum vztraja, da je umrlo 10.000 ljudi.

Sudanski predsednik Omar al Bašir je prevzel odgovornost za konflikt v Darfurju, ob tem pa Mednarodno kazensko sodišče (ICC) obtožil "dvojnih standardov" in da proti njemu vodi "kampanjo laži", je objavil britanski časnik Guardian. ICC je julija lani za Baširja izdal zaporni nalog zaradi genocida v Darfurju na zahodu Sudana.

"Seveda, sem predsednik in sem odgovoren za vse, kar se zgodi v državi," je v sredinem pogovoru za Guardian dejal Bašir na vprašanje o konfliktu v Darfurju, v katerem naj bi po ocenah Združenih narodov umrlo 300.000 ljudi. Sudanski predsednik je te podatke zavrnil, češ da se jih namerno napihuje. Po njegovih besedah število žrtev ni "niti blizu številkam, ki se omenjajo v zahodnih medijih".

Kar se je zgodilo v Darfurju, je bil po Baširjevih besedah "v prvi vrsti tradicionalni konflikt še iz kolonialnih časov". Ukrepe svoje vlade v času konflikta v tej zahodnosudanski pokrajini zagovarja. Kot je povedal, se je vlada takrat bojevala proti tistim, ki so se z orožjem borili proti državi, pa tudi proti upornikom, ki so napadli tamkajšnja plemena. "Naloga vlade je, da se bori proti upornikom, vendar pa se nismo borili proti ljudem v Darfurju."

Tožilstvo ICC že od leta 2005 preiskuje primer Darfurja. Marca 2009 je sodišče za Baširja izdalo zaporni nalog zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Darfurju, obtožbam pa je julija 2010 dodalo še genocid.

Bašir je vse obtožbe na svoj račun zavrnil. Poleg Baširja je ICC vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti obtožil tudi guvernerja Darfurja Ahmeda Haruna.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ofca1A
21. 04. 2011 22.23
Vse v zlatu pa nevem kaj še,...folk pa,....
Igor__Zmaj
21. 04. 2011 18.20
Sej ga ne podcenjujem, ampak da mu bo prej potegnl kot Pahorju, si pa res nism mislu.