Tujina

Ban: Na nitki visi preživetje narodov

Durban, 07. 12. 2011 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prihodnost planeta visi na nitki, je na podnebni konferenci poudaril generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Žarnić pa je dejal, da je čas, da nehamo čakati, da bodo drugi kaj storili. Kanada meni, da je Kjotski protokol "preteklost".

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun FOTO: Reuters

Prihodnost planeta visi na nitki, je na osrednji podnebni konferenci v Durbanu poudaril generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in pozval k resnemu in nujnemu iskanju rešitev.

V uvodnem nagovoru je Ban pozval pogajalce, naj pozorno razmislijo o podaljšanju Kjotskega protokola, saj s koncem leta 2012 poteče petletno obdobje njegovih zavez. Za njihovo nadaljevanje bi se države morale dogovoriti o pristanku na drugo ciljno obdobje. Ban je izpostavil, da je ob odsotnosti globalnega podnebnega dogovora Kjotski protokol največ, kar imamo. "Sam Kjotski protokol ne bo rešil podnebnih težav, je pa lahko temelj, na katerem lahko gradimo. Pomembno je, da ne ustvarimo praznega prostora," je po poročanju tujih tiskovnih agencij izpostavil Ban.

Kot je tudi dejal, velja biti glede pričakovanj od podnebne konference v Durbanu realen. "Glavni cilj, to je vsestranski in zavezujoč podnebni dogovor, mogoče ni več dosegljiv," je menil. Razloge za to je pripisal političnim razlikam, svetovni finančni krizi in prepadu med prioritetami razvitih in razvijajočih se držav. Kljub temu pa se je treba po Banovih besedah zavedati pomembnosti sedanjega položaja. "Brez pretiravanja lahko trdimo, da prihodnost planeta visi na nitki," je izpostavil in države pozval, naj vendarle kaj storijo.

"Na nitki visijo življenja ljudi, zdravje svetovnega gospodarstva in tudi preživetje nekaterih narodov," je opozoril Ban Ki Mun.
"Na nitki visijo življenja ljudi, zdravje svetovnega gospodarstva in tudi preživetje nekaterih narodov," je opozoril Ban Ki Mun. FOTO: Reuters

"Nismo dovolj hitri. Izgubljamo čas"

Predstavniki EU in ZDA so sicer v Durbanu poudarili, da je dala Kitajska na zasebnih srečanjih jasno vedeti, da ne bo sprejela nobenih mednarodnih obvezujočih omejitev glede količin emisij. Kitajski predstavniki naj bi takšno stališče predstavili tudi na zaprtem sestanku z evropsko komisarko za podnebno ukrepanje Connie Hedegaard.

Peking je sicer uradno napovedal, da je pripravljen na pogajanja o podnebnem dogovoru, ki bo zajel obdobje po letu 2020, nikoli pa ni eksplicitno obljubil, da se bo k čemu zavezal tudi sam.

Glede ZDA pa je ameriški glavni pogajalec Todd Stern dejal, da so pripravljeni na pogovore o naslednji fazi v globalnem boju zoper podnebne spremembe, ne pa tudi na predhodne obvezujoče zaveze.

Predstavniki Indije, Kitajske, Brazilije in Južnoafriške republike so medtem prepričani, da je obnovitev zavez industrijsko razvitih držav skozi podaljšanje Kjotskega protokola ključnega pomena. Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je ob tem poudaril, da spor glede podnebnega dogovora ogroža tudi druga pomembna področja.

Znanstveniki so v Durbanu izpostavili, da mednarodni dogovor, četudi bi bil dosežen, ne bi omogočil potrebnega preobrata – omejitve nevarnega globalnega segrevanja.
Znanstveniki so v Durbanu izpostavili, da mednarodni dogovor, četudi bi bil dosežen, ne bi omogočil potrebnega preobrata – omejitve nevarnega globalnega segrevanja. FOTO: Reuters

V primeru, da se zaveze protokola ne podaljšajo, bi to pomenilo, da bi z letom 2013 prišlo do dejanske pravne praznine v smislu mednarodnih zavez za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. To bi bil zagotovo velik korak nazaj v boju proti podnebnim spremembam in mednarodna skupnost si mora na vsak način prizadevati, da do tega ne bi prišlo.

Znanstveniki so v Durbanu izpostavili, da mednarodni dogovor, četudi bi bil dosežen, ne bi omogočil potrebnega preobrata – omejitve nevarnega globalnega segrevanja. Države morajo prostovoljno začeti zmanjševati emisije, je pozval vodja Programa ZN za okolje Achim Steriner. "Nismo dovolj hitri. Izgubljamo čas," je sklenil.

Roko Žarnić
Roko Žarnić FOTO: POP TV

Žarnić: Čas je, da nehamo čakati, da bodo drugi kaj storili

Na dvanajstdnevni podnebni maraton, ki se je začel pretekli ponedeljek, so včeraj prispeli okoljski ministri, minister za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posla, Roko Žarnić pa je udeležence konference nagovoril danes popoldne.

Potrebujemo verodostojen načrt, kako bomo prišli do globalnega dogovora, ki mora slediti drugemu in tudi zadnjemu ciljnemu obdobju Kjotskega protokola, je izpostavil Žarnić. Po njegovem mnenju je čas, da nehamo čakati na to, da bodo drugi kaj storili. Poudaril je, da Evropa ukrepa in izpolnjuje svoje obveznosti in da imamo vse več informacij tudi o uspehih boja proti podnebnim spremembam v drugih razvitih in državah v razvoju. "Uspeh Kjotskega protokola v Evropi dokazuje, da je breme ukrepov najlažje deliti s pomočjo pravno zavezujočega instrumenta, ki vsem stranem in deležnikom zagotavlja gotovost, da delujejo v isti smeri," je poudaril minister.

Ob tem je izpostavil, da Slovenija pripada vse manjši skupini držav, ki so pripravljene izpolniti odgovornost v okviru multilateralnega pravno zavezujočega sporazuma, kot je Kjotski protokol. "Ker verjamemo, da si moramo vsi prizadevati za globalni celovit pravno zavezujoč sporazum, če želimo zaustaviti globalno segrevanje," je pojasnil.

Žarnić je prepričan tudi, da moramo zagotoviti, da bo poročanje in preverjanje izpolnjevanja vseh obveznosti, zavez in obljub potekalo po primerljivih verodostojnih standardih na temelju sporazumov, sprejetih na zadnji podnebni konferenci v Cancunu.

Žarnić je spomnil, da smo v EU pripravljeni zagotoviti most do takšnega globalnega dogovora tako, da prevzamemo obveznosti drugega ciljnega obdobja Kjotskega protokola. "A če je to vse, kar dosežemo v Durbanu, se bomo sicer morda hvalili s kratkoročno zmago pred mediji, a ne bomo naredili kaj prida za izpolnitev našega glavnega namena, zmanjšanja globalnih emisij toplogrednih plinov," je opozoril.

Prav danes pa je kanadski minister za okolje Peter Kent poudaril, da je Kjotski protokol "preteklost" in potrdil, da Kanada zato ne bo podprla njegovega podaljšanja. "Že večkrat smo napovedali, da se ne bomo znova zavezali pravilom Kjotskega protokola. Kanada ne bo obstruirala ali jemala poguma državam, ki bodo to storile, za nas pa je Kjoto preteklost," je dejal v svojem govoru v Durbanu.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 12. 2011 12.22
Obstajajo rešitve, obstaja tehnologija, ...za rešitev sveta, planeta, in življenja na njej, ter človeške civilizacije, ...žaj manjšina, pohlepna po moči in kontroli, to onemogoča. Verjeli ali ne, uničenje civilizacije je neposredno povezano z uživanjem mesa, ...dokler človeštvo tega ne bo dojelo, bo trpelo. ...Mnogi so govorili in pisali o tem, ...vegetarijanstvo je rešitev za obstoj človeštva in pregon vsega zla (ki izvira iz uživanja mesa) s tega sveta, ...vso zgodovino je bila (Pavlova) cerkev glavna pri preganjanju vegetarijancev, ...zakaj uživati pravo meso, če imamo na voljo rastlinsko instant meso. Naraščajoče število vegetarijancev v svetu kaže na svetlo prihodnost. Ta pot, ki jo je učil že Jezus, ki je bil ravno tako vegetarijanec, je dokaj enostavna, ...ostalo zlo tako izgubi svojo moč in vpliv, izginejo vse bolezni, ...bolezni namreč izvirajo iz uživanja mesa, to se ve, ...zakaj potem živali niso bolne, tiste, ki živijo v naravi. Res je, da bomo vsi morali prispevati k temu, in spremeniti način življenja, ...če želimo boljše življenje, boljši svet, dočakati že v tem življenju, ...sicer ne vemo kaj nas čaka v naslednjem življenju, svoboda ali ječa pod NWO.
Ramzess
08. 12. 2011 12.22
Nimivseeno
08. 12. 2011 11.20
Poglejte si Global warming swindle.
Tomozuki
08. 12. 2011 10.38
+0
Zaprtje TEŠ 6 bi bila klofuta celi Šaleški regiji. Ne samo, da bi to povzročilo ogromno socialno bombo in brezposelnost, tudi bistveno več elektrike bi morali uvažati. Vetrnice in solarni paneli vsekakor niso rešitev. Sicer so obnovljiv vir energije, ampak ta izraz je bistveno precenjen in vsekakor bolje oglaševan in prodajan, kot izkoriščen. Popolna avtomatizacija (delavcev praktično ne potrebuješ), nestalno delovanje, degradacija prostora itd.
MK02
08. 12. 2011 09.33
+2
Zdaj mi pa to razložite vsi, ki tako zagovarjate kako hudoben je co2 in da smo krivi za to. Tista tovarna, ki izpuščajo mnogo tega hudobnega co2 morajo samo plačevate neke bone za co2 in potem lahko naprje izpuščajo. In kje je zdaj razlika? a je narava zdaj na boljšem? Edino na boljšem so nekateri bančni računi. Saj se je svet že spreminjal preden se je pojavil človek in kdo je potem bil kriv? In to mi razložite našli so zmrznjenaga mamuta, ki je še vedno zvečil tropsko hrano in je tudi imel v želodcu. Ko se je še pasel na zelenici je v trenutku zmrznil.
Pos1on
08. 12. 2011 08.35
ZN ma Ban Ki Mun mi pa Rok Žarnić keri je jači a?
mamica55***
08. 12. 2011 09.18
+4
MK02
08. 12. 2011 09.34
+1
janez6b
08. 12. 2011 14.06
MK lopove ki so bili prej pa kaj je to poštenje:)
tronkodak
08. 12. 2011 08.34
+4
Že nekaj let se bodejo strokovnjaki, ki dokazujejo, da se zemlja ohlaja in da nam v kratjkem obdobju sledi mini ledena doba. Vsi ti strokovnjaki nekaj ugotavljajo, konkretno nihče ne pove nič. NObeden ne ve kakšen je cikel zemlje in v kakšnih intervalih se to ponavlja. Ugotovili so na Antarktiki, da so imeli pred nekaj miljoni let tam povprečne temperatute okoli 23°. Sedaj je tam "večni led". Človek z svojimi vplivi vpliva na ozračje samo 5%. Prej ko bomo to dojeli bolje bo za nas. Politiki in strokovnjaki, ki so jih politiki plačali, bodo postregli s podatki, da nas bo zaskrbelo. Na koncu bomo samo plačevali neke davke in takse, s katerimi bodo tisti na vrhu piramide mastno služili. Če bi samo sešteli koliko ljudi zaposluje ta industrija globalnega segrevanja in koliko denarja se tu obrne - bi bilo dovolj, da rešimo to recesijo in še naslednjih 20. Jasno je, da bodo posamezniki, ki sedaj služijo za svoje širjenje panike krepko branili svoj vrtiček. Ljudje smo pač ovce, ker slepo sledimo vsem informacijam, ki nam jih plasirajo tako ali drugače. Pač mimo nas gredo bolj pomembne stvari in na tiho, da se jih prepozno zavemo.
killer1971
08. 12. 2011 08.42
+0
tipična ameriška politika! z ustrahovanjem ljudi,dosežejo skoraj vse kar hočejo
janez6b
08. 12. 2011 08.30
+2
VZPoSTAVLJA SE BLOBALNA VLADA, to okolj je le farsa, v resnici gre pa za svetovno vlado in financiranje le te. Na krtko uvaja se NWO
eiffel
08. 12. 2011 08.35
+0
Lahko, da se vzpostavlja, ampak okolje ni farsa.
janez6b
08. 12. 2011 09.00
byteME
08. 12. 2011 08.06
+1
Na nitki visi preživetje narodov bla bla bla sm opazu da se mi še v špajzi sadje prehit suši... pretopl je
Nimivseeno
08. 12. 2011 06.13
+1
Se strinjam, St. Helen je bil ogromni vir ogljikovega dioksida v atmosfero. Pametujem s stricem googlom, ker želim, da bi si mogoče kdo pogledal dejstva. Podatki so javno dostopni na spletu. Kako interpretiraš podatke je pa druga zadeva. Dejstvo je, da ga je v zraku 0,035% in večina tega ne ve. Dejstvo je, da narašča linearno in ga je jeseni več kot pa pomladi. Dejstvo je, da se je povprečna T ohlajala od leta 1940-70. Podatki si dostopni na spletu. Kako boš pa te podatke razložil z CO2 je pa drugo.
Nimivseeno
08. 12. 2011 06.12
+1
Še enkrat! Ogljikovega dioksida ni 3%, ampak ga je 0,035%, (Vir: google) Če misliš, da ga je 3% mi prosim navedi vir, kjer si to zasledil.
trdina
08. 12. 2011 07.51
-2
Saj se ne gre za procente. Gre se za to, da je vsaka tona fosilnega goriva ozracju zelo skodljiva in ima vpliv na podnebje. Sicer sem pa mislil na tri procente od vsega, ki jih clovek s svojimi aktivnostmi spusti v zrak na racun nafte premoga itd.
trdina
08. 12. 2011 01.53
+1
Vse listje in vsa organska snov, ki je na povrsini zemlje, v zraku in v vodi pri povecevanju toplogrednih plinov nima nobenega vpliva, ker se vse reciklira. Fosilna goriva, ki pa izcrpamo in izkopljemo izpod zemlje in potem veselo kurimo in spustimo v zrak tiste 3% CO2, to pa je dodatek, ki ga zemlja ne more shraniti zato ostane v zraku in igra svojo vlogo. V tem je le ena resitev. Renewable energy.
Nimivseeno
08. 12. 2011 06.17
+4
Vse to, kar mislite, da veste, je pliv propagande na vas, da bi lažje sprejeli davek na izpuste CO2. Seveda mi nihče ne zna odogvorit, kam ta denar dejansko gre in kje se porablja.
grmstrm
08. 12. 2011 00.33
+3
NE NASEDAJTE. ŠE ENA ZVIJAČA ZA MANJ PRAVIC IN DODATNE DAVKE; DVIG STROŠKOV!!! NE NASEDAJTE!
trdina
08. 12. 2011 01.29
-2
Nimivseeno
08. 12. 2011 06.08
+0
Se strinjam, St. Helen je bil ogromni vir ogljikovega dioksida v atmosfero. Pametujem s stricem googlom, ker želim, da bi si mogoče kdo pogledal dejstva. Podatki so javno dostopni na spletu. Kako interpretiraš podatke je pa druga zadeva. Dejstvo je, da ga je v zraku 0,035% in večina tega ne ve. Dejstvo je, da narašča linearno in ga je jeseni več kot pa pomladi. Dejstvo je, da se je povprečna T ohlajala od leta 1940-70. Podatki si dostopni na spletu. Kako boš pa te podatke razložil z CO2 je pa drugo.
ietsspesiaals
07. 12. 2011 22.39
+3
sam gobčke gonj nrdijo pa nč ne :@
alelujaa
07. 12. 2011 22.22
+8
UVESTI BI MORALI ZAKON, KI BI ZAHTEVAL, DA BI TUDI AMERIŠKE IN EVROPSKE TOVARNE, KI SE NAHAJAJO NA KITAJSKE IN OSTALIH DRŽAVAH V RAZVOJU MOGLE OBVEZNO IMETI ČISTILNICE, PREČIŠČEVALCE IN BITI EKOLOŠKE, KATERIH STROŠKE PA BI SEVEDA PLAČALA FIRMA SAMA!!!!!!!! PA SE MI ZDI DA S TEM TUDI NE BI FIRME PREVEČ TRPELE!!!
Nimivseeno
07. 12. 2011 20.56
+2
Samo tisti planeti, ki imajo atmosfero, imajo efekt tople grede. Bolj gosta, kot je ta atmosfera, večji je ta efekt. K efektu tople grede pa prispevajo samo 3 ali več atomne molekule, ki zaradi IR sevanja povzročijo v molekuli različna gibanja striženja in zibanja. Povečana hitrost molekul se odraža v višji temperaturi. Ogljikovega dioksida je 0,035%, vedar vode je pa mnogo mnogo več. Voda ima lahko dvojni efekt. V obliki oblaka ima efekt senčenja in s tem ohlajanja površine. V obliki vlage pa segrevanja zemeljske površine. Povprečna T brez toplogrednih plinov bi bila na Zemlji okoli 18-19°C. (Vir: greenhouse effect, wikipedia).
Nimivseeno
07. 12. 2011 20.54
+2
Samo tisti planeti, ki imajo atmosfero, imajo efekt tople grede. Bolj gosta, kot je ta atmosfera, večji je ta efekt. K efektu tople grede pa prispevajo samo 3 ali več atomne molekule, ki zaradi IR sevanja povzročijo v molekuli različna gibanja striženja in zibanja. Povečana hitrost molekul se odraža v višji temperaturi. Ogljikovega dioksida je 0,035%, vedar vode je pa mnogo mnogo več. Voda ima lahko dvojni efekt. V obliki oblaka ima efekt senčenja in s tem ohlajanja površine. V obliki vlage pa segrevanja zemeljske površine. Povprečna T brez toplogrednih plinov bi bila na Zemlji okoli 18-19°C. (Vir: greenhouse effect, wikipedia).
Aaron-Heydar
07. 12. 2011 20.36
+1
Dajmo se sprijazniti, da so vsi planeti v našem osončju pod vplivom "globalnega segrevanja". Dejansko je tudi sama NASA priznala. Tako nam lahko preostane samo ena najbolj verjetna možnost, ki vpliva na vse planete našega osončja : KOZMIČNO SEVANJE.
Nimivseeno
07. 12. 2011 20.22
+0
felixkp, trenutno nas je okoli 7 miljard in povprečen človek izdihne 450l (okoli 900g) ogljikovega dioksida na dan. (Vir: Human_physiology). Torej: CO2 emission = 0.90 X 365 x 7 000 000 000 = 2 299 x 10^9 tonnes/year Seveda so ti podatki brezpredmetni, zato, ker ne poznaš teže celotne atmosfere. Bi bila pa lepa osnova davka na dihanje, če hočemo biti sosledni. Prave raziskave, koliko ogljikovega dioksida je v atmosferi, se izvajajo z višinskimi baloni sredi oceanov stran od mest. Podatki so objavljeni na world climate report in lepo na grafu vidiš letno "dihanje" planeta in linearno naraščanje koncentracije ogljikovega dioksida. Če pa pogledaš povprečno temperaturo tega stoletja opaziš, da je kljub naraščanju koncentracije ogljikovega dioksida povprečna T od leta 1940-1970 padala. Kar ni v skladu z obstoječo teorijo.
dejvid.serpent
07. 12. 2011 19.53
+1
Škoda, da se oni tam samo menijo pa opozarjajo, ostale pa boli določen spolni organ pa uničujejo ves svet v imenu denarja!
keramicar2
07. 12. 2011 19.47
+9
žarnič nehaj čakati- hitro še zgradimo kakšno termoelektrarno.