Tujina

Bančnik po srečanju s papežem oprtal nahrbtnik in se odpravil na protestno pot

Firence, 06. 03. 2014 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jerome Kerviel, francoski bančnik, ki ga je sodišče v Parizu spoznalo krivega prevare banke Societe Generale, se je po srečanju s papežem Frančiškom v Vatikanu odločil, da se odpravi na protestni pohod od Rima do Pariza. 1400 kilometrov dolgo pot je posvetil boju zoper tiranijo trgov.

Oktobra 2010 je sodišče v Parizu Jeromea Kerviela spoznalo krivega prevare banke Societe Generale in ga obsodilo na tri leta zapora, banki pa bo moral poplačati tudi škodo v višini kar 4,9 milijarde evrov. Kervielov odvetnik se je na razsodbo pritožil, 19. marca pa bo znana odločitev pritožbenega sodišča. Prav na ta dan naj bi Kerviel zaključil svoj protestni pohod od Rima do Pariza, poroča The Local.

Kerviela je sodišče obsodilo na pet let zapora in mu naložilo plačilo skoraj pet milijard evrov vredne kazni.
Kerviela je sodišče obsodilo na pet let zapora in mu naložilo plačilo skoraj pet milijard evrov vredne kazni. FOTO: Reuters

Kerviel, ki je v očeh mnogih Francozov le žrtev pohlepne banke, se je za protestno akcijo odločil po srečanju s papežem Frančiškom februarja letos. Kaj sta govorila s papežem, tesni Kervielov prijatelj ni razkril. Dejal je le, da se je še isti dan Kerviel odločil, da se odpravi na protestno pot.

Kerviel ves čas opozarja, da je žrtev sistema in pohlepnih gospodarskih trgov.
Kerviel ves čas opozarja, da je žrtev sistema in pohlepnih gospodarskih trgov. FOTO: Reuters

Trenutno je Kerviel v Toskani, na dan pa prehodi okoli 30 kilometrov, kar pa bo sicer nekoliko prepočasen tempo, če bo želel do predvidenega datuma priti v Pariz. "Nekaj se je v meni spremenilo in mi dalo moči, da začnem svoj pohod, da končno uredim svoje življenje," je za italijanski časnik Corriere della Sera dejal Kerviel. "Boli me celotno telo, ker nisem navajen toliko hoditi. Že deset let nisem telovadil. A končno imam občutek, da imam red v glavi. Počutim se svobodno," pravi Kerviel, ki je 'poštirkane' srajce, kravate in zloščene čevlje zamenjal za pohodne čevlje, trenerko, tople puloverje, obliže, mazila proti bolečinam v mišicah, povoje, vodo, iPad in mobilnik z GPS-napravo.

Sodišče je leta 2010 francoskega trgovca z vrednostnimi papirji spoznalo krivega za večmilijardne izgube v francoski banki Societe Generale. Sodišče ga je obsodilo na pet let zapora, od tega na dve leti pogojno. Hkrati mu je naložilo poplačilo škode v višini 4,9 milijarde evrov. V obsodbi so navedli, da je Kerviel zlorabil položaj in zaupanje. Banko Societe Generale naj bi ogoljufal s poznavanjem varnostnega sistema skupine in s terminskimi posli, povzročil pa naj bi ji za 4,9 milijarde evrov škode. Sodišče je vso krivdo naprtilo Kervielu, čeprav je ta ves čas sojenja vztrajal, da so vodilni na banki vedeli za njegove posle in so to od njega zahtevali.

19. marca bo znano, ali je pritožbi Kervielovega odvetnika ugodeno ali ne.
19. marca bo znano, ali je pritožbi Kervielovega odvetnika ugodeno ali ne. FOTO: Reuters

Njegov odvetnik se je na razsodbo pritožil, saj je prepričan, da ni pravična. Kot je dejal po razsodbi, je sodišče odločilo, da banka v tem primeru, ko je dovolila Kervielu upravljati 50 milijard evrov, ni odgovorna za nič, medtem ko je sodišče Kervielu naprtilo vso krivdo za sistem. Odločitev o pritožbi bo znana 19. marca. Če bo pritožba zavrnjena, bo moral Kerviel še pred poletjem v zapor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eiffel
06. 03. 2014 12.34
+1
Šrauf v stroju se je odločil, da bo zarjavel. Pošpricat z WD40 in zagnat znova.
devlon
06. 03. 2014 10.57
-1
ne vem, zakaj se mi nekak ne smili...
Tonček Balonček
06. 03. 2014 10.51
-2
Tile naši člani Foruma21 naj gredo na spoevd k dr. Antonu Stresu v Stično, ko jim bo pa dal odvezo, naj s ez nahrbtniki in Kučanom na čelu odpravijo peš na romanje na Brezje,tam obkrožijo baziliko na kolenih 2x in molijo, da bodo zveličani! Koga brihaga, kje je denar. Prej ga bodo dobili od lastnikov necepljenih psov, kakor pa od teh tajkunov.
mate08
06. 03. 2014 10.41
-1
A tud kramar hodi...pa arhar, medija?????aja, pardon ti so iz zlovenije press