Tujina

Bandić in Josipović zaostrila ton

Zagreb, 31. 12. 2009 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidata za hrvaškega predsednika sta soočila mnenja. Josipović, ki mu trenutno kaže bolje, je bil zadržan, medtem ko je Bandić napadal. Analitiki so ocenili, da prvi ni dober govorec, drugi pa nima česa povedati.

Josipović nima govorniških sposobnosti ...
Josipović nima govorniških sposobnosti ... FOTO: Reuters

Kandidata za hrvaškega predsednika Milan Bandić in Ivo Josipović sta se prvič pred drugim krogom volitev soočila na televiziji. Najprej sta svoja mnenja o najbolj vročih političnih temah predstavila na nacionalni televiziji, nato pa še na komercialni Novi TV. Razprava se je zaostrila.

Bandić je napadel Josipovićev sloves poštenega politika, ko je tako na HTV kot na Novi TV omenil primer propada Komercialne banke Zagreb iz leta 1998. Dejal je, da je Josipović iz propadle banke uspel dobiti svoj denar, približno 150.000 takratnih nemških mark, ker je izkoristil svoj položaj v upravnem odboru nekdanje hranilnice Zlatica, današnje Varaždinske hranilnice Kovanica. Večina ostalih varčevalcev je ostala brez svojih prihrankov. Josipović je Bandićeve obtožbe zavrnil kot neutemeljene in izmišljene. Ocenil je, da "delavnica Milana Bandića dobro dela", saj ga poskušajo povezati še z nekaterimi aferami.

Kot je danes zapisal spletni portal Index.hr, je absurd, da Bandić, "ki ima 200 kazenskih ovadb", za podkupovanje obtožuje ljudi, ki imajo zgolj en sumljivi primer. Index.hr dodaja, da je dvojno soočenje ponudilo tudi dvojno sliko: na sterilni HTV se je pokazala Josipovićeva akademska umirjenost za razliko od neartikuliranega Bandića. Na Novi TV se je stanje spremenilo, ko je Bandić omenil Zlatico. Josipović je postal bolj tih, Bandić pa se je neobremenjeno spuščal v razpravo. Časnik Novi list je ocenil, da je Josipović pokazal boljše poznavanje dejstev, medtem ko je Bandić govoril z veliko več strasti.

... Bandić pa nima česa povedati, je ocenil eden od analitikov, ki so spremljali soočenji.
... Bandić pa nima česa povedati, je ocenil eden od analitikov, ki so spremljali soočenji. FOTO:
Telefonska raziskava agencije Promocija plus, ki so jo med 1500 anketiranci izvedli takoj po prvem krogu predsedniških volitev 28. in 29. decembra, je pokazala, da lahko Josipović računa na 53,5 odstotka glasov, Bandić pa 33,7 odstotka.

Zagrebški župan je kritiziral tudi hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, s katerim se že nekaj časa verbalno spopadata, ter predsednika svoje nekdanje stranke SDP Zorana Milanovića, s katerim se javno prerekata že vse od njegovega prihoda na vrh stranke. Z napadi na Mesića skuša Bandić na svojo stran dobiti desnico in diasporo, z napadi na Milanovića pa razočarane socialdemokrate. Potreboval bo vsak glas, saj Josipović v raziskavah javnega mnenja prepričljivo vodi.

Josipović je bil v sredinih soočenjih bolj zadržan, dejal je celo, da ne ve, ali je Bandić skorumpiran, čeprav je v preteklosti večkrat posumil v poštenost njegovega desetletnega vodenja glavnega mesta. Poudaril je le, da je Bandić "iz Zagreba naredil zgolj eno parkirno cono".

Soočanje na Novi TV je bilo bolj živahno, ker je voditelj Mislav Bago suvereno vodil oddajo in oba kandidata bombardiral z vrsto vprašanj. Med drugim je Bandića uvodoma povprašal o njegovem znanju angleškega jezika. "Ali mislite, da sem kandidat za angleškega premierja, prevajalca ali profesorja angleščine? Kandidiral sem se za predsednika države, angleščino pa obvladam toliko, kolikor jo potrebujem na cesti ali letališču," je odgovoril Bandić. Zaradi izjav v polomljeni angleščini je namreč bil deležen posmehovanja številnih državljanov.

Kandidata sta tudi dejala, da ne bi nasprotovala, če bi njuni hčerki živeli s partnerkama, čeprav je Bandić dejal, "da bo storil vse, da se to ne bo zgodilo".

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.