Tujina

Barikade na severu Kosova naj bi padle v torek

Kosovska Mitrovica, 17. 10. 2011 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kfor je Srbom na severu Kosova dal na voljo dodaten dan za odstranitev barikad. Srbi vztrajajo na barikadah in opozarjajo, da bi lahko prišlo do nasilja, če bi jih Kfor poskušal nasilno odstraniti.

Deklica sedi na barikadah pri mejnem prehodu Zubin Potok.
Deklica sedi na barikadah pri mejnem prehodu Zubin Potok. FOTO: Reuters

Kfor je včeraj zvečer sporočil, da so predstavniki občin Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok in Zvečan zaprosili za več časa za odstranitev barikad, zaradi česar je poveljujoči častnik odločil, da jim da na voljo dodaten dan, poroča spletna stran B92.

Kfor je sicer v soboto od predstavnikov kosovskih Srbov zahteval, da do ponedeljka "brezpogojno umaknejo" barikade s cest proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na kosovsko-srbski meji. To je potrebno, da bi lahko zagotovil oskrbo svojih vojakov s hrano in potrebščinami, prebivalcem in pripadnikom Kforja ter misije EU Eulex na območju pa zagotovil nemoteno gibanje.

Lokalni Srbi barikad za zdaj ne želijo umakniti niti nočejo, da bi to storil Kfor. Na barikadah v krajih Zupče in Zubin Potok zahodno od Kosovske Mitrovice se je zato danes zbralo več sto kosovskih Srbov. Med njimi so po navedbah lokalnih medijev tudi ženske in otroci. Da bi otroci lahko odšli na barikade, so šole na območju danes ostale zaprte.

Nemški vojaki - Kfor
Nemški vojaki - Kfor FOTO: Reuters

Kosovski Srbi z barikadami že več tednov blokirajo ceste, ki vodijo do mejnih prehodov, in vztrajno zavračajo njihovo odstranitev. S tem protestirajo proti navzočnosti kosovskih carinikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, čeprav dejansko delo na obeh prehodih opravljajo pripadniki Eulexa.

Po besedah župana Kosovske Mitrovice Krstimirja Pantića lokalne oblasti ne morejo zagotoviti, da bi bile barikade odstranjene do ponedeljka, zato so zaprosile Kfor, naj počaka do srede, ko bodo o tem razpravljali predstavniki Srbov na Kosovu.

Srbska televizija RTS je v nedeljo zvečer poročala, da Srbi vztrajajo na barikadah in opozarjajo, da bi lahko prišlo do nasilja, če bi jih skušal Kfor nasilno odstraniti. Predstavnik Srbov v Mitrovici Krstimir Pantić je dejal, da v tem primeru "ne mi ne Kfor ne bi mogli nadzirati razmer".
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gambler85
30. 10. 2011 21.18
+1
slovenija tone ne pisi bedarij ce ima pa kuea vec pameti kot ti samo nekaj osnovnih informacij na severu kosova je delovala tista prava crna srbska politika in kriminal srbije je zivel na severu kosova ne albanci ampak srbi so samo od leta2003 do letos oprali denar in presvercari stvari za 5 miljard evrov. srbija ve da je kosovo izgubljeno in je ne zanima kosovo boli le par posameznikov v beogradu ker nemorejo vec vleci miljone na svoje bancne racune. kosovo je prepovedalo uvoz vseh transportnih vozil z srbskimi proizvodi in to je srbijo posteno udarlo po zepu slovencki veseli bodite ima zato slovenija vec izvoza na kosovo to je obro za slovensko ekonomijo!!!! pa se za informacijo slovenija je na kosovu na vseh podrocjih ampak navadni drzavljani tega ne veste od mobitela krke lesnine mlecnih proizvodov hrane gradbenih podjetij gorenja vse mocne slovenske firme so dol ce se ne veste videl vse na lastne oci in sem ponosen na to vsi so na kosovu dobrodosli tudi srbi ampak ti srbi na severu kosova so le ljudje katerim je beograd obljubil po kakih 500 eu sam da sranje delajo na meji za svoje interese a ko bo konec jim bo beograd itak hrbet obrnil to je ze leta in leta tako.
slovenija-tone
17. 10. 2011 17.16
Bog ve koliko denarja narko mafija daje "natu" da jim delajo take usluge
iliri spahiu
05. 12. 2011 00.54
hahhaha vojake je treba hranit..od kamr so prišli. čist preprost odgovor........ IZ RUSIJE.......TO BO TO NE .crusader
CrusaderKnight
17. 10. 2011 16.10
vzhod17.10.2011, 10:414 Ko bo srbska vojska udarla, bo samo zasmrdelo po dreku, in vrnili se bodo smrdeči nazaj od koder so prišli! Hm tako kot so sedaj priznali da so ubili gadafijevega sina, kar so zadnja dva meseca trdili da je še vedno živ. hm sedaj pa naj verjamemo pro gadafijevi propagandi, prpagandi tirana morilca in diktatorja, ki do letos ni dopuščal niti nterneta za lastno uporabo. Ja to bo to!
erikon
17. 10. 2011 14.58
V torek bodo plačanci dali življenja za Amere.....
Miki777-
17. 10. 2011 12.19
a ne potekajo tu skozi ravno največja mamilarska pot ? In zdaj jo je par Srbov zasedlo in je Amerika sprožila halo? CIA je npr. od nekdaj sodelovala z narko karteli; Kennedyja so npr. usmrtili ravno vodilni cijini agenti; ker je hotel razkrinkati "težke mamilarske posle".
ljx
17. 10. 2011 11.55
W_sharky,Kosovo ni neodvisno,ampak zelo odvisno od Nato okupatorjev.
wsharky
17. 10. 2011 11.06
... skrajni cas da se konca tihotapljenje in kriminal na zasedenih obmocjih neodvisne republike Kosovo ...
vzhod
17. 10. 2011 10.46
-1
Kaj ne porocate o tem da uporniske podgane v libiji zgubljajo bitko,libijska vojska je napadla podgane v samem centru tripolija in v enem delu tripolija ze visijo zelene zastave! Slovencem nocete prikazat kako mocna je ljudska volja in da ljudje podpirajo gadafija ne pa plemen z vzhoda.24ur tipicen laznjivi proameriski medij
vzhod
17. 10. 2011 10.41
-1
Kak lahko naisete da dejansko prehod nadzirajo aulex in kfor.zakaj so vase informacije tako skope?hasim taci dan za dnem sporoca:severni del kosova bomo dali pod naso obast,albanci so ubili dva srba in pretepli vso druzino srbi so v strahu vi pa o tem nic?ko pa bo srpska vojska udarla nazaj nasi slovenski prijatelji nebodo vedli zakaj,mislili bjodo da hocejo veliko srbijo.zacnite ze obvescat o napadih na srbe.
trdiL
17. 10. 2011 10.33
briši briši......
cucjetina
17. 10. 2011 10.06
kfor nato okupatorji
tsdafsdfsfgjhtz
17. 10. 2011 08.37
Barikada je stvar. Človek pa pade samo ko se spotakne.