Tujina

Blackwater in sorodniki plačancev iz Faludže dosegli dogovor

Washington, 07. 01. 2012 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družine štirih Američanov, ki so bili leta 2004 ubiti v iraškem mestu Faludža, nato pa so se skrajneži izživljali nad njihovimi trupli, so dosegli poravnavo s podjetjem Blackwater, za katerega so delali.

Iraški skrajneži so najprej ustavili terenski vozili s plačanci, jih postrelil, nato pa vozili zažgali. Nad trupli so se nato znašali pred kamerami.
Iraški skrajneži so najprej ustavili terenski vozili s plačanci, jih postrelil, nato pa vozili zažgali. Nad trupli so se nato znašali pred kamerami. FOTO: Reuters

Leta 2004 so iraški uporniki iz zasede napadli dve terenski vozili, v katerih so bili štirje plačani vojaki ameriškega podjetja Blackwater. Četverico so ustrelili, jih pretepali in jih zažgali, nato pa dve ožgani trupli obesili na most v Faludži. Grozovite slike so obkrožile svet in pretresle ZDA, zaradi česar je sledila koalicijska akcija na Faludžo.

Blackwater so sorodniki žrtev obtožili, da so njihove svojce na zelo nevarno nalogo poslali brez primerne zaščite. A sicer tajni dogovor med svojci in družbo, ki nudi plačane vojake, je preprečila javno preiskavo primera. O poravnavi je prvi poročal časopis The Virginian-Pilot.

Vdova pokojnega Helvenstona, Patricia Irby, pa je povedala, da vsota, ki jo bosta dobila njuna otroka, še ni dorečena. "Vesela sem, da je tega konec. To je bil boleč boj, odvetniki pa so svoje delo opravili fenomenalno," je povedala. Predstavnik podjetja Academi, kakor se sedaj imenuje nekdanji Blackwater, pa novice o poravnavi ni želel komentirati.

Kako se je vse skupaj zgodilo?

Wesley Batalona, Scott Helvenston, Michael Teague in Jerry Zovko so z dvema terenskima voziloma spremljali konvoj, ki bi moral v ameriški bazi naložiti kuhinjsko opremo. Štiri nekdanje pripadnike ameriške vojske so skrajneži napadli iz zasede in jih ustrelili, njihova trupla pa je nato na ulice mesta zvlekla jezna množica in se nato tudi pred kamerami znesla nad njimi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
08. 01. 2012 11.18
+5
zdele gledam kr prilično velik zemljevid sveta pa gledam če bom spravu pou nohta med slovenijo pa vatikanu pa ne vem če bo šlo--upam da boja naši sosedi nas mel v prihodnosti rad
Metro2033
07. 01. 2012 19.56
+1
PMC ga zmaga...jst tud upam da grem kdaj k njim delat (:
Frilancer
08. 01. 2012 11.59
Odpri.oci
07. 01. 2012 18.19
+1
Se bo moralo tudi s slovenskimi plačanci zgoditi kaj podobnega, da jih bomo potegnili iz Afganistana, Iraka, Kosova..... in vseh drugih skrivnih "mirovnih" zločinskih operacij ?????
Frilancer
08. 01. 2012 12.04
Govoriš bedarije. Prosim, da preden komentirate zadeve se prepričajte kaj prinaša prisotnost koalicijskih sil n območjih kriznega odzivanja. Poglej npr. Irak le dva tedna po odhodu zadnjega vojaka iz Iraka so se ponovno začeli klati med sabo. Primer Kosovo: ko bo šla vojska ven jih bodo Srbi zradirali iz obličja zemlje. Primer Afganistan: ko bodo šle koalicijske sile ven bodo lokalne mafije skupaj z Talibani ponovno poizkusili prevzeti oblast. Primer Irak je dobra šablona za naprej. Zdaj pa prosim reči, da se ne strinjaš z mano pa boš dokazal/a, da sicer imaš odprte oči vendar ne vidiš več kot 10 cm pred svojim nosom!
Andrejka Lenar?i?
07. 01. 2012 18.19
+4
Moraš pa res biti bolan,da se znašaš nad truplom-pa ne glede,kdo,kaj in od kod je.
povemvsem
07. 01. 2012 18.33
-2
andrejka,kaj pa če ubijejo tvijega otroka samo zato,da mu vzamejo naprimer ledvice'kaj bi ti naredila takemu?
povemvsem
07. 01. 2012 17.09
+5
Eden izmed simbolov vojaških redov v Vatikanu je dvoglavi orel okrašen z Malteškim križem, ki simbolizira aristikratski dominion vzhoda in zahoda. Globus v desni nogi simbolizira dominion nad vso zemljo, žezlo pa simbolizira religijsko in spiritualno kontrolo nad človeštvom. Ta simbol orla se pojavlja na grbih mnogih evropskih in evro-azijskih narodov vključno z Rusijo, kar pomen, da ima Vatikan neposredno kontrolo nad temi državami. Predstavlja tudi pohlep predatorske elite, ki razpolagajo z neomejenimi sredstvi.Dvoglavi orel je bil simbol Bizantinskega Imperija (Rimski Imperij), rdeči ščit pa je leta 1743 posvojil zloglasni zlatar Amschel Moses Bauer. Odprl je kovnico kovancev v Frankfurtu in na njena vrata obesil simbol dvoglavega orla z rdečim ščitom. Delavnica je postala znana, kot \"Firma Rdečega Ščita\". Če besedo rdeči ščit prevedemo v nemši jezik dobimo besedo Rothschild. Kasneje so Rothschildovi postali kraljevi in aristokratski bankirji, ki so služili najbogatejšim družinam na svetu. Od tedaj pa do današnjega dne so financirali obe strani vsake pomembne vojne in revolucije. Uporabljalii so \"Helegianske\" principe \"Red iz Kaosa\". Ustvarijo problem, črede reagirajo in oni nam potem še ponudijo rešitev za nastalo krizo.Rothschildi in njihovi agenti, kot so Rockafellerji so režirali ameriške sanje in ameriško zunanjo politiko skoraj od tedaj ko ZDA obstajajo. Oni in njihovi \"Skull & Bones\" Wall Street partnerji so zrežirali in finacirali celo obe strani v drugi svetovni vojni in iz njihove helegianske nočne more je bila rojena prva globalna vlada \"Združeni Narodi\" in njihov instrument tiranije CIA. Oče agencije CIA, \"Wild Bill\" Donovan je bil Vitez Malte. Če hočeš voditi CIA moraš obvezno biti član \"Vitezov Malte\" in nič ne škodi, če še zraven pripadaš redu \"Skull & Bones\". V primeru če hočeš priti do visokih nivojev v Pentagonu, moraš biti iluminiran prostozidar ali pa Vitez Malte. Eno ali oboje. Ameriški člani SMOS (Vitezi Malte), so tudi naslednji križarski generali : Alexander Haig, William Westmoreland in Charles A. Wiloughby ki je odprt *.
Spetsnaz
07. 01. 2012 17.56
+3
Nimivseeno
07. 01. 2012 18.30
+3
Od nekdaj je bil papež tudi kralj vseh kraljev in nosil tri krone na glavi. Ena od teh kron je tudi vsa posvetna oblast, vladar vse zemlje. Res gre to skupaj s Kristusovim naukom uboštva. "Če imaš dva plašča daj enega svojemu bližnjemu. "
povemvsem
07. 01. 2012 16.55
+8
Blackwater predstavlja več kot le "privatno vojsko", veliko več, kot le eno od dobičkonosnih organizacij, ki svoje dobičke črpajo iz same vojne. Blackwater v resnici predstavlja vojsko, ki operira izven vseh predpisov in zakonov, izven in nad Ustavo Združenih Držav Amerike, a je vseeno kontrolirana od ljudi iz ameriških in evropskih vlad, ti pa so tesno povezani z Vatikanom. Z drugimi besedami lahko "Blackwater" opišemo, kot religijsko vojsko, ki služi Papežu v Rimu skozi Red Vitezov Malte. Orgaizacija "Blackwater" operira pod okriljem mednarodne zakonodaje, kot suvereno telo z izjemnimi diplomatskimi močmi in privilegiji. Tako, kot "Blackwater" je tudi Red Vitezov Malte nedotakljiv, ker se sestoji iz srca elitne aristokracije.
Spetsnaz
07. 01. 2012 17.06
+2
Boben?ek
07. 01. 2012 17.26
+2
Blackwater kot organizacija, dela za VSAKEGA, ki ponudi določeno vsoto denarja!
Spetsnaz
07. 01. 2012 17.57
-3
Nimivseeno
07. 01. 2012 18.26
+2
Jaz se pa strinjam z bobenčkom. Kdo pa še lahko tiska sam svoj denar kot finančna elita. Lastniki FED in ECB? Kdo lahko ponudi večje vsote denarja kot oni?
Nimivseeno
07. 01. 2012 16.50
+3
Umaknili so se vojaki iz Iraka, ostali pa plačanci. Biznis teče naprej.
lolekibolek
07. 01. 2012 16.50
+5
povemvsem
07. 01. 2012 16.11
+2
Blackwater je svoje sile sam razglasil za večvredne od zakona - kar pomeni da posedujejo imuniteto pred civilnimi in javnimi tožbami in niso vezani na vojaški moralni kodeks in ne odgovarjajo vojaškemu sodišču. Skrivnost organizacije se skriva v raznih podpogodbah preko katerih tudi operirajo v Iraku. Temeljna preiskava v oganizacijo pa odkrije grozovito sliko politično povezane privatne vojske, k je postala "Zapriseženi Varuh Busheve Adminitracije".Prvič je na organizacij posvetlila luč medijev aprila 2004, ko je 4 njihove uslužbence ubila drhal v Falluji. Čeprav so iraški verski voditelji obsodili uboje, je Bush dal prebivalcem 4 dni časa pred vsesplošnim napadom v katerem je izginilo tisoče ljudi. V knjigi "Blackwater: The Rise of the World's Most Powerfull Mercenary Army", Jeremi Scahill poveže Blackwater z Vitezi Malte, ki so le nadaljevanje reda "Vitezov Templarjev". Člani in uslužbenci te zloglasne religije sledijo istim verskim prepričanjem in praksam kot križarji.Redu. Povezan je z konzervativnimi Katoliki in preko svobodnih skladov financira desničarske organizacije. Izvršni direktorji organizacije "Blackwater", kot je Joseph Schmitz, niso le privrženci te starodavne militantne teologije, ampak so tudi člani SMOS-a/Vitezov Malte, militantne organizacije, ki ščiti teritorij, ki ga je Rimo-Katoliška cerkev ukradla Arabcem med križarskimi vojnami. V Iraku gre med drugim tudi zato, da Vatikan dobij nazaj, kar je njihovega.Scahil je Erika Prince-a,ustanovitelja Blackwaterja, opisal kot radikalno desnega katoliškega milijonarja, ki je težki finančni partner in investitor v interese G.W. Busha. Prince je tudi veliki donatordobrodelni organizaciji SMOM/Vitezi Malte.Prejšnji inšpektor v Pentagonu, General Joseph Edward Scmitz je pustil svojo službo leta 2005, da je lahko začel delati za Blackwater. Je član Opus Dei-a in Vitezov Malte. Približno 3 triljarde dolarjev je izginolo med njegovim služenjem v Pentagonu.Nekdanji "Inspector General" Joseph Edward Schmitz v Pentagonu se je izšolal na "Jesuit Georgetown University"."Georgetown Preparatory School" je ustanova, kjer se Mojstri kaosa šolajo in pripravljajo na njihovo vlogo pri manipuliranju z ovcami.Evropski parlament poroča, da dosti velikih podjetij dela pod okriljem in direktivami organizacije "Blackwater", ki je tudi nosilec pogodb za CIA, FBI in ameriško vojsko. Se pravi, da je vse zrežirano od Vitezov Male, ki odgovarjajo Jezuitskemu Generalu. Podjetje ima v lasti tehnologijo o kateri lahko samo sanjamo. Pred leti, ko smo o brezičnem interetu lahko sanjali le v Spilbergovih filmih, ga je organizacija "Blackwater" že uporabljajo za svoje varnostne namene.
Brancin80
07. 01. 2012 16.44
-2
Brancin80
07. 01. 2012 16.48
+0
Spetsnaz
07. 01. 2012 17.09
+4
Ne poznam ozadja, samo vem, da jih ameriski vojaki imenujejo PSI ! Govoril sem z nekaj regularnimi vojaki in so se zgrazali nad tem, da ti placanci pobijajo vse po vrsti in so za to enormno placani ( menda med 16.000 in 20.000 $ mesecno za navadnega "vojaka" )
layers
08. 01. 2012 01.17
lepo napisan clanek, ki je vreden objave, ne pa nasi ameriski placani mediji, spet bom zbrisan ampak ne bom edini
yarrick
07. 01. 2012 15.59
+2
Pa dajte no! Blackwater in ostale najemniška podjetja NE spadajo pod vojaška sodišča.se pravi da bi v primeru najhušega izživljanja še vedno veljala le civilna tožba in ne vojaška(ki je ponavadi kar nekajkrat hujša).Sicer pa ne vem kaj zaboga rabi amerika najemniške družbe če je vojaška sila no.1 ....Lažje ustvariti ničvreden deanr in ga dati nekemu najmeniku kot pa izuriti vojaka in ga pripraviti na brezpogojno sprejemanje in izvrševanje ukazov...
Znalec
07. 01. 2012 15.45
+18
Iraški skrajneži? Dajte no - šlo je za odporniško gibanje, ki jih je potolklo. Tipi iz podjetja Blackwater pa so šli v Irak za denar ubijat, to so plačanci. Malo kasneje pa so USA sesuli to ubogo mesto z napalmom. In zdaj vprašanje: kdo je že tukaj žrtev?
Metro2033
07. 01. 2012 16.15
-8
Sej prov da so jih z napalmom.....*zakaj so jih zažgali pa pretpl + OBESIL na most ? zaboga.
povemvsem
07. 01. 2012 16.42
+3
a zakaj? oglej si film Kutlarvaidisi (Dolina volkov).če se ti pa ne da gledati filma,ti pa vsaj namignem-prodaja človeških organov.
Spetsnaz
07. 01. 2012 17.11
+8
Znalec
07. 01. 2012 17.17
+7
Metro2033 - dobro jutro! Si uspel s pomočjo interneta ugotoviti kaj je bil Irak prej in kaj so Američani naredili z njim? Sadam zagotovo ni imel Al-Kaide, ker bi jih potolkel kot zajce. Ni imel orožja za množično uničevanje. Kaj pa bi ti storil z Američani, ki bi ti pametovali na tvojem dvorišču? Zdaj pa so - reve - pobegnili daleč stran na svoj kontinent in Iračani ne morejo za nimi. *
povemvsem
07. 01. 2012 15.08
+3
lastniki blackwatwrja (academi) so jezuiti! ja tisti molčeči menihi!
gjah
07. 01. 2012 14.58
+5
Blackwater oz. sedaj Academi, Težki *, če hočete pri njih dobiti zaposlitev rabite vojaške izkušnje. Bolj kot plačani vojaki je za njih primeren naziv oboroženi varnostniki.
artifakt
07. 01. 2012 15.17
+1
tako zvani plačanec, ki za denar naredi vse, tud ubija...hm...ni velike razlike med najetim \"oboroženim varnostnikom\" in vojakom...
gjah
07. 01. 2012 15.34
+1
Kot da bi rekel da ni razlike med varnostnikom in policistom... So podobnosti, je pa tudi razlika
Spetsnaz
07. 01. 2012 17.58
-2