Tujina

Barroso: Evropa bo brez bančne unije razpadla

London, 12. 06. 2012 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je prepričan, da se mora Evropa pomakniti naprej ali pa ji grozi razpad. Po njegovem mnenju je dogovor o bančni uniji mogoče doseči do prihodnjega leta in brez sprememb evropskih pogodb.

Vseh 27 članic EU bi moralo svoje velike banke podvreči evropskemu nadzornemu organu, o evropski bančni uniji pa bi se lahko dogovorili do prihodnjega leta, je v pogovoru za britanski časnik Financial Times dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Ta se pri tem sooča z nasprotovanji tako iz Londona kot tudi iz Berlina.

Barroso opozarja, da EU potrebuje korak v smeri globlje integracije.
Barroso opozarja, da EU potrebuje korak v smeri globlje integracije. FOTO: Reuters

Barroso je v pogovoru za časnik poudaril, da Evropa potrebuje "zelo velik korak" v smeri globlje integracije, če želi dokazati, da se je iz krize kar koli naučila. Njegov načrt sicer vključuje evropsko shemo garancij za bančne vloge in rešilni sklad, ki bi ga polnile dajatve finančnih institucij.

Predsednik Evropske komisije ob tem izpostavlja, da so pogoji sedaj bolj naklonjeni takšnemu povezovanju, kot so bili še pred nekaj tedni. "V evropskih članicah je zdaj zavedanje o potrebi po nadaljnji integraciji veliko bolj jasno. To je ena od lekcij krize," je izpostavil.

Barroso je ob tem prepričan, da je dogovor o bančni uniji mogoče doseči do prihodnjega leta in brez sprememb evropskih pogodb. Slednjemu nasprotuje predvsem Berlin. Barroso je sicer v pogovoru uporabil večkrat izraženo stališče nemške kanclerke Angele Merkel, da je treba spremembe uvajati postopno. "A zdaj potrebujemo zelo velik korak. Evropa se mora pomakniti naprej ali pa ji grozi razpad," je opozoril.

Velike nasprotnike evropski bančni uniji lahko Barroso najde predvsem v Londonu. Britanski premier George Osborne je namreč že poudaril, da njegova država ne bo članica nobene bančne unije, ki bi njene davkoplačevalce zavezala k dokapitalizaciji evropskih bank ali bi velike britanske banke podvrgla nadzoru evropskega regulatorja.

Bančni uniji nasprotujeta predvsem Velika Britanija in Nemčija.
Bančni uniji nasprotujeta predvsem Velika Britanija in Nemčija. FOTO: Reuters

Veliki Britaniji bi morali omogočiti, da sodelovanje zavrne, vsaj dokler ne onemogoča povezovanja drugih držav, je glede tega dejal Barroso. To bi sicer lahko poglobilo osamitev države znotraj EU, zato tak korak ni njegova želja, a nujno je predvsem zagotoviti, da Velika Britanija ostane članica sedemindvajseterice.

Sicer pa bančna unija po besedah prvega moža komisije ni nadomestilo za reševanje trenutnih težav evropskih držav. Glede odločitve evroskupine za pomoč Španiji je dejal, da gre za dokaz, da lahko EU tudi na kratek rok odločno ukrepa. Dodal pa je še, da je španskega premierja Mariana Rajoya v telefonskem pogovoru prejšnji teden tudi sam pozval, naj zaprosi za evropsko pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
13. 06. 2012 08.55
+4
Bancna unija = cca 10 trilionov € kreditov clanicam EU, bankirski kartel pa bo pobiral svoje dolgove se dolgo po tem, ko o EU ne bo ne duha ne sluha. Sodobno suzenjstvo, nic drugega.
xct
13. 06. 2012 08.39
+3
pa naj že enkrat razpade ta cirkus
upornik_007
12. 06. 2012 22.57
+3
Karl MARX je ze vedu kaj nas pelje danasnji kapitalizem direkt v proprad!
odprioci
13. 06. 2012 10.54
+1
Marx je bil financiran s strani Wall Streata in elite. Danes imamo državni, monopolistični "kapitalizem" (kar ni kapitalizem)
alterego
12. 06. 2012 21.44
+2
dokler bojo ta črni na čelu unije, bo šlo samo še navzdol!
Tonček Balonček
12. 06. 2012 22.32
+2
"Lastniki kapitala in poslovneži bodo vplivali na delavce in stimulirali njihovo potrebo po kupovanju njihovih dragih proizvodov: stanovanj, hiš in tehnologije, z najemanjem dragih hipotekarnih kreditov, do nivoja nevzdržnosti. Na koncu bodo ti neporavnani krediti povzrocili bankrot bank, katere bodo morale biti nacionalizirane, država pa bo nato odšla po poti, ki pelje v komunizem..." (Karl MARX, Kapital, 1867) Kakšne neumnosti je klatil za Marx, Kradelj pa še večje!
suckers
12. 06. 2012 19.44
+7
Za Evropo je resitev enostavna. Obdavcite tiste, ki utajujejo davke, ki imajo raznorazne davcne ugodnosti, katerim ni treba placevati davkov ... Kar zacnite pri eurokratih. Nihce od njih ne placuje davkov ! Razpolovite jim place. In koliko je sele korporacij po EU, ki placujejo skoraj 0% davek. Lahko je zivet na racun revnih. Zdaj je pa kriza ne ?! Kdo je spisal taksne zakone ? Gledate jih vsak dan na TV. Bodisi so v nacionalnih bodisi internacionalnih vladah. Enostavno obdavcite bogate. Oni imajo in so si spisali zakone, ki scitijo njihove nenasitne riti ! Barosso naj kaj zacne pri sebi ! Pijavka umazana. Tip dobi 22 000€ NETO na mesec plus raznorazne ugodnosti ter ne placuje davke ! Preverjeno ! Kdo bo to zivino nafutru !
yarrick
12. 06. 2012 15.49
+3
Ne vem, kako je lahko Eu delovala BREZ evra toliko časa...Sedaj pa, ko imamo evro, bo ap vsega konec če le ta propade.ZAKAJ ŽE?!
majorb
12. 06. 2012 17.50
+3
hvala bogu in eu da se le ta agonija čimprej konča
Jožajoža
12. 06. 2012 18.53
+2
upam,da tisti, ki so tako vneto zagovarjali EU, nato EVRO, ne bodo iz te godlje odšli nekaznovano.
Shisui
13. 06. 2012 08.57
+2
Ker je ta valuta absolutno predraga in si je vecji del evrope ne more privosciti. Pred leti je bilo pivo 180 sit, danes je 2€. 180 sit = cca. 0,7€.
odprioci
13. 06. 2012 10.57
+1
Zato ker je v preteklosti bila unija samo prosti trg brez monetarne, politične ter vojaške unije. Suverene države so sodelovale med seboj sedaj pa niso več suverene in samo še prejemajo ukaze evrokratov.
HellWolf
12. 06. 2012 15.25
+8
Koliko časa bo še potrebno da narod poštudira da bankam ki so lastnice ECB ni do rešitve krize? Upam da ne več dolgo ker prihajajo na oblast tisti politiki ki jim pravimo tehnokrati. Najslabša vrsta politične elite ki bo delala točno po navodilih brez minimalne morale. Tista da se banke zavzemajo za rešitev krize, da se vrhovni v Bruslju zavzemajo za konec krize... živo metanje peska v oči. Kako bi si banke zavzemale za konec krize če zapirajo dotok svežega kapitala in dvigajo obrestne mere iz meseca v mesec? Ni logike. ČE bi bil bankam interes končati krizo bi spustili obrestne mere in spet pognali gospodarstvo s svežim prilivom denarja s krediti ki bi jih države zmogle odplačati. Poleg vsega bi sse dopustilo ali odpisalo nekaj starih dolgov da bi države nekako normalno zadihale. Ampak ni jim v interes da se odplačajo dolgovi. POtem izgubijo nadzor nad pretokom denarja, zgubi se njihova kontrola nad valutami in posledično izgubijo nadzor nad državami. Realnost je popolnoma drugačna, poplnoma nasprotno od zgoraj naštetega. Krediti se dražijo iz dneva v dan, najemajo se krediti da se krijejo stari dolga je pa iz dneva v dan več ker se obresti dvigajo čedalje višje da presegajo glavnico. Državo se počasi zaduši dokler ne pride do kolapsa gospodarstva. Drugače pa bodimo pripravljeni na to da ko evro pade bo prišlo zaradi našega slabega gospodarskega stanje spet do hiperinflacije ko bo denar manj vreden kot je pa papir na katerega je natisnjen. Tega me je strah da bo prišlo do tega. BIlokatero pot bomo šli bomo nasrkali mi. Ena pot je ta da EU s evrom obstane, ampak bomo mogli spet dajati denar za rečevanje evra tudi mi čeprav ne vemo od kod bo vlada še vzela (no ja, vemo od kod s pomočjo davkov in trošarin), druga pa je padec evra in ponovno na tolar ki ne bo vreden praktično nič.
yarrick
12. 06. 2012 15.46
+8
evro kot valuta za vseh 17(oz 27) držav ne more obstati, dokler ne bodo vse države prepustile svojih nadzornih sistemov bruslju.kaj pa to pomeni pa menda vsak ve, kajne? Bye bye neodvisna država slovenija, dobrodošli v uniji, kjer bo 500 miljonov ljudi delalo za par tisoč bogatašev...delalo do smrti, dobivalo pa zgolj drobtinice tega kar so dobivali do sedaj.pa naj mi še kdo reče da je globalizacija dobra reč !
olyca
12. 06. 2012 14.36
+8
Še tega je treba, že tako države te dokapitalizacije prekomerno koristijo, nihče pa se ne vpraša kam gre ta denar. Pri nas imamo zelo lepe primere: NLB, NKBM, ADRIA itd.
DeadBull
12. 06. 2012 13.16
+6
Pr3kl3ti birokrat, umakni se že enkrat.....