Tujina

VIDEO: Ban Ki Mun se zavzema za nadaljnjo navzočnost ZN v Siriji

New York/Alep, 12. 08. 2012 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ban Ki Mun se je v pismu, ki ga je naslovil na 15 članic Varnostnega sveta ZN, zavzel za "prožno navzočnost Združenih narodov v Siriji" po 19. avgustu, ko se bo iztekel mandat opazovalni misiji ZN. Ocenil je, da je dolžnost ZN, da pomaga sirskemu ljudstvu.

Opazovalna misija, ki je prvotno imela 300 članov, sedaj pa je prepolovljena, je bila v Sirijo nameščena aprila, da bi nadzirala uresničevanje prekinitve ognja v okviru mirovnega načrta, do katere pa ni nikoli prišlo. Sredi junija je misija prenehala izvajati obhode zaradi okrepitve nasilja.

Kot je v pismu 15 članicam Varnostnega sveta ZN zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, bi nadaljnja prisotnost ZN v Siriji, ki seže preko pomembnega humanitarnega dela, omogočila sistematične in konstruktivne odnose s sirskimi partnerji. Prožna navzočnost ZN bi svetovni organizaciji omogočila tudi nepristransko oceno razmer na terenu, je dejal. Poudaril je tudi, da morajo Združeni narodi nadaljevati z napori v Siriji v času krize in da se morajo prilagoditi razmeram.

Opazovalni misiji ZN se bo mandat iztekel 19. avgusta, potem ko ji je VS ZN minuli mesec mandat podaljšal za zadnjih 30 dni. Takrat je VS ZN tudi odločil, da bodo o nadaljnjem podaljšanju misije razmislili samo v primeru, če bo prišlo do vzdržnega napredka pri bistvenem zmanjšanju ravni nasilja in uporabe težkega orožja v državi.

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun FOTO: Reuters

VS ZN naj bi o prihodnosti opazovalne misije razpravljal v četrtek, vendar med članicami ni soglasja. ZDA so skeptične do nadaljevanja misije, Rusija pa ga podpira. Francija, ki trenutno predseduje VS ZN, meni, da bodo opazovalci po koncu mandata odšli iz države.

Ban je sicer v pismu priznal, da na terenu niso izpolnjeni pogoji za nadaljevanje opazovalne misije, a dodal, da si bo kljub temu prizadeval za ohranitev "učinkovite in prožne navzočnosti ZN" v Siriji za končanje nasilja in podporo za dosego mirne rešitve.

V prihodnjih dneh naj bi Arabska liga in ZN izbrali novega posebnega odposlanca za Sirijo, potem ko je Kofi Annan sporočil, da se po izteku mandata konec meseca za položaj ne bo več potegoval. Diplomatski viri pri ZN pravijo, da naj bi Annana nasledil nekdanji alžirski zunanji minister Lakhdar Brahimi, ki pa uradnega odgovora še ni dal.

Arabska liga preložila srečanje o Siriji

O Annanovem nasledniku in razmerah v Siriji bi morali sicer danes na izrednem zasedanju v savdski Džedi ob Rdečem morju govoriti zunanji ministri Arabske lige, a so srečanje za nedoločen čas preložili.

Damask
Damask FOTO: Reuters

Kdaj bo srečanje, še niso sporočili. Namestnik generalnega sekretarja Arabske lige Ahmed Ben Heli je sporočil le, da so ga preložili na poznejši datum. Razlogov za preložitev ni pojasnil.

Kot je povedal neimenovani diplomatski vir, bi opazovalno misijo ZN lahko nadomestil politični urad za zvezo, ki bi pomagal novemu posebnemu predstavniku, saj je zaradi ravni nasilja težko ohraniti opazovalno misijo.

V Damasku sta bila danes ubita dva sirska novinarja.

Sirske vladne sile medtem še vedno, tudi z letali, danes silovito obstreljujejo uporniške četrti v Alepu, kjer potekajo tudi ulični boji. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, vladne sile bombardirajo tudi več četrti v prestolnici Damask, kjer je slišati streljanje.

Po podatkih observatorija je bilo v sobotnih napadih po državi ubitih najmanj 148 ljudi, od tega 85 civilistov. Od začetka upora proti režimu marca lani je bilo po podatkih observatorija ubitih najmanj 21.000 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
13. 08. 2012 09.29
+3
Kje je novica da so plačanci s strehe poštne stavbe vrgli večje število poštarjev, v drugem mestu pa so poklali večj učiteljev?
Jaka Planinc
13. 08. 2012 09.03
+2
Ali ni hudo in VELIKA ŠKODA,uničili bodo veliko zgodovinskih objektov,uničili sebi imovino,razrušili infrastrukturo in državo,zaradi enih ki HOČEJO VLADATI,ČEPRAV SAMO S PODPORO OROŽJA IN UBIJANJA.
Pellias
13. 08. 2012 01.23
+1
Orožje ki ga imajo uporniki ima naboje ki vsebujejo uranovo rudo po bbc-jevih podatki ziher si ga niso sami naredli
Pellias
13. 08. 2012 01.21
+1
Zanimivo da morajo ZN posredovati vedno takšnih območjih kjer je veliko nafte kakšno naključje. Zanimivo da ZN ne raziska in ne pove od kot tem ubogim upornikom orožje in da kako to da so se spomnili ljudje iz Sirije na demokracijo komaj zdaj ko so Američani odprli usta do zdaj pa so lepo mirno živeli tam cel čas brez demokracije
Helmuth
12. 08. 2012 17.27
+6
Zakaj ne porocate da so vasi uporniki (teroristi ) z vrha stavbe metali poštne uslužbence .... Resnica zamolčana , laž pa servirana tako kot vedno ....
KisloZelje333
12. 08. 2012 15.14
+8
banki, kaj če bi se ti raje zavzemal, da ZN postanejo neodvisni, skratka vse več ljudem je počasi dovolj, da izrael, vatikan in zda krojijo usodo celemu svetu. Čas je da se to neha, tisti forumaši, ki pa še danes lapate o teorijah zarote, pa imejte vsaj toliko poguma, da napišete kak argument, ne samo pritiskanje - !
dadocar
12. 08. 2012 18.45
+1
posevn00ki je pod vplivom zidovskega lobija, tko da s svojimi izjavami in dejanji dela sramoto ZN kot instituciji