Tujina

Bančni 'terorist' z vrtoglavo kaznijo

Paris, 05. 10. 2010 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski bankir, ki je prevaral banko Societe Generale, bo moral za tri leta v zapor, banki pa bo moral poplačati škodo v višini vrtoglavih 4,9 milijarde evrov.

Sodišče je Kervielu dosodilo pet let zapora in rekordno denarno kazen.
Sodišče je Kervielu dosodilo pet let zapora in rekordno denarno kazen. FOTO: Reuters

Sodišče v Parizu je francoskega trgovca z vrednostnimi papirji, ki ga krivijo za večmilijardne izgube v francoski banki Societe Generale, Jeromeja Kerviela obsodilo na pet let zaporne kazni, od tega na dve leti pogojno. Hkrati mu je naložilo poplačilo škode v višini vrtoglavih 4,9 milijarde evrov.

Sodišče je Kerviela spoznalo za krivega zlorabe položaja ali zaupanja. Znesek v višini 4,9 milijarde evrov, ki ga mora plačati banki, je enak znesku, za katerega je oškodoval banko Societe Generale s poznavanjem varnostnega sistema skupine in s terminskimi posli.

Kervielov odvetnik Olivier Metzner je po razglasitvi sodbe dejal, da je njegov klient močno razočaran. Po njegovih besedah je sodišče ugotovilo, da banka v tem primeru, ko je dovolila Kervielu upravljati 50 milijard evrov, ni odgovorna za nič. "Občutek imam, da je Jerome Kerviel kriv za celoten sistem," je poudaril Metzner.

Kervielov odvetnik je po razglasitvi sodbe dejal, da je sodišče zanemarilo odgovornost banke.
Kervielov odvetnik je po razglasitvi sodbe dejal, da je sodišče zanemarilo odgovornost banke. FOTO: Reuters

Med sojenjem je 33-letni Kerviel priznal, da je ponarejal dokumente in uporabljal navidezne posle, s katerimi je prikrival svoja dejanja. Toda, kot trdi, so njegovi šefi v Societe General vedeli, kaj počne, in ga bodisi ignorirali bodisi ga spodbujali k takim dejanjem. Vodstvo Societe General je te očitke večkrat zavrnilo.

Nekdanji predsednik banke Daniel Bouton, ki je Kerviela poimenoval celo "terorist", je na sodišču zatrdil, da Kervielovi nadrejeni niso vedeli, kaj počne. Pred Kervielom namreč v banki ni nihče prelomil zaupanja. Sodišče je soglašalo z argumenti banke.

Kerviel je ves čas sojenja trdil, da je banka vedela, kaj počne.
Kerviel je ves čas sojenja trdil, da je banka vedela, kaj počne. FOTO: Reuters

Skoraj zagotovo se bo Kerviel na sodbo, ki je bolj stroga, kot jo je pričakoval, pritožil. Tako je v zadevi Societe General pričakovati še eno sojenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxdrgregoryhouse
05. 10. 2010 19.27
dnar bo vrnu v 177000 letih
spet-jest
05. 10. 2010 16.59
a lohk tud na obroke?
Martian
05. 10. 2010 15.12
ta bo pa mogu kmalu začet šparat
Zatarra
05. 10. 2010 14.21
Oh, saj res, ko smo že pri tem - kako pa kaj napreduje preiskava ropa sefov SKB?!? Da ni zadeva morda že zastarala ... Cvetka?
Karladelponte
05. 10. 2010 13.20
nej mu trgajo mu od plače vsak mesc :)